Stefan Lindqvist avliden

Stefan Lindqvist kom till HBK som ungdomsspelare och spelade i A-laget mellan 1986 och 1990 och gjorde stort avtryck. För drygt tio år sedan drabbades han av förlamningssjukdomen ALS och i helgen somnade han in. HBK:s tankar går till familj och vänner. 

Under sin tidiga ungdom spelade Stefan Lindqvist för IF Leikin och var med om att vinna första upplagan av HBK:s ungdomscup Domus Sport Cup (numera Laxacupen). Som 15-åring bestämde sig "Linkan" för att gå över till HBK.


Under några års tid gick han igenom HBK:s äldre ungdomslag och på sommaren 1986 kom den allsvenska debuten. I bortamatchen mot AIK i slutet på juli fick han göra sitt första allsvenska uppträdande.


1987 spelade han samtliga matcher från start, oftast var det som högermittfältare eller på innermittfältet. Året därpå med Stuart Baxter som tränare fick "Linkan" chansen på topp men efterhand blev det innermittfält igen och han var med om att föra upp HBK i Allsvenskan.


Där blev det succé och Lindqvist svarade för inte mindre än åtta mål. Detta gjorde att han fick debutera i A-landslaget i en match mot Frankrike.


Under vintern skrev han på för Xamax Neuchatel (Schweiz) som valde att låna ut honom på våren 1990 till HBK. En skada gjorde att det bara blev sex matcher och sista matchen var i maj mot Malmö FF, hemmaförlust med 1-2.


Efter en kort tid i Schweiz kom han till IFK Göteborg. Han var under flera år en viktig mittfältskugge i deras Champions League-lag som ju nådde fantastiska framgångar i turneringen. Senare blev det även spel i Motherwell och Strömsgodset IF.


I juli förra året deltog HBK i en uppvisningsmatch till förmån för ALS-forskning före den allsvenska matchen IFK Göteborg och GIF Sundsvall. I HBK:s lag deltog bland andra Rasmus Svensson, före detta back, numera styrelseledamot.
- Stefan var en fantastisk spelare och framförallt en härlig person. En bra lagkamrat och en bra ambassadör för sporten. Det var fint att vi fick vara med och hylla honom förra året på Gamla Ullevi, säger Rasmus Svensson.


Stefan Lindqvist, 1967-2020.

Allsvenska matcher/mål 55/8
Div. 1-matcher/mål 25/2
HP-Dribblern 1988, Årets Kvast 1989
Allsvensk i IFK Göteborg 1991-97 (172/23). 
Svensk mästare 1991, 1993, 1994, 1995, 1996 med IFK Göteborg.
Cupmästare 1991 med IFK Göteborg.
Landskamper 5 A, 1 U