Seb är åter hallänning

hbk.se har varit i kontakt med Sebastian Johansson och han tyckte det var kul att höra från HBK. Han värvades hem från Turkiet sommaren 2007 och lämnade två år senare för Örgryte IS. Där fick han återigen Janne Andersson som tränare.

Sebastian ”Seb” Johansson började spela fotboll i Ulricehamns IFK och gick sedan som 16-åring till IFK Göteborg. Efter nio år i Blåvitt värvades Sebastian av den turkiska klubben Malatyaspor. Där stannade han i två år innan HBK och Janne Andersson lockade honom till Halmstad sommaren 2007.

Sebastian Johanssons elitkarriär började i IFK Göteborg, innan det blev flytt till Turkiet.

Sebastian gjorde sin debut i HBK-tröjan mot GAIS den 30/7 2007. Det var en match som blev försenad på grund av kraftigt regn. Det stod 2-0 till GAIS, när Sebastian kom in och då var det 30 minuter kvar av matchen. Han började direkt med en målgivande passning till Magnus Arvidsson och låg sedan också bakom att det blev 2-2, som slutresultat.

Sommaren 2009 längtade Sebastian hem till Göteborg och lånades först ut till ÖIS, innan övergången blev permanent året efter.


Sebastian Johansson stannade i HBK fram till sommaren 2009 och då lånades han ut till Örgryte IS. 2010 blev övergången till ÖIS permanent.

- Sedan 2,5 år bor och arbetar jag i Varberg. Jag är anställd på Varbergs Sparbank och där kommer jag i framtiden att ta hand om företagskunder, berättar Sebastian.

- Kontakten med fotbollen idag är rätt liten. Jag träffar ibland gamla lagkompisar i IFK Göteborg och spelar lite uppvisningsmatcher tillsammans med dem. Det är främst på sommaren. Sedan spelar jag i Varbergs Sparbanks korplag och är även tränare för min son i Lilla Träslöv -10. 


- Utöver det har jag inte så mycket kontakt. Jag ser väldigt lite fotboll, både live och på TV och jag känner inget större sug över att ändra på det, säger Sebastian när han pratar om vilken kontakt han har med fotbollen idag.

Det blev spel i tre allsvenska klubbar för Ulricehamnssonen. Förutom HBK i de två Göteborgsklubbarna; IFK och ÖIS.


Som nämnts ovan så debuterade Sebastian Johansson i HBK i juli 2007 mot GAIS och det är också hans bästa HBK-minne.

- Mitt bästa minne från tiden i HBK är min debut på Örjans Vall mot GAIS 2007. Jag hade flyttat hem till Sverige, efter en tid i Turkiet, och var så lycklig över att, dels ha flyttat hem till Sverige och att få spela i Allsvenskan igen.

Han beskriver föreningen Halmstads BK, som en väldigt mysig och familjär klubb. När han bodde i Halmstad gillade han uteserveringarna på Lilla Torg, under sommaren.

Janne Andersson tog hem Sebastian från Turkiet. Några år senare återförenades de i Örgryte.

Sebastian avslutar med att tippa Superettan 2020.

- Jag hoppas och tror att HBK är med i toppen av Superettan. Jag tippar HBK på en andra plats efter Örgryte. 


SEBASTIAN JOHANSSON

Född 4 september 1980
Från Malatyaspor K 2007, till Örgryte IS 2009
Allsvenska matcher 44/1
Allsvensk i IFK Göteborg 2000-05 (103/4) och Örgryte IS 2009 (14/1)

Landskamper 2 U, 21 P

Klubbkarriär Ulricehamns IFK (-1996), IFK Göteborg (1997-2005), Malatyaspor K (2006-07), Halmstads BK (2007-09), Örgryte IS (2009-12), Utsiktens BK (2013)