Sypniewski satte stora avtryck

En säsong i HBK satte stora avtryck på supportrarna och idag är han en av de största kultspelarna genom tiderna i vår förening. Han blev genast en publikfavorit med lämnade redan efter en säsong. Därefter har det varit många negativa artiklar om polacken.

Under vår artikelserie har det kommit fram att många vill läsa om Igor Sypniewski. Hans liv efter tiden i Halmstad har varit svårt och av förklarliga skäl har vi inte nått honom. Men genom lite resurs på internet vill vi ändå berätta historien om Igor Sypniewski – han som vi aldrig glömmer.


Igor Sypniewski är född i Lodz och det var i LKS Lodz som han kom upp i A-laget som tonåring. Det blev ett par säsonger i Ceramika Opoczno i andraligan, innan grekiska AO Kavala lockade ner honom till södra Europa. Hösten 1997 gick mycket bra för honom och han gjorde sju mål på nitton matcher. Detta gjorde att andra klubbar intresserade sig för honom och han skrev på för den grekiska storklubben Panathinaikos som 23-åring.


Ganska snabbt visade han vilken talang han var och efter fina insatser i internationella matcher började det ryktas om att några av de riktigt stora giganterna var intresserade av honom. En av hans största matcher (youtube-länk)  är mot Manchester United på Old Trafford. Även om han är bäst på plan så var inte förberedelserna inför matchen de bästa.


-Jag vaknar bakfull i en stor säng. När jag ser mig runt blir jag överraskad över att jag inte är i en fyllecell utan i ett stort rum på ett lyxhotell. Bordet är fullt av tomma ölburkar och askkoppen full av fimpar. Jag känner mig dålig och vet vad den enda medicinen är... öl. Trots att jag har en Champions League-match mot Manchester United klockan 20:45, skriver han i sin bok. 


-Tyvärr är jag inte i stånd att beställa mer öl eftersom jag inte talar engelska, bara polska och grekiska, men min räddare blir Maciej, en polsk servitör som hämtar fler ölburkar. Jag är nervös eftersom tränaren bestämt att jag ska spela från start mot Fabien Barthez, Paul Scholes och Roy Keane men två cigaretter i omklädningsrummet på Old Trafford kommer göra att nervositeten försvinner. 


Alla artiklar om HBK-profiler finns här.


I boken skriver han att han lurade Beckham som ett litet får, gång på gång, men deras resor tog dem till skilda världar. När Beckham tre år senare skrev på för Real Madrid, skrev Igor på för HBK...


Allt var upplagt för en fin karriär men på kort tid förvandlades han som spelare och person. Det blev mindre och mindre spel i Panathinaikos och efter tre år i klubben lämnade han dem. Han bytte till OFI Kreta men fick problem med alkohol.


”Sypa” flyttade hem till Polen och spelade med RKS Radmosko, där han återigen kom i målform och värvades av Wisla Krakow med vilka han skrev ett femårskontrakt, och enligt rykten skulle han vara den som tjänade mest pengar i den polska ligan. I Wisla levererade han inte och började må dåligt, och efter tag åkte han hem till Lodz. 


Efter ett tag visade det sig att inte Igor skulle komma tillbaka och därmed bröts kontraktet redan i juni 2002.
-Jag hade stora personliga problem under tiden i Polen och tänkte på att avsluta min karriär. I Grekland börjar jag om på nytt, sa Igor innan han återigen flyttade till Grekland.


Där blev det spel med Kallithea men där spelade han bara två matcher innan kontraktet sades upp i september. HBK-tränaren Jonas Thern fick några månader senare tips om en fantastisk och otränad spelare, som hade en mörk tid med stora problem vid sidan av planen. Jonas Thern tog honom till sig och lade ner oerhört mycket tid på ”Sypa”, med extra träningar, stöttning och många personliga samtal med honom.


– Det Jonas gjorde… Han lyfte Igor själv, och det ska han ha en enorm eloge för. Det var helt makalöst. Han lade enormt mycket tid, både att ta hand om honom som kille, men också att få i gång honom rent fysiskt, sa Janne Andersson, i en artikel i Expressen som handlade om Igor för något år sedan.


Janne berättade om en härlig anekdot i samma artikel.
– Vi tränade på F14 i Halmstad. Ibland när vi skulle köra inomhus var vi där. Under en av Igors första träningar skulle vi ha alternativ träning och spela rullstolsbasket. Jag kommer väl ihåg att Igor körde med sin svarta, polskregistrerade Merca, rakt igenom vakten. Det var inte jättepopulärt. Men han visste ju inte att han körde rakt in på en militäranläggning. 


Till slut blev det kontrakt med HBK och när det var premiär hemma mot GIF Sundsvall så var han placerad på bänken. Med drygt en halvtimma kvar, och med ledning med 1-0, slängde Jonas Thern in honom. Med fem minuter kvar av matchen presenterade han sig för hemmapubliken genom att göra 2-0.


Det dröjde fram till femte omgången förrän han spelade på start, då hemma mot Enköpings SK och han svarade för 2-1 målet när HBK vann med 3-2. Det blev därefter två mål (Youtube-reportage) i förlustmatchen borta mot AIK. 


När vi kom fram junis första dag så tog verkligen HBK-supportrarna honom till sitt hjärta. I hemmamatchen mot Landskrona är det först en intränad hörnvariant där Torbjörn Arvidsson bara hade att sätta dit skallen, och sen två mål i första halvlek, varav det ena gjordes från halva planen.

-Jag såg att målvakten var långt ute – sedan blundade jag och sköt, sa han till Hallandspostens reporter efter matchen. 


– Jag har ändå haft lyckan att jobba med många bra spelare, och jobbat med kanske fem skyttekungar genom åren. Men den nivån som spelare är det inte många som har haft. Han flöt fram med en jäkla kontroll. Fan alltså, han var bra…, sa Janne Andersson till Expressen.


I den kommande hemmamatchen mot Hammarby svarade han återigen för två mål, och när Östers IF var besök lurade han upp hela Östers försvar upp till korvkiosken när han gjorde 3-0. Borta mot Örebro i början på augusti gjorde han 2-0 på stopptid i första halvlek. Det blev hans tionde mål – och sista mål i HBK.


Han mådde inte bra vid sidan om planen. 

-Jag började att bli rädd att bli kidnappad tillbaka till Polen. Jag drömde om att bli bortglömd i Polen. Att se skulle sluta skriva om mig.


Igor dök inte upp vid en träning och tränarstaben visste inte varför, förrän de fick ett samtal om att han låg på sjukhuset efter att ha försökt ta sitt liv.


Under hösten mådde han sämre och missade drygt hälften av matcherna och när han mot Djurgården den 19 oktober blev utbytt i matchens 79:e minut, då var hans karriär över i HBK.


Han valde att gå över till Malmö FF, men hade även fått erbjudanden från AIK och Rosenborg. Igor mådde inte bra och i juni avslutade MFF kontraktet.

– Man märkte att det var en människa som inte var riktigt hel, som hade problem. Det var egentligen problem hela tiden. Han kunde inte koncentrera sig på fotbollen, sa Tom Prahl, som var MFF-tränare på den tiden, till Expressen.


Sypniewski sökte sig ner till Polen för en ny klubb men det slutade med att han i stället spelade några matcher för Trelleborgs FF i Allsvenskan.


Under en tid spelade han därefter i sin moderklubb, LKS Lodz, där han svarade för 12 mål på 30 matcher och var en stor del till att laget återigen gick upp i högsta ligan. Igor vill då återigen prova lyckan utanför Polen och återvände för spel i Limhamn/Bunkeflo IF i Superettan. I samband med debuten  pratade med Hallandsposten:

- Tiden i Halmstad var den bästa tiden under mina år i Sverige.


Spelmässigt gick det bra med fem mål på sju matcher men i oktober fastnade han rattfull i en poliskontroll. Spelaravtalet bröts med omedelbar verkan och efter det var hans aktiva karriär över. 


Därefter har han haft stora problem med alkohol och personliga problem, där han har avtjänat ett fängelsestraff efter misshandel. 2014 släppte han självbiografin ”Överväldigad – livet på gränsen”, där han lämnade ut sig och vid en jämförelse med Beckham skriver han: 
”I dag är Beckham mångmiljonär, världsstjärna och idol. Men jag då? Jag är en fattig alkoholist som bor i en liten 40 kvadratmeter stor lägenhet med min mamma... Jag förlorade allt.”


Igor Sypniewski har förlorat i stort sett allt men inte sin kärlek från supportrarna i Halmstad. Han förgyllde deras sinnen med mycket fotbollsgodis under en kort tid - och det glömmer de aldrig…IGOR SYPNIEWSKI

Född 11 oktober 1974

Från Kallithea 2003, till Malmö FF 2004

Allsvenska matcher/mål 21/10

Allsvensk i Malmö FF 2004 (8/2) och Trelleborgs FF 2004 (2/0)

Landskamper 2 A för Polen

Klubbkarriär LKS Lodz (-1992), Orzel Lodz (1992-93), LKS Lodz (1993-95), Ceramika Opocno (1995-97), AO Kavala (1997), Panathinaikos (1998-2000), OFI Kreta (2001), RKS Radomsko (2001), Wisla Krakow (2002), Kallithea (2002), Halmstads BK (2003), Malmö FF (2004), Trelleborgs FF (2004), LKS Lodz (2005-06), Limhamn/Bunkeflo IF(2006)


Texten är delvis skriven efter artiklar i Hallandsposten, Expressen, Kvällsposten och Aftonbladet. Dessa har oftast tagit bokcitaten från Fotbollsmagasinet Offside. 


Länkar
Artikel Hallandsposten 2012-12-12

Artikel Kvällsposten 2014-12-06

Artikel Aftonbladet 2014-12-06

Artikel Expressen 2019-10-21

Hemsida TS Wisla (polsk)

Youtube allmänt från Panathinaikos

Youtube reportage på polska 

Youtube reportage på polska (längre)