Grattis Lars Ytterbom 60 år!

I dag ställer vi oss till skaran som gratulerar Lars Ytterbom på hans 60-års dag. Ytterbom spelade under två säsonger för HBK under mitten av 1980-talet.

Tolv år gammal började Lars Ytterbom spela fotboll med Brynäs IF. Föreningen slogs senare i hop med Gefle IF och tog sig till Allsvenskan 1982. Efter två säsonger åkte laget ur och då sökte sig Lars Ytterbom söderut och till västkusten.

En av anledningarna var att hans förre tränare Stefan Lundin nu var tränare i HBK. Lasse hade för övrigt spelat i hop med Stefan i Gefle IF 1979 i div. 3.


I premiären borta mot Östers IF presenterade han sig direkt genom att göra 1-0 redan i sjunde minuten - ett mål som blev Allsvenskans snabbaste detta år. Ändå blev det förlust med 1-2.

Totalt blev det fyra mål denna säsong från gästriken och alla dessa kom under de första nio omgångarna. Han missade bara en match och var således ordinarie under hela året som vänstermittfältare.

Året efter blev det ett mål när han kvitterade till 2-2 i hemmamatchen mot Malmö FF och säkrade en poäng. Hans sista match kom i säsongsavslutningen mot Örgryte på Örjans vall när HBK vann med 2-0.

Detta år - 1986 - kom även en annan gammal Gefle-spelare till HBK, PerOlsson till föreningen. Även Stefan Lundin fanns kvar som tränare fram till juni då han försvann utomlands.

Efter två år på västkusten längtade han hem till Gävle och skrev på för Gefle IF i en förhoppning att åter få spela allsvenskt med dem. Han blev inte allsvensk som spelare igen men satt under några år i föreningens styrelse.


LARS YTTERBOM
Född
15 mars 1960.
Från Gefle IF 1985, till Gefle IF 1987.

Allsvenska matcher/mål 43/6.
Allsvensk i Gefle IF 1983-84 (42/3).
Vinnare av DN:s guldklocka 1985.