Lasse jobbar än en gång med Janne

I sin spelarkarriär var han med när lilla Markaryds IF slog ut HBK ur cupen. Han är dock mer känd som tränare, där han tränat tre allsvenska lag, och var assisterande tränare till Janne under det fantastiska 2004. I dag jobbar han för tredje gången med Janne Andersson, nu som landslagsscout.
Det var uppe i Husqvarna och Jönköping som det hela startade för Lasse Jacobsson. Som ung grabb började han spela för Husqvarna Södra FF, innan vid tolv års ålder bytte till IK Reif, som hade sin hemmatillvaro vid Elmiahallen.

Därefter sökte han till fotbollslinjen i Markaryd som den gamle storbacken Björn Andersson startat.
-Det var en linje med fotbollsinriktning för spelare. På den tiden fanns det ju inga fotbollsgymnasier utan det fanns några linjer med fotbollsinriktning. Det gjorde att jag gick över till Markaryds IF, minns Lasse. 

Här är alla artiklar i artikelserien om HBK-profilerna.


Det blev åtta säsonger i MIF för högerbacken och en av de större upplevelserna, förutom att de tog sig upp i näst högsta divisionen, var när de 1987 slog ut allsvenska HBK ur cupen med 2-0.
-Vi mötte dem även 1988 i div. 1. Vi hade ett bra lag på den tiden med en del gamla HBK-spelare, Nils-Olof Pettersson, Olle Sjödahl och Nanne Bergstrand, men även en bra anfallare i Jim Tolmie.

En bekymrad Lasse Jacobsson då hans Markaryds IF 1992 ligger under mot Landskrona BoIS i div. 1.

Under hans sista säsong som spelare började han samtidigt träna juniorlaget i klubben. Senare blev det tränaruppdrag i Råstorps IF, Markaryds IF och Älmhults IF innan han 1997 tog över IS Halmia.
-Det var ju mitt första uppdrag utanför hemmavid. Vi hade en rätt rolig säsong då vi efter halva säsongen låg nia i tabellen. Sen vann vi sju raka och kunde avgöra i sista omgången på hemmaplan mot Kristianstad men vi misslyckades, säger Lasse. I stället gick segraren mellan Landskrona BoIS och Laholms FK, som tränades av Janne Andersson, upp, och där vann BoIS till slut med 5-3.

Därför blev det kval där Halmia slog ut först Trollhättans FK och sen Nybro IF – och blev klara för div. 1, den näst högsta serien. Dock klarade sig laget inte kvar och föreningen har inte varit så högt upp i seriesystemet sedan dess.
-Det var en rätt stor skillnad på serierna. Vi hängde med rätt bra men spelade i stort sett hela säsongen med kniven på strupen, säger Lasse.

-Bland spelarna fanns Nisse Bäckström, Mikael Durenius, Leif Jönsson, Mikael Roth, som sen gick till Malmö, Mattias Leidhammar och Tomas Carlsson, som i dag är ungdomstränare i HBK sedan många år.

Därefter blev det en säsong i Åhus Horna BK. En rätt rolig episod var när det kom dit en yngling med en plastpåse och med skorna i den.
-Han kom bort på träningen och var bäst av alla på hans första träning. Så jag gick in till styrelsen och sa, att om ni inte signar honom i kväll, då slutar jag.

Ynglingen var Mikael Nilsson, som kom från Ovesholms BK och hade blivit ratad av Kristianstad. Senare blev han en av HBK:s största spelare genom tiderna  och mångfaldig landslagsman.

Jubel eller instruktioner? Lasse i action 2002 när han tränade Ängelholms FF.

Därefter blev det tre säsonger i Ängelholms FF, vilka han tog upp i Superettan efter kvalseger mot Ljungskile SK. De gjorde en bra säsong men det räckte inte för det gulklädda laget.
-Vi låg under strecket i 15 minuter av 2700 minuter. Vi fick en spelare utvisad efter 30 minuter på två onödiga varningar när vi mötte IF Sylvia i en helt avgörande match på Bollspelaren. De hade farmaravtal med IFK Norrköping och lånade in en Fredriksson från IFK, och han avgjorde med matchens enda mål, suckar Lasse.

Året efter blev det Allsvenskan för Lasse. För med Janne Andersson som ny tränare i HBK blev Lasse ny assisterande tränare.
-Jag och Janne hade träffats vid något tillfälle och sen när vi träffades kändes det bra. Janne gillade att jag brukade spela 4-3-3 med mina lag medan han hade 4-4-2 i sin filosofi. Han tyckte det var bra att få in något annan med andra tankar.

Första träningslägret med HBK 2004 på La Manga.

Det blev en fantastisk säsong med undantag av sista halvlek mot IFK Göteborg.
-Vi gjorde en fantastisk säsong och hade ett riktigt bra lag. Jag tror att ”Mackan” (Rosenberg) och Touma gjorde 44 poäng tillsammans. Vi hade Preko som gjorde ett jättejobb och där finns många andra spelare, ”Turbo”, Tommy, ”Zvirre”, Micke Nilsson, vi hade inga svaga punkter. Det var ett härligt gäng i en bra fungerande grupp.

Han lämnade dock efter en säsong och Janne förstod hans val.
-Jag fick chansen att som smålänning träna Östers IF. Vi gick upp direkt till Allsvenskan, kom tvåa efter AIK som vi förlorade emot med 1-2 på Värendsvallen med två omgångar kvar. Men båda lagen hade varit klara när det var fyra omgångar kvar, minns Lasse.
Sejouren i Allsvenskan blev bara ettårig. Öster åkte ur till slut.

2005 tog han upp Östers IF till Allsvenskan. Här har blivit i slängd i badet av spelarna. Längst till vänster den förre guldhjälten i HBK; Fredrik Gustafson.

-Vi fick in en massa spelare utifrån och jag tror att vi hade 11-12 olika nationaliteter i laget. Jag hade kunnat få in ett par spelare från HBK på lån, men styrelsen ville inte ta in några B-lagsspelare från Halmstad, men det hade säkert blivit bättre med HBK:arna, menar Lasse.

Han lämnade Östers IF och arbetade som riksinstruktör under några år och gjorde ett kort inhopp i LB07, innan han 2009 var tillbaka i Halmstad. Än en gång som assisterande tränare till Janne.

Under Lasses andra sejour i HBK blev han chefstränare.

-Tyvärr fick Janne lämna efter säsongen och jag fick ta över. Det var ett turbulent år med dålig ekonomi och där vi under ett år blev av med större delen av vårt mittfält när Sebastian Johansson, Andreas Johansson och Tim Sparv försvann. Så det blev ett helt nytt mittfält, där jag fick göra om lite spelare.

-Vi hade det lite tungt innan ett FIFA-uppehåll men då tog jag in 17-årige Kristoffer Thydell, som gjorde det jättebra. Det var fler unga spelare som fick debutera. Jag tänker på Magyar, Antonsson, Ljung och Wrele. Vi gjorde enligt mig en bra säsong, fler poäng och bättre placering än året innan, men andra influenser skulle in.

Tränarteamet 2010. Michael Svensson, Anders Smith och Lasse Jacobsson.

Ny tränare blev spanjoren Pep Clotet och Lasse fick mer administrativa uppgifter i föreningen. Även om Pep vid ett tillfälle var missnöjd med försvarsspelet och Lasse fick hjälpa till under en vecka.
-Vi spelade 0-0 mot Örebro efter min vecka, minns Lasse.

En ny sejour hemma i Markaryds IF följdes upp av att han blev assisterande tränare i Mjällby AIF till Anders Thorstensson.
-Lite konstigt men han fick lämna med tre omgångar kvar under mitt första år. Sen på sommaren efter fick jag också gå och då låg vi ändå inte på nedflyttningsplats, minns Lasse, som menar att under en tid tog föreningen många dyrbara beslut.

Lasse funderar vid en match för hans Mjällby AIF mot Örgryte IS 2014.

-Anders Linderoth tog över efter mig men de åkte ändå ut och han fick gå tidigt året efter. Det hjälpte inte, utan de åkte ur Superettan med. Effekten av att sparka tränare fick en rakt motsatt effekt.

Därefter har han mer eller mindre varit anlitad i Markaryds IF men när Janne Andersson blev förbundskapten fick han ett nytt spännande uppdrag som landslagsscout.
-Det är helt fantastiskt, det roligaste jag har gjort. Jag har jobbat hela våren med att se Spanien och Polen inför EM. Nu är det mer inriktat mot National League där jag tittar på Kroatien och Frankrike. Eftersom det inte är några matcher i sommar, kan jag redan nu titta på dem, säger Lasse, som är med på de matcher där Sverige möter ett lag som han scoutat. 

Under fotbolls-VM 2018 blev det så bra att han kunde vara med under alla fem matcherna. Han hade själv ansvaret för Sydkorea och hade sedan sett Schweiz som Sverige mötte i åttondelen. 

Lasse var med under hela fotbolls-EM 2018 som scout.

Under dessa coronatider får Jacobsson lite abstinens.
-Det går inte att göra så mycket, man blir bara tröttare fast man inte gör något. Den sista månaden har jag varit mer i min trädgård än på de sista tio åren.

Han hjälper till med fotbollen på gymnasiet men eftersom de studerar hemma blir det inte så mycket där heller.
-Vi åkte ner till Barcelona i början på mars och såg Barca mot Alexander Isaks Real Sociedad. Våra elever fick analysunderlag och det har jag kunnat jobba lite med efter det.

Sista frågan till Lasse blev; vad är det bästa med HBK?
-Det är den trevligaste klubben som jag har varit i. Familjär, en liten klubb som ändå är stor. Min fru Annika har fått följa med även ibland med landslaget under en vecka och jämför alltid med HBK. Vi har samma fina gemenskap där, så det är väl Jannes förtjänst.

Tror även att Lasse Jacobsson med sin positivitet bidrar med en hel del, och eftersom det är tredje gången han jobbar tillsammans med Janne Andersson, så kan de varandra innan och utan. Och resultatet hittills har definitivt inte varit fy skam…


LASSE JACOBSSON

Född 10 december 1960
Allsvensk tränare i Halmstads BK 2010, Östers IF 2006 och Mjällby AIF 2013-14.
Spelarkarriär Husqvarna Södra FF (-1971), IK Reif (1972-81), Markaryds IF (1982-89)
Tränarkarriär Markaryds IF Jun (1989), Råstorps IF (1990-91), Markaryds IF (1992-93), Älmhults IF (1994-96), IS Halmia (1997-98), Åhus Horna BK (1999), Ängelholms FF (2000-02), Markaryds IF (2003), Halmstads BK (2004), Östers IF (2005-06), LB07 (2008), Halmstads BK (2009-10), Markaryds IF (2012), Mjällby AIF (2013-14)
Förbundsuppdrag hos SvFF Riksinstruktör (2007-08), Pro-utbildning (2012), Landslagsscout (2016- )
..