Sista delen av serien Tio mesta är i dag om tio speciella händelser i HBK:s historia. Dessa är inte rankade utan är tio helt olika händelser.

SNABBASTE MÅLET

YAW PREKO

18 april 2005 - 14 sekunder mot Djurgården
Det tog 14 sekunder för den forne OS-bronsmedaljören att göra mål mot Djurgården på Örjans vall. 08:orna hade avspark och förflyttade boll på på HBK:s planhalva. Zvirgzdauskas rensade sen på Magnus Andersson som nickade ner bollen till en framstormande Preko, som rullade in bollen bakom en felplacerad Pa Dempo Tourray.

YNGSTA SPELAREN

SEAD HAKSABANOVIC

15 år och 340 dagar - 9 april 2015

Vid ställningen 0-3 mot IFK Norrköping och 79 minuter spelade på matchklockan byttes Junes Barny in. Ersättare var Haksabanovic som därmed blev HBK:s yngste spelare genom tiderna. Största jublet under matchen kom när Sead blev inbytt.

FÖRSTA LANDSLAGSSPELAREN

EMIL CARLSSON

17 juni 1934 Danmark - Sverige
Emil Carlsson blev förste HBK:are i svenska landslaget när han på Idrottsparken i Köpenhamn debuterade mot Danmark som högerytter. Sverige vann matchen med 5-3 och HBK:aren svarade för två målgivande assist. Han fick göra ytterligare två landskamper.

FÖRSTA ALLSVENSKA MÅLET

PELLE ERICSSON

30 juli 1933 HBK-AIK
I HBK:s första allsvenska match ställdes HBK mot AIK på Örjans vall. Gnagarna tog ledningen strax före paus men kvitteringen kom i 69:e minuten. Emil Carlsson hade blivit fälld och den efterföljande straffen slog Pelle Ericsson i mål. AIK tog ledningen ytterligare en gång i matchen men Pelle kvitterade än en gång.

1 000:E ALLSVENSKA MÅLET

NIKLAS GUDMUNDSSON

5 maj 1991 Djurgårdens IF - HBK

När Djurgårdens IF och HBK ställdes mot varandra på Råsunda i den sjätte omgången var båda lagen segerlösa. Hemmalaget tog ledningen i jumbofinalen i 27:e minuten men med tre minuter kvar på matchklockan kvitterade HBK. Detta efter att Jonas Axeldahl slitit sig loss på högerkanten och slagit ett inlägg där Niklas Gudmundsson fick fram skalle och 1-1 var ett faktum.

YNGSTE GULDMEDALJÖR

FREDRIK LJUNGBERG

20 år och 193 dagar - 26 oktober 1997

Med undantag av två missade matcher så spelade Fredrik Ljungberg samtliga matcher från start under guldåret 1997. Han svarade för fem mål och två matcher avgjorde han på egen hand, då han gjorde matchernas enda mål hemma mot IFK Norrköping och AIK.

YNGSTE DEBUTERANDE MÅLSKYTT

MATS LUNDGREN

17 år och 87 dagar - 15 juli 1987 mot IFK Göteborg
En mardrömsstart med 0-1 i första minuten och Mats Jingblad skadad och utbytt i 20:e. In kom debutanten Mats Lundgren som behövde fem minuter på sig innan det stod 1-1. En lång frispark från Tommy Frejdh och helt plötsligt var Lundgren förbi Peter Larsson och Mats-Ola Carlsson i IFK-försvaret och han kunde placera in bollen bakom en utrusande Thomas Wernersson. Matchen slutade 1-1.

FLEST NOLLOR UNDER EN SÄSONG

STOJAN LUKIC

15 nollor - 2016 i Superettan

Under Superettan-säsongen 2016 höll Stojan Lukic nollan i femtio procent av matcherna. Efter premiären släppte han under elva matcher in endast ett spelmål och två straffmål. Totalt blev det femton nollor i de trettio seriematcherna och det hela ledde till kval. Där blev det inga nollor men väl ett allsvenskt avancemang efter seger mot Helsingborgs IF, en match som blev Stojans sista i HBK-tröjan.

ÄLDSTE SPELAREN

MICHAEL SVENSSON

37 år och 294 dagar - 15 september 2013 mot IFK Göteborg

Michael Svensson hade varit avbytare vid sex tillfällen den här säsongen utan att få spela. Men när IFK gjorde 0-1 i matchens sista minut bytte tränaren Jens Gustafsson ut Johan Blomberg mot Michael Svensson i ett försök att nå en kvittering men utan resultat.
Rekordet ligger verkligen i fara när årets Superettan sätter i gång, då Andreas Johansson har hunnit fylla 38 år...

FÖRSTE UTLÄNDSKE SPELAREN

OLAVI KÖYKKÄ
15 april 1967 - Kungsbacka IF - HBK
Många tror att Frank Schinkels är den första utländska spelaren i HBK men så är inte fallet. Schinkels var först i Allsvenskan men fjorton år tidigare debuterade finske Olavi Köykkä i HBK när de i div.3 mötte Kungsbacka IF. Matchen vann HBK med 2-0 inför 395 åskådare. Den dåvarande 23-årige finländaren spelade högerinner. Han stannade en säsong innan han återvände till Finland, där han 1973 debuterade i landslaget och gjorde totalt två landskamper.