Världsvan Matiu tillbaka i Nya Zeeland

Under Janne Anderssons fyra första år som chefstränare i Halmstad hade han Matiu Taingahue som fystränare. En Nya Zeeländare med rastaflätor som kom med nya idéer till verksamheten. Efter det har Matiu varit i Norge och Qatar men är sedan åtta år tillbaka på Nya Zeeland. 
Det hela började med en utbildning hemma i Nya Zeeland för Matiu.
- Jag utbildade mig inom idrottsfysiologi, biomekanik och träningslära på Universitet på Nya Zeeland. Under den tiden jobbade jag som lektor och idrottsfysiolog på universitet och högskolan

Han hann också med att vara fystränare på NZ Academy of Sport (Bosön är den svenska motsvarigheten) och ett rugbylag som heter Otago Highlanders.
- Min fru Eriko är född och uppvuxen i Falkenberg och vi bestämde oss for att flytta till Sverige för att testa på livet där och så att jag kunde lära mig svenska innan vi startade familj.  

Läs om fler HBK-profiler här.


När Eriko och Matiu anlände till Sverige påbörjade han svenskakurser och inom kort blev han fystränare i Falkenbergs Volleybollklubb (FVBK). Genom ett kontaktnät där fick han kontakt med bl.a. Olle Åström från Hallands Idrottsförbund, Urban Jonsson på Högskolan i Halmstad, Magnus Andersson (handbollstränare i HK Drott) och Simon Bakkioui.
Ut på cykeltur med Janne Andersson, Robert Nordström och Anders Smith vid ett träningsläger.

- Jag blev erbjuden ett halvtidsjobb som lektor på Högskolan, agerade som fystränare i FVBK och HK Drott och jobbade med Hallands Idrottsförbunds elittalangprojekt.

Genom kontakten med Simon Bakkioui fick han sin första kontakt med HBK.
- Simon var min första kontakt med HBK och spelarna som gjorde rehab på hans klinik. Sedan fick jag kontakt med Jonas Thern genom Magnus Andersson och Olle Åström, som alla var en del av en elittränargrupp i Halland. Jag kom in och observerade och jobbade lite grann under Jonas sista år som tränare, men det var inte förrän Janne tog över 2004 som jag började jobba på riktigt i klubben.

Första träningslägret 2004 på La Manga. Här tillsammans med nyförvärven Markus Rosenberg och Björn Anklev.

Matiu Taingahue kom från en helt annan värld och förde in lite nya tankar i det dagliga arbetet kring elitfotbollsspelare.
- Jag tror att en stor del av det jag försökte få spelarna och ledarna till att tänka på, var på hur vi som individer och som lag, kunde förbereda oss bäst för att kunna spela fotboll. 
- Jag jobbade mycket med att försöka få folk till att förstå vad fotbollen krävde fysisk, det rörelsemönster som används oftast, och hur vår dagliga träning kunde uppnå det på bästa sätt. Det finns många traditioner inom idrott och ibland krävs det att bryta med dom för att uppnå bättre resultat. 

- Enligt min uppfattning, var inte fysträning inom fotboll speciellt bra anpassat för de fysiska egenskaper spelet krävde. Man nådde inte upp till den prestationsnivå som man skulle och skadefrekvensen var alldeles för hög. Då försökte vi att analysera det så att det anpassades till individerna och laget och efter det implementerade vi en träningsplan som var baserat på detta. En sak som var viktigt för mig var att fysträning skulle vara en del av fotbollsträning och inte något som stod för sig själv, menar Matiu.

Lagfoto 2005. Bakre raden Söderberg, Thorvaldsson, Zvirgzdauskas, Johansson, Arvidsson, Borgstrand, Larsson, Andersson, Taingahue. Mellersta raden Bakkioui, Jensen, Anklev, Ingelsten, Djuric, Fribrock, Svensson, Svensson. Främre raden Andersson, Tandrup, Mangfors, Sahlman, Jönsson, Johansson, Preko, Gudmundsson.

Det tog ett tag för spelarna att lära känna Matiu och hans sätt att arbeta men efterhand så förstod de vad det handlade om. Matiu kan minnas att han tyckte det fanns en uppskattning med hans individuella träning från såväl spelare som sin chef.
- Det gjorde det betydligt lättare att Janne var så positiv till det vi håll på med och att han gav mig förtroendet till att göra det jag var anställd att göra. Så småningom blev vi ganska samkörda på vårt sätt att träna och förbereda laget. Det hjälpte så klart till att vi presterade bra som lag och killarna började känna sig bättre på planen, menar Matiu.

Det blev fyra säsonger i HBK för Matiu och han har flera härliga minnen från tiden i föreningen.
- Avancemanget  i UEFA-cupen var så klart en “high point”, Jag tyckte också väldigt mycket om tiden när vi var på träningsläger i Spanien, Italien och Turkiet.  Men för mig personligen var det ofta små saker som jag tyckte mest om, som när en spelare fick till något på plan vi hade jobbat mycket på, någon kom tillbaka och spelade bra efter en skada, eller vi fick till något som vi i tränarteamet hade diskuterade och jobbat mycket med.
Tillsammans med Simon Bakkioui på en utlandsresa.

Efter tretton år utanför föreningen har han tappat den mesta kontakten med sina gamla kamrater.
-Jag har ingen direkt kontakt med någon från HBK idag, men ibland skickar jag Janne ett sms. Jag väntar fortfarande på den dagen Ante Smith och Janne ska dyka upp i Nya Zeeland för den festliga semester vi pratade om för många år sedan, säger han skrattande.

Efter fyra år i Halmstad gick kontraktet ut och som familj bestämdes det att det var tid att söka sig till något nytt. Erbjudanden fanns och det var nära med ett sportinstitut i Bath, England, men Norge kom upp som ett alternativ i slutskedet via en kontakt med Janne Jönsson.
- Jag reste upp till Norge för att titta på vad dom håll på med och blev intervjuade av deras sportchef och tränarteamet. Det kändes bra båda sportsligt och socialt och vi hade tre härliga år i Baerum. 

Det gick bra på planen, Stabaek blev  norska mästare under Matius första år, och de trivdes jättebra som familj med friluftslivet i Norge, som snowboard och mountainbike. 

Under den här perioden startade det Norska Fotbollsförbundet ett stort projekt med att försöka kartlägga utvecklingen inom fotboll och hur man skulle utveckla fotbollsspelare på bästa sätt med dom resurserna man hade. 
Matiu på ett träningsläger.

Matiu fick vara en del av detta, och tillsammans med några andra fysiologer och fystränare utforska och skriva en fysisk träningsmodell for att utveckla unga fotbollsspelare på bästa sätt.
- Det var en otroligt lärorik tid, där jag fick träffa och prata med många olika experter inom fysiskträning och fotboll från resten av världen och verkligen fick mina ögon upp för det så kallade “Long Term Athlete Development Model”.

Efter två år i Norge blev det flytt för familjen till Qatar på grund av ett fint erbjudande som Head of Strength & Conditioning at Aspire Academy of Sport i Qatar. Aspire är Qatars National Academy of Sport och är känt som en av dom största, mest utvecklad och välutrustat idrottsakademierna i världen. 
- Det är ett av ställena i världen som har den största potentialen för att kunna utforska och jobba med the Long Term Athlete Development Model, och resurserna, beskriver Matiu, som i stort sett är obegränsade.  
En ung Peter Larsson tränar enligt Matius principer.

- Där ansvarade jag för det teamet som skötte all fysisk träning för 200 ungdomar (12-18 år) som gick på akademien. Det blev två år i Qatar, med ännu fler fina minnen och många lärorika stunder med världseliten inom fysiskträning. Under ett studiebesök hos UK Athletics innan OS i London, träffade jag ett tränarteam som jobbade med ett koncept jag hade tänkt mycket på och jobbade med att utveckla under alla mina år som fystränare. Konceptet kallas för “Performance Therapy”. 

Två år i Qatar och diskussioner med familjen om att vända tillbaka till Nya Zeeland innan barnen var för gamla ledde till en flytt hem till ön i södra Stilla Havet. Matiu påbörjade nya studier om terapi inom idrott och rörelseapparatens medicin. Hemmaplan blev Auckland.
- Jag började en magisterutbildning inom osteopati och forskning. 

Hemma på Nya Zeeland med sin fru Eriko och deras tre barn.

Matiu tog examen på utbildningen 2016 och har sedan dess jobbat som osteopat och fystränare. Men nu när barnen har blivit större och mer tävlingsinriktade, så blir det en hel del idrott och fysträning igen.
- Jag är fortfarande väldigt intresserade av Performance Therapy och Long Term Athlete Development och har jobbat en del med ungdomar som satsar på elitidrott och vill utveckla sig, men jag har inte jobbat med ett lag inom elitidrott sedan vi kom tillbaka hit. Nu är det mest familjen som gäller och barnens idrott. Alla tre satsar ganska hårt på det dom håller på med, och så det blir så mycket mountainbike, surfing, och fiske/dykning som det går.

Sedan han lämnade Halmstad har det inte blivit något återbesök.
-Nej, det har jag inte. Vi hade planerat att åka tillbaka i år till jul, men nu i dessa Corona-tider vet jag inte om det kommer bli av. Vi få se hur det är lite senare i år, säger Matiu, som saknar vissa saker som han kunde uppleva i Halmstad.

- Att äta ”dagens” på stan som en del av en vanlig arbetsdag, skiftande årstider, och att kunna enkelt cyklar överallt, minns Matiu Taingahue, som avslutningsvis hälsar till alla i klubben och hoppas att det finns några kvar när han och familjen till slut lyckas ta sig tillbaka till den svenska västkusten för ett besök.

MATIU TAINGAHUE

Född 8 december 1975
Fystränare 2004-07
Bästa placering Stort silver 2004
Norsk mästare 2008 som fystränare i Stabaek BK