"Nisse" trivs i Aten

En säsong i Åhus Horna BK räckte för att Tom Prahl skulle värva Mikael Nilsson till HBK. Där blev han svensk mästare direkt och när han lämnade fyra år senare så är han den HBK:are som spelat flest A-landskamper för Sverige.
Karriären började i Ovesholms IK i div. 6 och blott en säsong i Åhus Horna BK innan Mikael Nilsson blev HBK:are. Därefter blev det spel i Premier League för Southampton FC, Champions League med Panathinaikos, innan han avslutade karriären i Danmark med spel i Bröndby och något enstaka inhopp i Fremad Amager.

Vad gör du i dag, Mikael Nilsson?
- När jag slutade spela 2012 stack vi ner till Grekland igen. Det var inte meningen att vi skulle bo kvar här, men så blev det och vi lär bli kvar här.

- Jag arbetade som scout för Panathinaikos ett tag men slutade för ett och ett halvt år sedan. Jag har inte riktigt hittat något nytt, men det kan vara så att jag har något på gång, säger "Nisse" utan att vilja avslöja något.

Han följer både den svenska och grekiska fotbollen från sitt hus som ligger i södra Aten.
- Det är lite som Atens Tylösand. Alldeles ute vid kusten och här finns mycket stränder.


"Nisse" jublar i hop med Sharbel Touma och Magnus "Turbo" Svensson efter att Nilsson gjort mål mot IFK Göteborg 2003.

När han tänker tillbaka på tiden i HBK så går det inte att glömma SM-guldet 2000.
- Det var mitt första år i HBK och allt var nytt för mig. Men jag hade flera bra år där och inte minst sista året 2004 där jag lämnade efter EM. Vi hade ett väldigt bra lag då också och tappade SM-guldet i sista matchen. Tiden i HBK gav oss alla chansen att komma ut och testa Europaspel, säger "Nisse".

Han lämnade HBK när både laget och sommaren var som hetast för spel i Premier League med Southampton.


Mikael Nilsson tillsammans med Anders Svensson i Southampton.

- Jag kan inte säga att jag ångrade det, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tränaren fick sparken direkt och det slutade med att vi åkte ur ligan. För mig blev det väldigt bra eftersom jag fick chansen att komma till Panathinaikos. Där fick jag fyra år som kanske var mina fyra bästa år spelmässigt.

När kontraktet tog slut blev det flytt uppåt Norden igen men resan stannade i Danmark.
- Jag ville gärna stanna men det gick inte att ordna, så vi flyttade nästan hem. Jag trivdes bra i Bröndby men det blev struliga år med ekonomiska problem.

EM-slutspelet 2008. Övre raden Larsson, Mellberg, Ibrahimovic, Nilsson, Hansson, Alexandersson. Nedre raden Svensson, Ljungberg, Andersson, Wilhelmsson, Isaksson.

- Efter kontraktet tog slut åkte vi tillbaka till Aten över sommaren och jag hade lite förslag, men jag ville inte tillbaka till Sverige, så det blev naturligt att stanna här.

Åren går och det är snart sexton år han lämnade Halmstad. Kontakten med sina gamla lagkamrater är inte så påtaglig.
- Det är inte så mycket om jag ska vara ärlig. Jag har haft en del med Selakovic men det har varit mycket jobbrelaterat när jag var scout. Petter Hansson hade jag kontakt med ett tag men det har inte varit på ett tag. Tyvärr blir det så att man tappar kontakten.


"Nisse" trivs med sitt liv i Aten där han nu bott i totalt tolv år.

Han brukar åka hem till Sverige ett par gånger om året.
- Det blir ju över jul och nyår, och så ett par veckor på sommaren. Jag har en gammal barndomskompis som bor i Halmstad men det blir ju mest hos mina föräldrar runt Kristianstad eller hos min tjejs i Malmö.
- Om jag skulle komma tillbaka till Halmstad så är det till Örjans vall jag vill. Det är det enda stället som jag känner att jag saknar från Halmstadtiden.

Även nere i Grekland kan man följa svensk fotboll i Superettan.
- Åh Gud ja, jag såg många matcher förra året med HBK, så jag har bra koll, säger Mikael "Nisse" Nilsson avslutningsvis från Aten där han lever med sin fru och sina två döttrar (5 och 11 år).

MIKAEL NILSSON
Född 24 juni 1978
Från Åhus Horna BK 2000, till Southampton FC 2004
UEFA-cup matcher/mål 11/0
Allsvenska matcher/mål 104/17
SM-guld 2000, stort silver 2004
HP-Dribblern 2002, Årets Kvast 2002
Deltagit i EM 2004, 2008 och VM 2006
Landskamper 64 A (varav 19 för HBK)