Damerna bäst i Halland när första titeln säkrades!

För första gången är HBK bäst i Halland i damfotboll. Damlaget kan titulera sig DM-mästare för första gången. En stark prestation eftersom samtliga lag i Halland varit med och gjort upp om pokalen. En tävling som började med gruppspel i vintras för att sedan gå över till utslagningsturnering. I finalen, som arrangerades på ett utmärkt sätt av HGH, stod Onsala BK som motståndare. Ett Onsala som precis degraderats från division 1 i helgen hade laddat om och gjorde finalen till en jämn kamp.

HBK, som för dagen matchade en 4-3-3-uppställning, började bäst och skapade några farligheter genom snabbt och vasst passningsspel. Onsala fick mest försvara sig men det dröjde tills den 44:e minuten innan 1-0 kom. Målet kom efter en kombination på vänsterkanten som skapade yta till Maja Ödman till höger, som spelades fri. Ödman vek in och gick direkt mot mål och placerade bollen säkert intill stolpen.

- Vi har spelat i olika formationer under säsongen och eftersom vi mötte Onsala i söndags med ett 4-4-2 ville vi överraska dem med ett 4-3-3. Nu har jag ingen övertro på något spelsystem utan är övertygad om att det är kvaliteten på spelare som gör skillnad, säger Fredrik Andersson.

I andra halvlek hade HBK direkt två målchanser som räddades på mållinjen av Onsalaspelare. Därefter hade Onsala en bra period och i den 62:e minuten lyfte OBK in en boll där det blev en kollision mellan HBK-målvakten Emma Orrdal och en Onsalaspelare med en straff som påföljd. Straffen satte Linn Mörfeldt säkert i mål och resultatet var 1-1 med dryga halvtimmen kvar.

Matchen stod och vägde under en period efter kvitteringen innan HBK tog kommandot igen och gjorde en stark avslutning. Under matchens sista sju minuter skapades bland annat sex hörnor där det blev farligt på tre men 1-1 stod sig till fulltid och förlängning väntade.

- Vi hade tillräckligt med chanser att avgöra men Onsala kämpade och hjälptes åt för att freda sitt mål, menade Fredrik Andersson efter matchen.

I förlängning gick HBK hårt ut och höjde tempot och det gav Alexandra Hellekant chansen efter ett fint anfall. Alexandra gjorde inget misstag och satte distinkt dit 2-1.

Onsala orkade inte sätta in någon slutforcering utan HBK kontrollerade resterande del av förlängningen och kunde snarare utökat ledningen.

- Skall man summera säsongen så har vi presterat bättre än förväntat. Vi hamnade i mitten av tabellen som nykomling med plusstatistik i målskillnad och vinner vår första titel, summerade en nöjd huvudtränare.

- Vi har tagit stora steg både som individer och som lag.

Halmstads BK - Onsala BK, DM-final dam, 2-1 efter förlängning (1-1)

Startelva Emma Orrdal - Nellie Evald (ut 78), Jennifer Andersson, Amanda Rees Fager, Ellie Nielsen (ut 78) - Alva Hed, Emma Nielsen - Maja Ödman, Nellie Andersson (ut 84), Alexandra Hellekant - Moa Karlsson
Avbytare Emma Harrysson (in 84), Hanna Comnell (in 78), Alice Sandahl (in 78), Maja Arvehell, Agnes Heinrich
Mål 1-0 (44) Maja Ödman, 1-1 (62) Linn Mörfeldt, 2-1 (98) Alexandra Hellekant