Runes mest omtalade mål gjorde han aldrig

I dag för femtio år sedan gjorde Rune Petersson sitt mest omtalade mål. Nere i Israel på läger efter säsongen svarade han för ett av målen när HBK besegrade det israeliska skollaget Winngate med 3-1. Nio månader efter ”hans mål” blev det rubriker över hela landet.

I månadsskiftet till november 1970 blev det klart att Jan Holmberg skulle ta över som tränare i stället för avgående Gerhard Andersson. Dagarna senare skulle HBK åka på träningsläger till Israel på ett avslutningsläger efter säsongen.

- Det blev en speciell resa där nye Jan Holmberg blev medbjuden. Detta gjorde att det blev en märklig situation då även Gerhard Andersson också var med på resan. Jag märkte där att det fanns en liten rivalitet mellan de båda, säger Rune Petersson.


Gerhard var en gammal allsvensk spelare i Hälsingborgs IF och som under tre säsonger tränat HBK. Nu när han lämnade kom stockholmaren Jan Holmberg, med flera SM-guld i basket, in som ny tränare.
- Stockholmaren Janne var speciell då han använde häftiga uttryck och blev lite som en idol under en period, menar Rune.


Nere i Israel skulle det bli både träningar och match. 

Var det tänkt.

- Vi tränade varje dag där vi sprang på fotbollsplanen. Varför det inte blev match är det lite delade meningar om.


Faksimil ur Hallandsposten 7 november 1970


För någon match blev det inte men HBK-ledningen ringde hem till Hallandsposten och förklarade att HBK slagit Winngate med 3-1 och Rune var en av målskyttarna. Spelarna fick informationen innan hemresan.

- Vi satte oss ner därnere och ledningen betonade att vi måste hålla ihop, att det hela hade med skattemyndigheten att göra. Själv tror jag att det handlade om att föreningen hade fått pengar från Föreningen Gamla Bollklubbare och de vill inte göra dem besvikna, säger Rune.


Matchreferatet i sig gjorde inget större väsen av sig och allt var lugnt till sommaren därpå. HBK hade spelat en cup i Västerhaninge och dagarna efter att de kom hem bestämde sig Jan Holmberg för att han skulle avgå. Han bjöd in journalister till sitt hem för att förklara sig.

- Janne hade satt upp elva punkter där han tyckte styrelsen brustit. En av punkterna var en fingerad match i Israel och en journalist från Göteborgsposten undrade vad det handlade om. Janne berättade och sen bröt cirkusen loss. Det stod spaltmeter om HBK i både lokala tidningar och rikspressen.


I Hallandsposten kunde man läsa: ”Aftonbladet serverade på onsdagen ett uttalande som måste ha fått styrelseledamöterna i Bollklubben att sätta eftermiddagskaffet i vrångstrupen”. AB skriver: ”I referatet var Rune målskytt: Men jag spelade aldrig i Israel”. Detta som en rubrik över en fyra spalter nederst på den helsida som AB ägnar Bollklubben, Janne Holmberg och den ”fingerade” matchen och det falska matchreferatet”. I I texten står vidare. ”- Nej, jag har inte spelat någon match i Israel eller gjort något mål. Men jag kan bara tala för mig själv”.


Faksimil ur Hallandsposten 28 juli 1971

Rune Petersson hamnade i en svår situation som ”målskytt” i en match som aldrig hade spelats – och blev jagad.

- När vi tränade på C-plan på Örjans vall så kom en av vaktmästarna springande och ville ha tag på mig. På den tiden fanns inga mobiler så jag undrade vad det var som hade hänt. Det var Expressen som ringde och sökte mig, så jag fick bege mig till en grön gammal radiohytt som var vid resultattavlan. Journalisten hade ringt Janne Holmberg som hade sagt ”vill du veta sanningen ska du prata med Rune Petersson”.


Rune sa till journalisten att han inte kunde uttala sig då de skulle ha ett lagmöte på kvällen. På mötet kom spelare och ledare överens om att dra ett streck över det hela och Expressen ringde aldrig tillbaka mer.

- Vi hade ett möte på Tallhöjden om hur vi skulle hantera den situationen. När vi sen dagarna efter slog Perstorps SK i seriefinalen med 3-1 så rann det hela ut i sanden, minns Rune.


Faksimil ur Hallandsposten 29 juli 1971


Under hösten, där Rune bl.a. fick hoppa in som målvakt i sex minuter i lokalderbyt mot Halmia (vinst 4-2), höll HBK undan och vann div.2 och gick till Allsvenskan via kval. Allt var frid och fröjd och när det var årsmöte i december så blev ”matchen” ingen större sak.

- Bengt Winge hade talets gåva och han fick det hela att försvinna, inget som det värt att lägga ner tid på, säger Rune.


Rune Petersson debuterade i HBK 1965 och spelade totalt åtta säsonger i A-laget. Totalt blev det tjugo mål i seriespel men inget av målen blev lika omskrivna som ”målet” i Israel.

- Det är definitivt mitt mest omtalade mål. Ett spökmål som gav så många rubriker, skrattar Rune Petersson, femtio år efter historien som i svensk press kallades för ”Ring så spelar vi”.


RUNE PETTERSSON

Född 31 maj 1946.
Egen produkt, till Ljungby IF 1973.
Allsvenska matcher/mål 7/0.
Div. 2-matcher/mål 59/9.
Div. 3-matcher/mål 50/11.