Holländske Schinkels blev österrikare

1981 fick HBK sin första utländske spelare någonsin i Allsvenskan. Blott 18-årige Frank Schinkels från Holland blev snabbt en publikfavorit med sin tekniska fotboll. Efter två säsonger lämnade han HBK och flyttade tillbaka till Holland. Han har senare levt största delen av sitt liv i Österrike, för vilka han blev landslagsman och gjort ett landslagsmål – mot just Holland.
Frank Schinkels var ungdomsspelare i Feyenoord och när Roy Hodgson slutade i HBK efter 1980, valde HBK en ny tränare från Holland i Jan Mak, som var ungdomsansvarig i Feyenoord. Schinkels hade lite tufft i sitt föräldrarhem och föll för Maks locktoner.
-Att komma till HBK var en stor och betydelsefull händelse för mig. Det var första gången som jag flyttade från Holland. Jag var en ganska stor talang men hade det tufft hemma. Min mamma var mycket sjuk och jag var ensam med min pappa. Det var mycket tufft och det var bättre för mig att ta chansen att komma iväg. Jan Mak kände ju till min familjesituation och frågade om jag var intresserad, säger Frank, som än i dag har lite kontakt med Jan Mak. 

- Jag har lite kontakt med honom och jag följer fortfarande den svenska fotbollen, speciellt HBK. Jag har haft anbud som tränare från Norge och Finland, och skulle gärna komma till Sverige.

Här finns alla artiklar om gamla HBK:are.


Frank debuterade i lite smyg när han gjorde ett inhopp på träningslägret mot Werder Bremen, och Stig Nilsson var nöjd att han i mitten på april 1981 kunde presentera en 18-årig ”Garvis”-kopia. I tredje omgången borta mot Norrköping fick han debutera och fick lovord direkt.
-Jag kommer fortfarande ihåg min första match med ledarna Rolf Andersson och Stig Nilsson, och spelare som Janne Jönsson, ”Lie” Larsson, Mats Jingblad och Peter Larsson med flera.

-Jag har inte heller glömt en match borta mot IFK Göteborg där jag var vår bäste spelare, minns Frank och tänker på när han fick pris som bäste spelare i bortamatchen 1981. 

Faksimil ur Hallandsposten 1982-08-16 efter att Frank Schinkels avgjort med matchens enda mål mot Åtvidabergs FF. Dagarna innan hade han fått kritik i en insändare i HP och med målet gav han svar på tal. Tidigare samma år hade han gjort sitt första mål mot IF Elfsborg - och blev med det den förste holländske spelaren som gjort mål i Allsvenskan.

Under större delen i HBK var han ordinarie på mittfältet men han missade ett antal matcher i slutet på 1982 p.g.a. skada men fick göra ett inhopp i slutet av serien och sen spela de två slutspelsmatcherna mot IFK Göteborg. Då var det redan klart att Frank skulle lämna då det inte fanns ekonomiska resurser att ha kvar honom.

Frank var med sin tekniska och briljanta spelstil annorlunda mot de svenska spelarna.
- Som ni vet var jag en liten teknisk spelare medan de svenska spelarna var väldigt stora och tuffa spelare, lite mer som de engelska. IFK Göteborg var ju det bästa laget på den tiden och de vann i UEFA-cupen när jag var i HBK, minns Frank.

Han har lite andra minnen kvar från sin tid i Halmstad.
-I början bodde jag i Tylösand med sin fina strand. Jag var ju inte mer än 18 år när jag kom så jag hade kontakt med en hel del unga spelare, men jag kan inte komma ihåg namnen.
-Jag har besökt Halmstad för ca tio år sedan i samband med att jag var i Malmö för österrikisk TV.

Det blev flytt hem till Holland för att fortsätta sin fotbollskarriär där.
-Efter HBK spelade jag med AZ Alkmaar och Excelsior Rotterdam. Jag gjorde en dumhet mot domaren som gjorde att jag blev avstängd i åtta månader.

Det blev en ny karriär i ett nytt land som han sen har stannat i.
-Jag och min fru flyttar till Salzburg för att börja en karriär i Österrike.

Han representerade flera klubbar på olika nivåer. Under sin tid i Österrike fick han österrikiskt medborgarskap (1987) och valde spela med dem landet från Alperna. Han fick göra ett mål och det var lite speciellt i en match där han gjorde 2-3 målet i matchens 89:e minut.
-Jag kom med i det landslaget och spelade sju landskamper och gjorde ett mål mot Holland, berättar ”Frenkie” som avslutade sin professionella karriär 1995, men fortsatte sen att spela som amatör. 

Samma år drabbades han av en tragedi då hans ungdomskärlek hastigt avled.
-Privat fick jag en chock då min fru Esther, som följt mig från Rotterdam, avled efter en bilolycka, endast 28 år gammal. Jag blev ensam med fyra barn som var 7 år, 5 år och två tvillingar på 3 år. Det var tufft då jag samtidigt var i slutet av min karriär, 32 år gammal, säger ”Frenkie” som han kallas.

-Efter åtta månader träffade jag min nuvarande fru Romana, och vi har en son som är 23 år och arbetar som polis. Privat bor jag i St. Pölten och jag mår bra med fem barn och sju barnbarn i Österrike.

Han började nu en tränarkarriär som började på lägre nivå 1995 och där han fick vara med om fina framgångar.
-Jag vann som huvudtränare cupen två gånger med Austria Wien och även ligan en gång med dem. Totalt var jag tränare i högsta ligan i sex år och har även var Sportdirektör i St. Pölten där vi vann.

- Min filosofi som tränare är att spela en bra teknisk fotboll med en bra mix. Att få utveckla ett hungrigt lag både som lag och individuellt.

- I dag arbetar jag som expert på TV och skriver även krönikor i en tidning. Jag håller också föreläsningar för stora företag men jag vill tillbaka som fotbollstränare, gärna i Sverige, säger Schinkels.

Frank Schinkels är ett välkänt namn som medverkat i Dancing Stars där han kom tvåa och även försökt sig på en musikalisk karriär tillsammans med Marlena Martinelli. Han är också väldigt aktiv med videos på sociala medier.
- Det var en upplevelse att vara med och dansa med stora stjärnor. I dag försöker jag sprida lite videos för att glädja och motivera människor under den här coronapandemin, säger Frank Schinkels.

För oss Halmstadbor var han den förste utländske spelaren för HBK i Allsvenskan och för oss som fick möjlighet att se honom minns vi honom som en teknisk spelare som verkligen bjöd publiken på det lilla extra.

FRANK SCHINKELS

Född 9 januari 1963
Från Feyenoord 1981, till AZ Alkmaar 1983
Allsvenska matcher/mål 37/2
Meriter som tränare österrikisk mästare med Austria Wien 2006, österrikisk cupmästare med Austria Wien 2005, 2006.
Landskamper 7 A för Österrike
Klubbkarriär Feyenoord (-1981), Halmstads BK (1981-82), AZ Alkmaar (1982-83), Excelsior Rotterdam (1983-85), Salzburger AK 1914 (1985-86), Wiener SK (1986-87), Austria Wien (1987-88)), SC Spittal an der Drau (1988), VÖEST Linz (1989-90), VSE St Pölten (1991-93), SV Austria Salzburg (1993), VSE St Pölten (1994),  Austria Wien (1994), SC  Gerasdorf (1985), FC Sturm 19 St. Pölten (1995-98), SV Karlstetten/Neiding (2000-03), SV Hollenburg (2003-04), SV Ratzersdorf (2004-06), FCU Winklarn (2007), ATUS Velden (2007-10), SV Karlstetten/Neiding (2010).
Wiener SC/Geradorf (1994-95), Hollenburg (1995), SV Karlstetten-Neiding (1995), SC Harland (1995).
Tränarkarriär SC Stattensdorf (1995), SC Harland (1995), FC Stum 19. St Pölten (1995-98), Kremser SC (2001), ASK Kottingbrunn (2002), SKN St Pölten (2002-04), Austria Wien (2004-06), 1.FC Vöcklabruck (2007-08), SK Austria Kärnten (2008-09), First Vienna FC (2010), Kremser SC (2012-14)