Magyar vill vinna titlar med Bajen

Richard Magyar kom till HBK som ungdomsspelare och har sedan spelat i både Schweiz, Tyskland och gör nu sin andra sejour i Hammarby. HBK ligger dock fortfarande nära hans hjärta.
Allting började nere i Skåne där familjen bodde i början av hans uppväxt.
- Min ungdomskarriär började i Åkarps IF, där jag spelade i ganska många år tills jag började spela för ungdomslag i GIF Nike.
- Sista halvåret innan jag flyttade till Halmstad tillhörde jag Lunds BK. När familjen sedan flyttade till Halmstad började jag i BK Astrio. 

Efter några år i söndrumsklubben kom han som ungdomsspelare till HBK 2008.
- Jag trivdes väldigt bra i HBK:s ungdomsled, och det var en stor anledning till att jag kunde prestera såpass bra att jag fick göra min a-lagsdebut, menar Richard. 

Richard Magyar har precis gjort det förlösande 1-0 i kvalet hemma mot GIF Sundsvall. #23 är Marcus Antonsson som senare gör 3-0.

För A-lagsdebuten kom för nästan exakt tio år sedan, 5 maj 2010 borta mot Kalmar FF, när han förtroendet av Lasse Jacobsson att ersätta Tomas Zvirgzdauskas i mittförsvaret. Att få spela allsvenska fotboll blev speciellt för Richard.
- Det var en ganska surrealistisk känsla men väldigt kul!  

Här är alla artiklar om gamla HBK-profiler.


Han fick spela fler och fler matcher och efter några år var han en stolt lagkapten för HBK.
- Ja självklart, HBK har alltid legat mig nära hjärtat och att få vara lagkapten var en ära som jag var väldigt tacksam för. 

Som lagkapten firar han med fansen efter segern borta mot HIF 2014. Övriga bollklubbare som syns är Viktor Ljung, Marcus Antonsson och Eric Smith.

Även efter att man lämnat en förening så har man många minnen kvar.
- Jag kommer ihåg många matcher. Såklart minns man kvalmatcherna mot Sundsvall, men framförallt U21-finalen mot Malmö där vi vann. Det var en viktig match för mig och min framtid i HBK, anser Richard Magyar, som i dag fortfarande har kontinuerlig kontakt med Stefan Selakovic, Mikael Boman och Johan Blomberg sedan hans tid i föreningen.
 
Inför säsongen 2015 lämnade han HBK och flyttade ner till Schweiz och FC Aarau. Där blev det en kort sejour men väldigt sådan för Richard.
- Det var väldigt lärorikt och kul. Tyvärr blev det bara ett halvår, säger Richard som valde att flytta till Hammarby sommaren 2015. 

Sista matchen med gänget. Bortamatchen mot IFK Göteborg 2014 blev den sista i HBK. Här inväntar han Gustav Engvalls attack.

Den första sejouren i Bajen varade i två år innan han lämnade för spel i tyska andraligan i Greuther Furth, som ligger i närheten av Nürnberg.
- Min första sejour i Hammarby var ganska turbulent. Det var lite upp och ner men samtidigt många fina minnen. Tiden i Tyskland var en extrem lärorik tid där det gick bra och jag även kände att jag presterade på en hög nivå, säger Richard som trivdes väldigt bra där. 

Det blev två säsonger i tyska Greuther Furth för Magyar. Här i en match mot St Pauli.

Efter två år i Tyskland valde han förra sommaren att flytta tillbaka till Hammarby.
- Jag valde att flytta hem för att komma närmre familjen och vännerna, vilket jag inte ångrar. Hammarby är en annan klubb nu än när jag lämnade och jag hoppas att vi kan ta någon titel under tiden jag är här.
 
Richard Magyar gör även en stor insats vid sidan om fotbollen, då han offentligt har gått ut och sagt att han har  lidit av psykisk ohälsa och där han vill hjälpa andra som mår dåligt.
- Jag har, som många andra haft tuffa perioder i mitt liv. Det är en naturlig sak för mig är att dela med mig av mina erfarenheter för att hjälpa andra, och det är vad jag gör genom mitt engagemang i Suicide Zero, menar Richard om sitt berömvärda ställningstagande. 

Jubel efter att han precis gjort 2-0 mot Malmö FF i slutminuterna av matchen som spelades i oktober 2019.

Coronapandemin ställer till det för alla i samhället. För fotbollen har det inneburit ett uppehåll, men samtidigt fick Richard Magyar chansen att få träna med en av Sveriges bästa spelare genom tiderna; Zlatan Ibrahimovic, under tiden.
- Det har varit kul. Han är en stor spelare med mycket erfarenhet som man kan lära sig av, tycker Richard, som tycker att det är viktigt att lyssna på vad experterna säger i dessa tider och då får fotbollen komma i efterhand.

 
Träning med ägaren. Zlatan Ibrahimovic dök för någon vecka sen upp på Hammarbys träningar.

När väl fotbollen kommer igång så tror väl de flesta att Hammarby ska finnas i toppstriden precis som förra året. Om det räcker till för en efterlängtad titel för Richard Magyar det återstår att se. 


RICHARD MAGYAR

Född  3 maj 1991
Från BK Astrio 2008, till FC Aarau 2015
Allsvenska matcher/mål 79/2
Kvalmatcher/mål 4/1
Superettan matcher/mål 27/4
Allsvensk i Hammarby 2015-16, 2019 (45/3)
Landskamper 2 U, 3 J
Klubbkarriär Åkarps IF, GIF Nike, Lunds BK, BK Astrio (-2007), Halmstads BK (2008-14), FC Aarau (2015), Hammarby IF (2015-17), Greuther Furth (2017-19), Hammarby IF (2019- )