Egna spelare som blommat ut

HBK ångar på i toppen av Superettan och två spelare som verkligen bidragit till de fina resultaten under hösten är Jonathan Svedberg och Emil Tot Wikström. Två 21-åringar som båda kommer från den egna akademin och som under flera år jobbat på hårt, målmedvetet och har haft tålamod vilket nu har gett resultat.
- Adelsmärket för båda spelarna är hårt arbetande för laget, de har stort klubbhjärta, de sätter kollektivet främst och har inom kollektivet fått blomma, säger manager Magnus Haglund om sina adepter som båda två skrivit på nya kontrakt under året och kommer tillhöra föreningen i ytterligare ett par år.

Fina år i HBK:s akademi

Tiden i HBK:s akademi har båda spelarna uppskattat och varit betydelsefull för dem.
- Den tiden har betytt hur mycket som helst. Jag kom till HBK som 12-13 åring och hade under rätt många år, innan jag kom upp i A-laget, speciellt Johan Bergström som tränare under min ungdomstid. Han har gett mig väldigt mycket och betytt väldigt mycket för mig under denna tiden, menar Svedberg.


Fokuserade Emil Tot Wikström i hemmamatchen mot IK Brage, där han gjorde det viktiga 1-0 målet och även i matchen efter mot Norrby IF. Totalt har han gjort fyra mål på de tio matcher han spelat sedan han tog tillbaka platsen i startelvan.

Även Emil Tot Wikström ser åren i HBK:s akademiverksamhet som viktiga i hans utveckling som fotbollsspelare. 
- De åren betydde väldigt mycket  och det har alltid varit mycket tävling, kul och bra lag, så man har alltid tävlat och velat ta steget upp, och man har alltid sett A-laget från ung ålder och viljan att ta sig upp har funnits där. 
- Innan tror jag det var statistik på 1,5 spelare per lag tog sig upp i A-truppen. Först blev det Sead, sedan Gabbe och sen "Jonte", man tänkte är min chans ute, men jag fortsatte kämpa och det var många 99:or som kom upp och det var väldigt kul, tycker Emil.

Jonathan fick tidigt Covid-19

På försäsongen visade Jonathan Svedberg tidigt en utveckling från i fjor innan han blev sjuk och var borta under lång tid.
- Jonathan visade redan tidigt i år att han tagit ett steg från förra året. Han kom oerhört väl förberedd in i säsongen och började strålande, innan han hade otur att bli sjuk, drabbad av Covid-19 och var det första fallet vi hade i klubben och var ganska hårt drabbad, och var borta från träning i sex veckor, säger Magnus och fortsätter:



- Han har haft en tuff väg tillbaka och har nu kommit tillbaka med eftertryck och visat vilken tillgång han är för HBK. "Jonte" är ju också en riktig HBK:are som har jobbat på under flera år och tagit kliv, och då framför allt i år har han tagit ett rejält kliv framåt. Han är en oerhört laglojal, hårt arbetande spelare som besitter många kvalitéer. 

Efter sjukdomen i våras hade han svårt under inledningen av serien ta en plats i laget utan det blev mycket inhopp, men har sedan hemmamatchen mot Ljungskile SK i slutet på september haft en ordinarie plats i laget.  Han har dessutom året förlängt sitt kontrakt med föreningen.
- Jonathan är en spelare som blomstrat genom akademin, jobbat på, haft tålamod och sen slagit igenom, berömmer Magnus Haglund.

- Min säsong började bra under försäsongen och det gick bra för mig fysiskt och så, sen kom sjukdomen och då hade jag tufft att komma tillbaka in i startelvan. Nu har det lossnat sedan några matcher, säger "Jonte" som äntligen kom in i startelvan när coronan nådde A-truppen i september.
- Då hade jag ju redan haft det, så jag har tagit min plats och tagit tillvara på de chanser jag har fått och tycker att det gått bra.

Emil ville tillbaka till startelvan

Emil Tot Wikström var med i premiärelvan redan förra året men det blev bara fyra matcher från start och hela tolv inhopp. I år spelade han från start de åtta inledande omgångarna, innan han under lika många omgångar stod utanför startelvan. I mitten på september var han tillbaka på sin vänsterkant och har verkligen visat att han vill ha den platsen.



- Emil har en liknande profil som Jonathan, har varit med A-truppen i ett par år, och är också en spelare från egna akademin som jobbat hårt, haft tålamod, varit målmedveten och som efterhand visat att han förtjänar mer och mer speltid, menar Magnus.

- Han har under den här hösten slagit igenom med dunder och brak, och har gjort en massa mål och assist, omvandlat sina fina kvalitéer i mål och assister, dessutom en väldigt hårt arbetande spelare för laget, anser Magnus.

- Jag gör en bra start på säsongen, trots att det går bra så får jag inte ut 100 % av det jag vill ha ut. Sen kommer Thomas (Boakye) in och gör några bra matcher och då hamnar jag lite utanför, men känner fortfarande att jag krigar på när vi tränar. Jag ser det bara som en extra morot att jag ska ta mig in igen. Nu mot slutet har det gått väldigt bra och jag har fått göra lite mer poäng, mål och assist, fått lite utdelning så det känns mycket bättre nu. Det känns som jag har tagit nästa steg från det som var i början på året. Jag har fått mer självförtroende och vågar göra min gubbe en extra gång, säger Emil Tot Wikström.

Fyra omgångar återstår

HBK har gett sig själva fina förutsättningar inför de sista fyra omgångarna. Normalt sett slutar seriespelet första helgen i november men i år blir det spel ytterligare en månad. Det innebär lite andra förutsättningar, framför allt vid spel på naturgräs.


 Jonathan Svedberg har tagit plats på innermittfältet och ses här i senaste hemmamatchen mot Västerås SK.

- Vissa planer är tungsprungna, det är absolut tungt med gräs så här långt in på säsongen, men vi är väldigt fysiskt starka så det känns som vi har en väldigt bra sista spurt i oss, säger Jonathan.
- Det är bara att köra på det sista. Visst sliter planerna men vi är så pass bra tränade så det klarar vi, lovar Emil.

Femton i truppen är från akademin

Jonathan Svedberg och Emil Tot Wikström är bara två av alla de talanger som fostrats i HBK-akademin. Vid matchen i lördags mot Östers IF startade ytterligare tre (Malkolm Nilsson Säfqvist, Andreas Johansson och Andreas Bengtsson), två hoppade in (Dusan Djuric och Erik Ahlstrand) medan ytterligare två var avbytare (Alexander Berntsson och Edvin Kurtulus). Totalt var det alltså nio akademispelare med i truppen senast. 

 I truppen finns ytterligare sex akademispelare (Isac Harrysson, Viktor Ljung, Isac Larsson, Gabriel Wallentin, Jacob Olsson och Alexander Johansson).