55 år sedan HBK åkte ner i trean

En av föreningens tyngre dagar ägde rum i dag för 55 år sedan. Efter att 1964 kvalat till Allsvenskan ville det sig inte alls året därpå och det skulle bli en helt avgörande match på Gamla Ullevi mot "handbollslaget" Redbergslids IK.
Inför sista omgången låg RIK under nedflyttningsstrecket en poäng efter HBK som låg precis ovanför. Det gjorde att det krävdes poäng av de blå för att säkra kontraktet.

Det var ett nervöst HBK som kom till matchen och det märktes på spelet, då det i stället för att försöka spela bollen och låta bollen göra arbetet, tjongades bollen från höger och till vänster. Även om HBK tog kommandot så var det RIK som skapade de farligare chanserna.

Det såg lovande ut när Lars-Göran Karlsson gjorde 1-0 i 40:e minuten...

HBK tog dock ledningen i 40:e minuten när Jan Olsson (senare i Åtvidabergs FF och landslagsman) slog en boll över hemmaförsvaret och där Lars-Göran Karlsson kunde rusa fram och tåa bollen i mål. Dock kunde inte HBK hålla ledningen in i halvtidsvilan utan med en minut kvar av första halvlek kvitterade hemmalaget genom Nils Wirén.

Ett fortsatt nervöst HBK kom ut och redan i 48:e minuten hade RIK vänt till 2-1 efter en nick av Sven-Arne Johansson. HBK bytte in Stellan Andersson som rörde om i försvaret men utan utdelning. I stället fick RIK i ett sporadiskt anfall straff när Tore Bertilsson halkade och råkade lägga handen på bollen. Domaren pekade på straffpunkten men enligt HP:s utsände skedde förseelsen utanför straffområdet. Gösta Carlsson satte straffen och med femton minuter kvar var HBK tvungna att göra två mål.

Lagbild 1965 när HBK vann DM. Bakre raden Christer Petersén, Leif Carlsson (Pue), Gunnar Johansson, Ulf Alexandersson, Rune Petersson, Lars-Olof Jingblad. Främre raden Lars-Göran Karlsson, Jan Olsson, Jan Johannesson, Curt Jonsson, Rolf Larsson.

HBK lyckades inte med detta utan i stället fastställde Sven-Arne Johansson slutresultatet 4-1 med ett perfekt nick när några minuter återstod. Resultatet innebar att HBK för första gången under 1966 skulle spela i div. 3 och bland annat möta lag som Varbergs GIF, IFK Kungsbacka, Morups IF och Getinge IF.

För HBK:s del blev det tre säsonger i div. 3 innan man tog steget tillbaka hösten 1968. Inte mindre än nio av spelarna som var med 1968 spelade i Allsvenskan 1972, varav två av dessa, Lennart Ljung och Lars-Erik "Svängsta" Larsson även var med om föreningens första SM-guld 1976.

---

Lördag 9 oktober 1965

RedbergslidsIK – Halmstads BK 4 – 1

Börje Pettersson – Tore Bertilsson, Curt Jonsson – Bo Bergkvist, Gunnar Johansson, Rolf Larsson – Jan Olsson, Lars-Göran Karlsson, Lars-Olof Jingblad, Olle Ericsson (Stellan Andersson, 65), Rune Pettersson.

Mål: 0-1 (40) Lars-Göran Karlsson, 1-1 (44) Nils Wirén, 2-1 (48) Sven-Arne Johansson, 3-1 (74) Gösta Carlsson, straff, 4-1 (85) Sven-Arne Johansson.

Domare: Bengt Lundell, Jönköping.

Publik: 997 (Gamla Ullevi)