Ola fostrades i HBK

Ola Svensson, numera Ola Oldin Svensson, gick hela vägen från HBK:s fotbollsskola till allsvenskt spel, innan han flyttade norrut och blev svensk mästare och lagkapten för IFK Göteborg. Nu är han på väg att åter bli hallänning...
Halmstads BK har under många år haft en framgångsrik ungdomssektion/akademi, som har fostrat A-lagsspelare. En av spelarna som har gått hela vägen från Fotbollsskolan till HBK:s A-lag är Ola Oldin Svensson.

Vinnare av 70-iaden 1977. Ola sitter längst ner till höger. Tvåa från vänster i samma rad är Roger "Nemo" Johansson, även han blev allsvensk för HBK-laget.


Ola började i Fotbollsskolan på 1970-talet och spelade sedan i HBK:s ungdomslag. Han spelade i åldersgruppen, som var ett år äldre. När han var 18 år, hösten 1982, gav tränaren Jan Mak honom chansen i A-laget och han gjorde sitt första inhopp i Allsvenskan i bortamatchen mot Åtvidabergs FF.


Här hittar du alla artiklar om HBK-profiler.


De kommande två åren blev det några enstaka A-lagsmatcher för Ola och i oktober 1984 fick han göra debut i U21-landslaget. Det blev sammanlagt 14 U21-landskamper, inklusive U21-EM 1986.

1985 var Stefan Lundin tränare i HBK och han gav Ola chansen redan i den allsvenska premiären och var ordinarie med undantag av en handfull matcher på sommaren då han var skadad. Året därpå drabbades han tidigt av en lårskada och det var först under hösten 1986, som han kunde spela. Då bildade han mittbackspar med Ulf ”Puh” Jönsson. 

1982 fick tränare Jan Mak använda nio allsvenska debutanter. Från vänster syns Carl-Johan Jönsson, Magnus Peterson, Mikael Gustafsson, Tommy Frejdh, Leif Nilsson, Ola Svensson, Ulf Sjölin, Peter Larsson och Eggert Gudmundsson.

Ola gjorde sitt första allsvenska mål i näst sista omgången 1986. Han avgjorde i hemmamatchen mot Hammarby med matchens enda mål.
1986 kom Ola och fem andra HBK:are med i OS-landslaget, som skulle kvala till OS i Seoul 1988. 

1987 inledde Ola som mittback tillsammans med ”Puh”, men efter bara en seger på de nio första matcherna bytte han och mittfältaren Tommy Frejdh position i laget. Ola blev mittfältare resten av året. Tränare Kenneth Roséns rockad gjorde i slutändan ingen större förändring utan HBK degraderades efter sista matchen mot Örgryte på Nya Ullevi. Det här året fick Ola Hallandspostens Dribbler, som delas ut till den bäste fotbollsspelaren i tidningens spridningsområde.

Olas segermål mot Hammarby 1986 innebar att HBK säkrade kontraktet. Nr 8 på bilden är Per-Åke Johnsson.

Nya Ullevi blev 1988 Olas nya hemmaarena, eftersom han skrev på för IFK Göteborg. Fotbollsframgångarna fortsatte för Ola och 1988 kom han med i OS-truppen till Seoul. Det blev sammanlagt sju säsonger i Göteborg och 1990-93 var han lagkapten i Blåvitt. De två sista säsongerna, 1993-94, blev det inte många matcher på grund av olika skadeproblem. 

Under tiden i IFK Göteborg blev Ola svensk mästare två gånger, 1990 och 1991, och han vann Svenska cupen en gång, 1991. Han spelade också många internationella cupmatcher hos Änglarna.  

Göteborgs supporterklubb Änglarna delar varje år ut ett pris som heter ”Årets ärkeängel” och 1990 fick Ola motta det här priset. Efter honom har följande f.d. HBK-spelare mottagit priset: Stefan Lindqvist, Niclas Alexandersson, Stefan Selakovic och Emil Salomonsson.

Alla ska vi med i OS-landslaget 1986. Från vänster Kenneth Rosén, Peter Henricsson, Per Olsson, Ola Svensson, Björn Nordberg, Mats Jingblad, Janne Jönsson.

När vi nu har kontakt med Ola, så berättar han att han nu jobbar som controller på Rise, Research Institutes of Sweden AB.
- Jag bor med min familj i Hagen i Göteborg, men vi har köpt en tomt i Åsa och flyttlasset dit går i slutet av juni. Hallänning på nytt med andra ord. Det känns spännande att ta ett nytt steg efter att ha bott i Göteborg sedan 1988, berättar Ola vidare.

Kontakten med fotbollen idag handlar om att Ola är ungdomstränare.
- Jag är ungdomstränare för min yngste sons lag, Älvsborgs FF P-07. Jättekul, vi är 6-7 ledare som har följt lagets utveckling sedan 2014, säger Ola.

Ola, som på senare år lagt till Oldin i sitt efternamn, började ju spela tidigt i HBK och hans bästa HBK-minne är, som för många andra Bollklubbare, HBK:s första SM-guld.
- Första minnet är SM-guldet 1976, när jag och kompisarna, som 12-åringar stod på läktaren och jublade.  

Som spelare var matcherna med B-laget i början på 80-talet extra kul, när vi bland annat besegrade MFF. De kom alltid med en A-lagsuppställning, med bland annat Mats Magnusson, Lasse Larsson och Anders Palmér. Det var extra kul, eftersom jag spelade tillsammans med "Robban" (Robert Nordström), "Panny" (Stefan Berg), Eggert (Gudmundsson) och "Nemo" (Roger Johansson), då jag med de tre sista hade spelat ihop med sedan 10-årsåldern med.

Från tiden i HBK håller Ola fortfarande kontakt med Robert Nordström, Stefan Berg, Mikael Kaller, Pelle Olsson och Mikael Martinsson.

I Blåvitt blev Ola Svensson både dubbel svensk mästare och lagkapten.

Så här beskriver Ola föreningen Halmstads BK:
- Jag hade turen att komma fram i samband med att HBK bestämde sig för att satsa på ungdomsverksamheten med HBK:s fotbollsskola, vilket resulterade i att ett stort antal av oss ungdomsspelare, från samma årgång, tog sig ända upp till A-lagsspel.  

- Starkt och sunt ledarskap genom framförallt Stig Nilsson och Mikael Kaller. De har präglat HBK sedan 1970-talet och har gett föreningen kontinuitet och framgång med små medel och det känns bra i HBK-hjärtat att ha varit del av det som spelare. Dessutom är Örjans vall som arena svårslagen i fotbollssammanhang, förklarar Ola.

Som nämnts tidigare så spelade Ola i OS-landslaget, som kvalificerade sig till OS i Seoul 1988 och så här minns Ola OS-kvalet och OS-resan:
- OS-kvalet var en riktigt kul upplevelse för mig. 1988 var min första säsong i Blåvitt. Första året var en stor omställning fotbollsmässigt. Jag var inte i form i samband med OS och var inte värd en plats i startuppställningen. Att få bo i OS-byn i Seoul var en häftig upplevelse. Alla idrottare satt tillsammans i ”bamba” och åt frukost.

Champions League-match 1993 mot PSV Eindhoven. För detta stjärnpryda lag var Ola lagkapten. Bakre raden Joachim Björklund, Peter Eriksson, Mikael Martinsson, Ola Svensson, Johnny Ekström, Thomas Ravelli. Främre raden Mikael Nilsson, Stefan Rehn, Pontus Kåmark, Magnus Johansson, Håkan Mild.

- En morgon kom den östtyske sim-suveränen Michael Gross och satte sig vid samma bord. Det är inte ofta jag har känt mig liten, men han var över två meter lång och känd för sina extremt långa armar, så han bredde ut sig ordentligt när han åt sina frukostflingor, berättar Ola.

Ola kommer snart att åter bli hallänning och Halmstad är fortfarande ett smultronställe för honom.
- Jag tycker att Halmstad som stad är ett smultronställe sommartid, men annars är det mina föräldrars sommarstuga i Haverdal och svärföräldrarnas i Frösakull, säger Ola.

Som avslutning pratar vi om HBK:s chanser i Superettan i år och så här tror Ola om det:
- Jag tycker att det känns som att Magnus Haglund har något bra på gång, med spännande spelare. Jag tror att HBK tar steget upp i år, när det väl sätter igång, avslutar Ola.

OLA OLDIN SVENSSON

Född 6 april 1964

Egen produkt, till IFK Göteborg 1988
Allsvenska matcher/mål 64/4
Slutspelsmatcher/mål 1/0
HP-Dribblern 1987
Allsvensk i IFK Göteborg 1988-93 (122/15)
Svensk mästare med IFK Göteborg 1990, 1991
Cupmästare med IFK Göteborg 1991
OS-deltagare 1988
Landskamper 27 U
Klubbkarriär Halmstads BK (-1987), IFK Göteborg (1988-94)