Saevarsson är general manager för Keflavik

Sommaren 2009 värvade Janne Andersson islänningen Jonas Gudni Saevarsson till HBK. Det blev drygt tre år i föreningen innan han sommaren 2012 flyttade tillbaka till Island.

HBK:s förste islänning, den egna produkten Eggert Gudmundsson, hjälpte till när HBK i juli 2009 värvade Jonas Gudni Saevarsson från KR Reykjavik på Island. 

Det var den dåvarande tränaren Janne Andersson som ville ha den isländske landslagsmannen.

 

Jonas kommer från staden Keflavik, som ligger ca 40 minuter från huvudstaden Reykjavik på sydvästra Island. I Keflavik finns Islands internationella flygplats.


I slutminuterna borta mot AIK avgjorde Jonas Gudni Saevarsson 2010. Här är det full lycka efter matchen. Bl.a. syns Zvirgzdauskas, Saevarsson, Lundberg och Görlitz.


Jonas började spela fotboll i Keflavik och 2008 gick han över till KR Reykjavik, som är den mest framgångsrika fotbollsklubben på Island. Kort efter debuten i KR Reykjavik debuterade Jonas i det isländska landslaget. Sammanlagt blev det 7 landskamper och två mål för hans del.


Här finns alla artiklarna om gamla HBK:are. 

 

Jonas debuterade i HBK genom ett inhopp i hemmamatchen mot Malmö FF den 27/7 2009. I nästa match, BP borta, spelade han från start och större delen av hösten var han ordinarie. Han gjorde sitt första allsvenska mål i 2-2-matchen borta mot IFK Göteborg i näst sista omgången.


Säsongen därpå började han på bänken men när han äntligen fick chansen från start, borta mot AIK, blev han matchhjälte genom att göra matchens enda mål i slutminuterna. 


Full glädje efter mål borta mot Malmö FF. Saevarsson jagas av bl.a. Marcus Olsson och Michael Görlitz.


2011 fick han förtroende av den nye tränaren Josep ”Pep” Clotet Ruiz som innermittfältare. ”Pep” fick lämna tränaruppdraget i HBK och även efterträdaren Jens Gustafsson valde att ha med islänningen som innermittfältare.

 

Jonas fick under våren 2012 mest sitta på bänken och på sommaren valde han att återvända till Island och KR Reykjavik.

 

Nu bor Jonas Gudni Saevarsson på Island med sin familj.

- Jag slutade att spela fotboll för tre år sedan och tog då över som general manager i min moderklubb, Keflavik. De spelar i Islands andra division, berättar Jonas.


- Mitt liv är fotboll. Jag tillbringar mycket mer tid med fotboll idag än när jag spelade själv, säger Jonas.


Hemmamatch mot IFK Norrköping 2011. En match som slutade med många mål, 5-4 till HBK.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Jag har många fantastiska minnen från min tid i HBK. Men om jag ska välja ett minne som är relaterat till fotboll, så får det bli när jag gjorde första målet i matchen mot Malmö FF på bortaplan i april 2011. 


Jonas beskriver föreningen Halmstads BK på det här sättet:

- Halmstad BK är en fantastisk klubb med stor historia. Människorna runt klubben tar väl hand om dig och behandlar dig som en del av familjen från första dagen. Det är en bra klubb för unga och begåvade spelare att ta sina första steg i karriären. Vi har sett så många fantastiska spelare som har börjat i HBK.

 

Han har fortfarande kontakt med Ryan Miller från HBK-tiden.

- Jag besökte honom för några år sedan i Portland, där han bygger upp en stor ungdomsakademi i Portland Timbers, berättar Jonas.


2012 blev det bara enstaka matcher för Saevarsson i Superettan och han flyttade hemåt på sommaren. Innan dess hann han med att möta Varbergs BoIS på Örjans vall.


Vi pratade vidare om vilken plats han tyckte om i Halmstad.

- Jag måste säga att det var att promenera längs med Nissan till Örjans vall tidiga morgnar i bra väder. Min dröm hade alltid varit att bli en fotbollsspelare utanför Island. Så att promenera till träningarna på morgonen, för att spela fotboll, var en dröm för mig, säger Jonas.

 

När det gäller HBK:s chanser i årets Superettan, så säger Jonas att han inte vet hur laget och ligan är idag men han tycker att HBK är ett lag som ska spela i Allsvenskan. Han tror att de kommer göra det bra och snart spela i Allsvenskan igen.

 

 

JONAS GUDNI SAEVARSSON

Född 28 november 1983.

Från KR Reykjavik (IS) 2009, till KR Reykjavik (IS) 2012.

Allsvenska matcher/mål: 52/5

Superettan matcher/mål: 2/0.

Landskamper: 7 A , 7 U, 4 J, 9 P.

Klubbkarriär Keflavik (-2007), KR Reykjavik (2008-09), Halmstads BK (2009-12), KR Reykjavik (2012-15), Keflavik (2016-17)