Vinst efter gedigen laginsats mot GAIS

Genom Jönköpings Södras sena avgörande mot Umeå tidigare under lördagseftermiddagen petades Halmstads BK ner till kvalplats i tabellen. Målsättningen då man gästade GAIS i Göteborg: återta andraplatsen. Detta mot ett formstarkt GAIS med fem segrar på de sex senaste matcherna. I Halmstad gjorde lagkapten Andreas Johansson comeback efter sjukdomsfrånvaro.

Magnus Haglunds tankar före matchstart:
”Detta blir en mycket intressant match med fina förutsättningar. Bra väder, ingen vind och en fin plan och dessutom ett formstarkt GAIS på andra sidan. Det passar oss bra, det är stimulerande och vi är väldigt sugna på att spela och vinna här idag.”

Halmstad började matchen med hög press och snodde åt sig kommandot. I nionde minuten kom också första möjligheten då Jonathan Svedberg kom till fint inspelsläge från höger, ganska nära målet. Den låga bollen slogs in men i kampsituationen framför mål lyckades HBK inte få till något riktigt avslut och det hela rann ut i sanden.

Strax därefter kom GAIS fram i en snabb omställning i numerärt överläge. Detta utnyttjades fint, bollen gick ut till höger och precis som vid HBKs målchans spelades en låg boll in i straffområdet där GAIS:are stormade fram men bollen rann rakt igenom straffområdet förbi såväl GAIS- som Halmstadsben. Mycket nära där.

Mikael Boman under första halvleken.

Kvällens första mål var blåsvart. Dessutom vackert. Efter slarvigt uppbyggnadsspel av GAIS kunde Emil Tot Wikström sno åt sig bollen och avancerade framåt på offensiv planhalva. Mikael Boman var med på noterna och tog löpningen. Tot Wikströms fina instick nådde Boman som ensam med målvakten inte gjorde något misstag, petningen mellan målvaktens ben och i mål. 1-0 till HBK (19).

Jättemöjlighet för HBK i 28:e minuten efter vackert passningsspel. Tot Wikström hittade Karim i straffområdet, en felvänd Karim spelade tillbaka till Tot som vände bort sin försvarare och plötsligt hade öppet skottläge från nära håll i straffområdet – men fick se vänsterskottet segla över och utanför.

Laget firar Bomans första mål.

Ny möjlighet då Samuel Kroon lossade vänsterbössan från distans men GAIS-målvakten avvärjde skickligt till en resultatlös hörna.

Efter slarv på HBK:s högerkant fick så GAIS en möjlighet. Richard Yarsuvat hamnade i skottläge i farligt läge, men avslutet blev tamt och togs enkelt om hand av Malkolm Nilsson Säfqvist. HBK gick till motattack vilket ledde till ett inkast från höger, djupt nere på GAIS planhalva. Bollen spelades in i boxen där Karim stångades med gaisare då Boman dök upp med fart, snappade upp bollen, drev den några meter i sidled innan han tog skott med vänsterfoten – upp i nättaket och 2-0 till Halmstad i minut 37.

Härlig vinkel när Boman dunkade dit 0-2.

Detta blev också halvtidsresultatet. Halmstad hade dittills varit det bättre laget och skapat mer än GAIS i sista tredjedelen med ett ofta effektivt kombinationsspel. Inte minst var anfallsparet Boman/Karim effektiva i det felvända spelet där de skapade utrymme och satte varandra och lagkamrater i bra situationer. Samtidigt lyckades GAIS inte riktigt hota Halmstad.

Tvåmålsskytten Mikael Boman kommenterade:
”En bra halvlek. GAIS har något läge tidigt där de sätter in en boll men annars har vi bra kontroll. För min egen del borde jag kanske satt något ytterligare, men överlag måste jag vara nöjd.”

”I andra halvlek gäller det att vi inte blir naiva, det får inte bli ”Hawaii” nu. Vi måste spela klokt, hålla i bollen, inte stressa utan välja tillfällena då vi går framåt”.

Då andra halvlek började var det ”statistisk fördel” för Halmstad som
dittills under säsongen gjort 22 mål i andrahalvlekar mot GAIS som gjort 7 mål.

Och mycket riktigt. I matchminut 52 var det dags igen, denna gång vid en hörna från höger. Jonathan Svedberg slog den, Kroon mötte med nickskarv samtidigt som Andreas Johansson störtade mot bortre stolpen. Bollen nådde precis rätt yta och ”Ante” hade bara att enkelt slå in den. 3-0 till Halmstad.

Vid nästa högerhörna bara minuterna senare kom Kroon upp fint igen, fin träff men ett par meter utanför.

HBK fortsatte spela fin anfallsfotboll med effektivt kombinationsspel. Nästa läge var Tot Wikströms (62) vars avslut från nära håll i straffområdet räddades fint genom en benparad.

Matchens första HBK-byte: Erik Ahlstrand ersatte Svedberg (66).

Med tjugo minuter kvar av matchen gjorde GAIS målvakt Mathias Karlsson en dubbelräddning varav den andra riktigt kvalificerad. Först ett tungt skott utifrån vars retur hamnade framför fötterna på Karim som sköt direkt. En touch på GAIS-ben skapade en svår situation för Karlsson som lyckades få ut en hand och avvärjde skickligt.

Emil Tot Wikström noterades för en assist idag och hade några bra lägen.

Matchbilden i stort var oförändrad med kvarten kvar. Halmstad kontrollerade händelserna och gjorde det svårt för GAIS. Vid de tillfällena GAIS ändå kom framåt stod Halmstadsspelarna rätt och avvärjde tämligen enkelt. Samtidigt fortsatte det fina och vägvinnande anfallsspelet.

Två ytterligare HBK-byten. Tot Wikström och Boman gav plats åt Simon Lundevall och Alexander Johansson (86).

Men när man minst anade det slog GAIS till. En misslyckad bakåtpassning av Erik Ahlstrand ställde Andreas Johansson helt och friställde Richard Yarsuvat som rullade in bollen förbi Nilsson Säfqvist (90). Snopet i det läget.

Men GAIS lyckades inte skapa något ytterligare. Slutresultat 3-1 till HBK och tre viktiga poäng efter en gedigen insats.

Lagkapten Andreas Johansson efter matchen:
”Jättehärligt! Vi tar kampen idag. Vi vinner mycket dueller och det ger många anfallsmöjligheter vilket vi utnyttjade genom att göra mål. Det var skönt att göra mål tidigt också. Det ger ett lugn, man får självförtroende och slipper jaga. En gedigen laginsats och en bra bortamatch av oss.”

”Vid mitt mål skulle jag egentligen gå till en annan yta men jag såg att touchen skulle komma, jag chansade och gick mot bortre och bollen dök upp just där.”

Magnus Haglund:
”Vi tar tag i matchen från början och gör en väldigt stark match. Vi har 19-5 i avslut och har utöver målen några riktigt stora chanser. Vi har full kontroll och genomför matchen på ett väldigt bra sätt.”

”Vi har samma ingång till varje match. Vi försöker ha hög aggressivitet, fart och få in många bollar i boxen. Det har varit lyckosamt hittills. Det finns alltid delar som kan utvecklas och visst är det slarv vid sista målet men på det hela taget är detta en väldigt stark insats och det är mitt fokus nu.”

GAIS - Halmstads BK, Superettan, 1-3 (0-2)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Joel Allansson, Jonatan Svedberg (Erik Ahlstrand, 66), Emil Tot Wikström (Simon Lundevall, 86) - Mikael Boman (Alexander Johansson, 86), Sadat Karim
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Edvin Kurtulus och Isac Larsson.
Mål 0-1 (19) Mikael Boman (Emil Tot Wikström), 0-2 (37) Mikael Boman (Sadat Karim), 0-3 (52) Andreas Johansson (Samuel Kroon), 1-3 (90) Richard Yarsuvat