Joel studerar till lärare

När han debuterade i HBK för femton år sedan var det en ung kille med efternamnet Johansson. Det har han numera bytt till Anell och fotbollskarriären är över. I dag bor han utanför Borås och läser till lärare på högskolan.
Joel började spela fotboll hemma i Knäred i Knäreds IK. Men redan som 14-åring tog han steget över till HBK och var tidigt en notorisk målskytt i de olika ungdomslagen. Den allsvenska debuten kom i den sjunde omgången 2005 i hemmamatchen mot Landskrona BoIS.
 
20 år gammal stöter Joel på den gamla VM-backen Teddy Lukic i Häcken. På bilden överst har han precis avgjort bortamatchen mot Trelleborgs FF med matchens enda mål i augusti 2011.

På sommaren 2005 gjorde han tre matcher från start och dessutom gjorde han under året 13 inhopp. Under de kommande åren var Joel mest avbytare och i augusti 2007 skrev han på för superettanlaget Falkenbergs FF.  

Här finns alla artiklar om gamla HBK:are.


Säsongen därpå gjorde han 16 mål på 28 matcher och vann skytteligan i Superettan. Då fick klubbar i Allsvenskan upp ögonen för den snabbe anfallaren och efter säsongen 2008 skrev han på för IF Elfsborg. Speltiden blev inte som han hade tänkt sig och 2010 lånades han ut till GAIS.

Under sommaren 2007 lämnade han HBK för spel i Falkenbergs FF, men innan dess var han med och mötte GAIS på bortaplan samma vår.

Sommaren 2011 lånade Elfsborg ut honom igen och denna gång till HBK och han var återigen ”hemma” på Örjans vall. I den andra matchen, efter återkomsten, hemma mot IFK Norrköping gjorde han sitt första allsvenska mål för HBK i 5-4-segern. Här finns ett sammandrag från matchen.

Det blev ytterligare två mål av Joel under hösten men det hjälpte inte HBK, som hamnade sist i Allsvenskan och åkte ur. Joel följde inte med HBK till Superettan utan återgick till Elfsborg som på nytt lånade ut honom, denna gång till BK Häcken.  

Under hans tid i IF Elfsborg blev det mest utlåning för Joel, men han hann också spela internationell fotboll. Här är han i en luftduell i em match mot Lazio 2009.

Året därpå var hans kontrakt med Elfsborg slut och han valde då att gå till GAIS. Han tillhörde GAIS i drygt tre säsonger och drabbades under ett år av två korsbandsskador som gjorde att han avslutade sin elitfotbollskarriär i mars 2016.

Nu bor Joel Anell med sin familj i Brämhult i Borås kommun sedan några år tillbaka. Han har två barn, Hugo, 6 år och Iris, 4 år.
- Jag läser grundlärarprogrammet för årskurs 4-6 på Borås högskola. I sommar har jag läst hälften av utbildningen och då återstår två år. jag kommer att undervisa i matematik, svenska, engelska och idrott och hälsa, berättar Joel.

- Idag har jag ingen större kontakt med fotbollen mer än det lilla som jag har tid att följa från TV:n. Det är främst då Champions League och det svenska landslaget, som jag följer. Det händer att jag spelar lite ”gubbafotboll” ibland men jag har inte spelat någon match för någon förening sedan jag avslutade karriären i GAIS 2016, säger Joel.

Glädje under den obeskrivliga 5-4 matchen mot IFK Norrköping 2011. Här tillsammans med VIktor Ljung och Marcus Olsson.

Han beskriver Halmstads BK som en otroligt trevlig och familjär förening som han håller varmt om hjärtat. Han har i stort sett bara positiva saker att säga om HBK. Han beskriver sina bästa HBK-minnen så här:
- Jag måste nog ändå säga att det är när vi slog ut Sporting Lissabon ur UEFA-cupen på bortaplan 2005. Det var mitt första år med A-kontrakt och att då som 19-åring få chansen att vara med på en sådan resa är svårt att beskriva. Att sedan få vara med i det följande gruppspelet är också ett roligt minne, även om det inte gick så bra resultatmässigt.

-Jag skulle nog vilja lyfta fram min debut i Allsvenskan också. Det var mot Landskrona BoIS hemma 2005 och jag fick chansen att komma in och bidra till att matchen vände till vår fördel, berättar Joel.

Joel har inget speciellt smultronställe i Halmstad men han gillar stadskärnan och kusten.
- Sedan har jag spenderat mycket tid på Örjans vall, så på något vis är det en viktig del av Halmstad för mig, menar Joel.
Hans sista framträdanden inom elitfotbollen kom 2015 då han i mars året därpå fick avsluta karriären p.g.a. skador. Sista klubben blev GAIS och här syns han under 2015 i en match mot Östers IF, där målet vaktades av förre HBK:aren Robin Malmkvist.

Joel har mest kontakt med Tibor ”Tibbe” Joza, som nu spelar i Falkenbergs FF, från HBK-tiden och han tror så här om HBK i årets Superettan:
- Jag hoppas och tror att det blir avancemang till Allsvenskan men Superettan är ingen lätt serie att vinna. Det ska bli intressant att följa klubben under året och det känns som att det finns något bra på gång. Det är en bra balans i truppen och en bra tränare, som jag känner sedan tiden i Elfsborg, säger Joel avslutningsvis.


JOEL ANELL (tidigare Johansson) 

Född 16 januari 1986.
Från Knäreds IK 2000, till Falkenbergs FF 2007 (lån från IF Elfsborg 2011).
UEFA-matcher/mål: 7/0.
Allsvenska matcher/mål: 40/3.
Allsvensk i IF Elfsborg 2009 (14/1),GAIS 2010 (23/2),BK Häcken 2012 (11/1).
Landskamper: 2 U, 5 P. 
Klubbkarriär Knäreds IK (-1999), Halmstads BK (2000-07), Falkenbergs FF (2007-08), IF Elfsborg (2009-12), GAIS (lån, 2010), Halmstads BK (lån, 2011), BK Häcken (lån, 2012), GAIS (2013-16).