Thorvaldsson minns HBK-tiden

Gunnar Heidar Thorvaldsson minns med glädje tiden i Halmstads BK. Han var här under ett par år och vann bl.a. allsvenska skytteligan 2005. Efter säsongen 2017 slutade han spela fotboll och tipsar om sin elvaårige son...
Efter att ha vunnit den isländska skytteligan 2004 värvades han till HBK av Janne Andersson. Det var först året efter han blev ordinarie tillsammans med Yaw Preko på topp. På hösten var han i hysterisk målform och gjorde mål i fem allsvenska matcher i följd, och vem kan glömma hans mål borta mot Djurgården när han grundlurade hela deras försvar.

Tre mål mot GIF Sundsvall 2005 var en bidragande orsak till att han vann den allsvenska skytteligan.

Han vann allsvenska skytteligan 2005 med 16 gjorda mål och fick även klart med ett kontrakt med Hannover 96, men spelade våren ut i HBK. Därefter blev det några klubbyten och spel i Vålerengen, Esbjerg, Reading och Fredrikstad, innan Janne värvade han på nytt till IFK Norrköping. Det blev senare en tur till Konyaspor i Turkiet och BK Häcken innan han 2015 lämnade Sverige.

- Jag flyttade hem till den vackraste ön, Vestmannaeyjar och började spela där. Där har jag byggt hus och bor där med min fru och våra barn.

- Min sista match var när vi vann Euro Cup på Island. Jag var spelande assisterande tränare och jag fick göra 1-0 målet. Det var en stor skräll och rysare, tycker Gunnar som knappt kunde få ett bättre slut på sin karriär.

Fotbollskarriären var över men förra året åkte han runt och såg sina pojkar spela fotboll över hela Island.
- Jag har inte åkt runt på hela ön på över tjugofem år, så det var jättehärligt.

Tillbaka på Örjans vall 2013 men då i IFK Norrköpings färger. Här i kamp med Liverstam, i bakgrunden Selakovic.

Civilt har han pluggat lite marinfrågor och har i dag ett företag där de gör chips på fisk.
- Det är fantastiskt gott och riktigt sunda chips. Vi har börjat nu, har lite personal och har precis kommit in i en av de större mataffärerna på Island.

Tiden minns han med glädje och man hör hur han lyser upp när han tänker tillbaka.
- Ärligt talat så var hela tiden fantastisk och jag har bara goda minnen. Klubben som släppte fram yngre spelare och jag är oerhört tacksam för min tid där.
- Största minnet är givetvis segern borta mot Sporting Lissabon. Att lilla HBK kunde vinna mot de regerande mästarna. Det var inte så länge sen jag pratade med min son om detta.

Så mycket kontakt har han inte med sina svenska lagkamrater i dag men efter att han slutat spelat var han och familjen i Sverige för att besöka både Halmstad och Norrköping.
- Det var fantastisk kul att komma tillbaka, många bra minnen. Bara att få se torget, Tylösand och hälsa på klubben. Jag har lite kontakt med Eggert Gudmundsson, och hoppas att han snart kommer och hälsar på här på Island.

Efter spel i Turkiet (sitt sjunde land) kom han till Häcken. Han har även spelat i Sverige, Tyskland, Norge, Danmark, England och givetvis Island.

Han följer HBK via sociala medier men hyrde faktiskt tillsammans med några andra familjer en sommarstuga i Örkelljunga förra året.
- Vi var där en vecka, så vi åkte in till Halmstad och min 11-årige son Gabriel fick träna med HBK:s P11. Det var fantastiskt. Han kommer att bli bättre än sin pappa och har sagt att han gärna flyttar till Halmstad om några år, säger fyrbarnspappan Gunnar Heidar Thorvaldsson avslutningsvis.

GUNNAR HEIDAR THORVALDSSON

Född 1 april 1982.
Från IBV Vestmannaeyjar 2004, till Hannover-96 2006.
UEFA-matcher/mål 6/3
Allsvenska matcher/mål 38/16
HP-Dribblern 2015, Allsvensk skyttekung 2005
Allsvensk i IFK Norrköping 2011-13 (70/34) och BK Häcken 2014-15 (24/3).
Landskamper 24 A, 7 U, 5 J, 3 P för Island 
Klubbkarriär IBV Vestmannaejyar (2000-04), Halmstads BK (2004-06), Hannover-96 (2006-07), 
Vålerenga IF (2007-08, lån), Esbjerg fB (2008-11), Reading (2010, lån), Fredrikstad FK (2010-11, lån), IFK Norrköping (2011-13), Konyaspor (2013-14), BK Häcken (2014-15), IBV Vestmannaejyar (2015-18)