Jonas Dahlgren arbetar som IT-chef

Under två säsonger spelade Jonas Dahlgren i HBK i slutet på 1980-talet och var med om att föra upp HBK i Allsvenskan efter den avgörande matchen i Myresjö 1988. Han har senare även spelat allsvenskt i både Helsingborgs IF och Trelleborgs FF.

För 32 år sedan spelade HBK i division 1 södra och var efter vårsäsongen sex poäng (när en seger gav två poäng) efter Mjällby AIF. HBK gjorde en mycket stark höstsäsong och genom att besegra Myresjö IF på bortaplan med 4 – 0 i den sista matchen, så passerade man Mjällby på bättre målskillnad och vann serien. En av målskyttarna i den avslutande matchen var Jonas Dahlgren.


Här återfinns alla artiklar om gamla HBK:are.


När HBK hade ramlat ur Allsvenskan 1987 försvann flera nyckelspelare, t.ex. Mats Jingblad, Ola Svensson, Pelle Olsson, Peter Henricson. Det var ont om pengar i klubbens kassa och föreningen valde att försöka locka yngre talanger till HBK. I div 3-laget Påarps GIF, utanför Helsingborg, hittades anfallaren Jonas Dahlgren. Vi har pratat med Jonas och så här säger han om hur det gick till när han värvades till HBK.


- Ingen i HBK hade sett mig spela när jag skrev på. Det var en person med HBK-känslor, som vid tillfället otroligt nog satt i HIF:s styrelse, som hade koll på fotbollen i Helsingborg. Han rekommenderade Stig att kontakta mig. Vid den tidpunkten hade HBK precis ramlat ur Allsvenskan och skulle spela i div. 1 medan HIF spelade i tredje högsta divisionen, dåvarande div. 2. Så jag tackade nej till HIF och valde HBK, något jag aldrig har ångrat, säger Jonas.


Under Stuart Baxters ledning slutade HBK på en hedrande femteplats i Allsvenskan 1989. Då bildade Jonas Dahlgren och Stefan Lindqvist HBK:s anfallspar. Jonas gjorde sex mål och Stefan åtta mål det året.



Jonas Dahlgren och Stefan Lindqvist jublar efter varsitt mål mot IFK Göteborg i bortamatchen 1989.


- Det var otroligt lätt att spela med ”Linkan”. Han hade allt man behöver för att vara en bra fotbollsspelare och vi spelade forwards tillsammans en tid. I början var han ingen naturlig målskytt men med tiden blev han en otroligt skicklig mittfältare. Men jag undrar om han egentligen inte skulle ha blivit en ännu bättre forward, menar Jonas.


Efter två år valde Jonas, som hade bott kvar i Helsingborg medan han spelade i HBK, att lämna HBK och skriva på för Helsingborgs IF.

- Pendlandet var lite jobbigt och min pendlingskamrat, Sven-Åke Landgren, skulle sluta i HBK. Vi väntade också barn och vår dotter föddes i oktober 1989. Jag kunde inte flytta till Halmstad på grund av mitt civila jobb. Allt det tillsammans med att HIF gick upp i div. 1 gjorde att jag valde att ”ta steget ner” till div. 1. Detta är heller inget jag någonsin ångrat. Det hade inte funkat att fortsätta på samma sätt som tidigare, berättar han.


Efter fotbollskarriären har Jonas arbetat som fotbollstränare i olika klubbar.

- Jag har varit tränare för Påarps GIF i två olika sessioner och sedan har jag varit tränare i både Råå IF och Fortuna FF, som är lokala småklubbar i Helsingborg.



Henrik Larsson och Jonas Dahlgren efter segern mot Degerfors IF 1993.


I HBK hade du Stuart Baxter som tränare. Hade du någon av dina egna tränare som förebild när du själv var tränare?

- Stuart har alltid varit en förebild för mig. Han var den första som faktiskt utbildade mig som spelare. Han var en skicklig instruktör och jag var nog just då väldigt mottaglig för det. Mycket av mitt sätt att instruera under min tränarkarriär kommer nog från Stuart. Efter det fick jag Bosse Nilson i HIF och hans styrka var engagemanget och det otroligt optimistiska synsättet att anfall är bästa försvar. Gör man 4 mål har man råd att släppa in 3. Man vinner ju ändå. Det är något enormt positivt i det tankesättet, att man måste våga anfalla med hela laget.

 
- Därefter hade jag Reine Almqvist, som var en otroligt ”listig” tränare. Han var också en duktig instruktör men framförallt är han nog den skickligaste taktiker jag har haft. Jag är inte förvånad över att han under vissa perioder har anlitats för scouting av landslagets motståndare. 


- En annan sak som jag aldrig glömmer med Reine är att han, tillsammans med sin fru Kerstin, såg till att alla mådde bra och att ”spelarfruarna” också blev uppskattade för sina uppoffringar. Kerstin anordnade aktiviteter med tjejerna och det uppskattades mycket. På det sättet blev vi som en stor familj och det var något alla i gruppen tjänade på, säger Jonas.


Jonas bor kvar i Helsingborg och arbetar som IT-chef på Höganäs Borgestad, som tillverkar eldfasta produkter. När han spelade i HBK jobbade han som brandman i Helsingborg.

- 1999 tog jag tjänstledigt från brandmansjobbet och började plugga. Efter det har det varit IT-branschen för mig, berättar Jonas.


Det var länge sedan han träffade någon från HBK-tiden och eftersom han aldrig har bott i Halmstad, så har han inget speciellt smultronställe i Halmstad.

- Jag tycker nog att Örjans vall är en pärla i sig, säger Jonas.


Med vilka ord vill du beskriva föreningen Halmstads BK?

- Nu är det länge sedan jag var i HBK men min känsla då, var att HBK är en familjär klubb, trots att det är en elitklubb.


Jonas har i dag en liten kontakt med fotbollen men följer HIF och försöker se alla matcherna. Avslutningsvis säger Jonas så här om hur det kommer att gå för HBK i Superettan:

- Jag tror och hoppas att det blir avancemang.



Jonas Dahlgren arbetar i dag som IT-chef.


Jonas Dahlgren

Född 17 februari 1966
Från Påarps GIF 1988, till Helsingborgs IF 1990
Allsvenska matcher/mål: 18/6
Div. 1-matcher/mål: 22/8
Allsvensk i Helsingborgs IF 1993-95 (71/18) och Trelleborgs FF 1996 (15/2)