Dubbla kvalvinster för Jens Gustafsson

Jens Gustafsson blev hastigt och lustigt chefstränare i HBK sommaren 2011. Både han och laget utvecklades under hans tid i föreningen. Efter korta sejourer inom SvFF och AIK, är han sedan snart fyra år manager i IFK Norrköping.
Att Jens Gustafsson började spela fotboll var kanske inte så konstigt. Hans pappa Tommy, kallad ”Gyxa”, var en framträdande spelare i Landskrona BoIS under deras storhetsperiod på 1970-talet.  

Så som ung grabb började Jens hemma i Kågeröds BoIF, innan han gick över till Helsingborgs IF. Där nådde han inte riktig fram till A-lagsspel, utan det blev spel en säsong i både IK Brage och Högaborgs BK, innan han gick över till Falkenbergs FF.

I Falkenbergs FF:s gula tröja i en match mot Thomas Lagerlöf, numera tränare i Djurgårdens IF. Året är 2005.


- Min spelarkarriär tog fart under HIF-tiden men nådde aldrig några högre höjder. Som helhet var min spelarkarriär väldigt fostrande som människa. Jag hade även turen att arbeta med bra tränare som hjälpte mig att utveckla min förståelse för fotboll. Med tanke på att jag ganska tidigt insåg mina begränsningar inriktade jag mig redan tidigt på tränarskapet även under min aktiva spelarkarriär, säger Jens, som ändå spelade nästan 200 Superettan-matcher i Falkenbergs FF under sju säsonger.


Jubel under sista säsongen i FFF 2009. Här tillsammans med Stojan Lukic som han senare värvade till HBK.

Inför 2010 fick han chansen att prova som tränare när han blev U17-tränare i HBK genom Robban Nordström och redan efter ett år blev han U21-ansvarig bakom Josep Clotet Ruiz. På sommaren fick ”Pep” lämna och Jens fick förfrågan om han kunde ta över HBK som då låg fast förankrade i botten av Allsvenskan. Men tveksam var han aldrig.
- Nej, men däremot var jag naiv och ”grön” men också fast besluten om att ta chansen och utvecklas. HBK har alltid varit en fin miljö för tränare att utvecklas i och jag kände trygghet dels i det och i den kunskap som fanns runtomkring min roll då, säger Jens. 

Instruktion vid sidan av bänken 2011. Spelarna från vänster är Marcus Antonsson, Anel Raskaj, Viktor Mario Kristiansson, Kristoffer Thydell och Richard Magyar.

Runt sig hade han rutinerade ledare, i bl.a. Anders Smith och Torbjörn Arvidsson, men även vid sidan om planen hade han stor hjälp.
- Mikael Kaller kommer jag alltid komma ihåg som en människa som gav mig chansen, som lärde mig föreningslivet, förstärkte mitt ledarskap och hela tiden trodde på mig. Den klokskap som han generöst spred och förmodligen fortsätter sprida var för mig helt unik och avgörande, berömmer Jens. 

Här kan du läsa alla tidigare artiklar om våra profiler.


Att rädda kvar HBK gick inte och det blev stora förändringar i truppen. Många rutinerade spelare försvann men in värvades flera spelare som var ganska okända för de flesta.
- Det var som för alla lag som åker ur Allsvenskan utmanande men vi insåg att vi behöver många nya spelare för att förstärka framtidstron, men också för att många spelare lämnade. 

Seriepremiär 2012 borta mot Hammarby på Söderstadion. Jens instruerar sina spelare.

- Jag visste ganska mycket om Superettan och vad som krävdes där. Den stora utmaningen var att HBK sen väldigt många år var utav alla klassat som ett allsvenskt lag och vi fick jobba hårt med att leva i verkligheten, vilket var och är viktigt för att nå resultat, menar Jens.

Med stor spelaromsättningen ville Jens att gruppen skulle lära känna varandra bättre och det blev under några dagar ett överlevnadsläger i Karlsborg. Jens minns lägret:
- Oj, jobbigaste lägret jag varit med om och som ansvarig för men också det bästa resultatet jag varit med om. Det förstärkte ansvarstagandet för varje individuell spelare, relationerna mellan spelarna och inte minst viljan att göra precis allt för varandra.

Alla bollklubbare ville ha tillbaka sin förening i Allsvenskan men när sluttabellen skrevs blev det en tredjeplats bakom IF Brommapojkarna och Östers IF. Detta ledde till klassiska kvalmatcher som avslutades med avancemang efter att ha besegrat GIF Sundsvall.
- Det var häftigt, vilket gäng. Spelarna och ledarna var helt fantastiska, vi hade jobbat ihop hela året och att avsluta med ett avancemang var fantastiskt att kunna ge till Halmstadborna. Vi pratade mycket under året om att vinna tillbaka Halmstadbornas förtroende och det tror jag vi lyckades med ganska väl med, säger Jens.

Diskussion med assisterande tränaren Torbjörn Arvidsson 2013.

2013 var det på näppen att HBK åkte ur direkt men det blev på nytt kval och än en gång mot giffarna från Sundsvall.
- Det var ett år där vi behövde återstabilsera oss i Allsvenskan. Jag tror inte det är ett år som kommer minnas starkt utav HBK-supportrar, det var mediokert rakt i genom. Däremot lyckade vi återigen vinna kvalet mot GIF Sundsvall efter att ha rest oss på ”9”.

Sommaren 2014 låg HBK sist i serien, men där laget lyfte efter en fantastisk höst med sex raka bortasegrar och där många av spelarna som kom 2012 var de glimrande spelarna.
- Det var ett år som, jag tycker till skillnad mot 2013, bör minnas som ett väldigt framgångsrikt år. Vi var bra rakt igenom hela året. Laget fungerade alldeles utmärkt från första början. Resultaten uteblev under våren men kom under hösten. Vi förstärkte vårt kollektiva spel under året och många spelare utvecklades enormt. Ledarstaben utvecklades och blev skickligare på att hjälpa spelarna. Jag själv fick extra hjälp utav Reine (Almqvist) som var väldigt viktigt för min utveckling, menar Jens.

2014. Jens klappar om Oliver Silverholt efter ett byte.

Efter säsongen valde styrelsen att bryta kontraktet med Jens, som under en kort tid blev förbundskapten för det nya svenska U21-landslaget. Det blev en viktig tid för Jens.
- Det var en välbehövlig och behaglig tid, jag hade arbetat väldigt hårt under många år och behövde distans för att bli bättre. Jag är tacksam för att jag fick den chansen. Vi spelade fyra landskamper med goda resultat men framförallt fick jag lära känna många unga spelare från olika klubbar. Dessa relationerna har jag haft mycket nytta utav i min nuvarande roll.

Under kort tid var Jens förbundskapten för U21-landslaget.

Han blev sedan kontrakterad med AIK och flyttade då från Halmstad norrut tillsammans med fru och dotter.
- Mesta minnena handlar om att familjen flyttade till Stockholm och allt vad det innebär. AIK tog väl emot mig och jag fick skapa mig en viss kunskap om klubben även om tiden var kort, säger Jens, som redan innan sommaren slagit igenom bytte till att bli manager i IFK Norrköping.

I IFK hade Janne Andersson lämnat för att bli förbundskapten och han kom till en förening som blivit mästare året innan. Ändå har IFK utvecklats under Jens Gustafssons tid i föreningen.
- IFK tog jag över i juni 2016, då hade Janne hjälpt IFK till första SM-guldet på 28 år. Det var helt fantastiskt, jag fick möjlighet att bli ansvarig för en välfungerande förening med en bra vardagsmiljö och en verksamhet som fungerade strålande.  

- IFK har sedan dess utvecklats i en position om bra placeringar varje år men också förstärkt den ekonomiska grunden i föreningen, mest genom goda spelartransfers till Europa.

Som nytillträdd manager för Norrköping tillsammans med lagkaptenen Andreas Johansson inför CL-kvalet mot Rosenborg.

Under först Jannes tid och sen under Jens tid har Norrköping haft många gamla bollklubbare i föreningen. Vi ber Jens beskriva spelarna:
- ”Ante” (Andreas Johansson) blir svår att beskriva betydelsen av för IFK:s utveckling, för oavsett vad jag säger så är det mycket mer.

- Eric (Smith) hade problem med det mesta när jag kom till IFK, men har efter det gjort en beundransvärd resa både på och utanför plan. Jag hoppas att fotbollsverige får se hans fulla potential, han stack till Belgien direkt när han började utvecklas till en rejäl spelare.

- Isak (Pettersson) är klass rakt igenom, utsedd till bästa målvakt i Allsvenskan två år i rad, han personifierar en typisk ”södra Halland personlighet” som Robban (Nordström) hade uttryckt det. 

Manager Gustafsson presenterar nyförvärvet Sead Haksabanovic under våren 2019.

- Sead (Haksabanovic). Strålande spelare som kanske är den spelare med störst potential av alla jag kommit i kontakt med. Det är svårt att se en bortre gräns för Sead, hans karriär ska bli väldigt kul att följa.

- Kort och gott, spelarna som fostrats i HBK har fått en väldigt bra utbildning, och är och har varit väldigt framträdande i IFK, säger Jens Gustafsson som längtar till seriestarten. 

-Det ska bli skoj när det drar igång, absolut.


JENS GUSTAFSSON

Född 15 oktober 1978
Tränare i Halmstads BK 2011-14
Spelarkarriär Kågeröds BoIF, Helsingborgs IF (-2000), IK Brage (2001), Högaborgs BK (2002), Falkenbergs FF (2003-09)
Tränarkarriär Halmstads BK U17 (2010), Halmstads BK U21 (2011), Halmstads BK (2011-14), Sverige U21 (2015), AIK (ass.tränare 2016), IFK Norrköping (2016- )