Stojan åter i Allsvenskan

33 år gammal debuterade Stojan Lukic för HBK i Allsvenskan. Under sina fyra år i HBK missade han en match och den sista matchen var i klassiska kvalsegern 2016 mot HIF på Olympia. I år är han tillbaka i Allsvenskan, nu med Varbergs BoIS, samtidigt som han arbetar som fastighetsmäklare.

Stojan Lukic är uppväxt i Haninge söder om Stockholm och där började han spela fotboll.

- Där började jag spela i en klubb som heter Västerhaninge IF. När jag var 15 år flyttade jag och min mamma till Halmstad och i mina ungdomsår spelade jag i IFLeikin. 

 

Dock fick han inte spela så mycket i deras pojkallsvenska lag, så Stojan tog steget över till Harplinge IK, som spelade i div. 5.

- Det jag kommer ihåg från den tiden var att det var ett riktigt gott gäng, som hade riktigt trevligt tillsammans. Samma sommar som jag gick till Harplinge, hade jag en vän som spelade i IS Halmia, som frågade om jag ville följa med och träna med dem och jag sa givetvis ja. 


- Redan efter första träningen kom den dåvarande tränaren Jan Wassman och sa att han gärna ville att jag skulle träna med dem ett tag, och på den vägen ledde det till att jag skrev på för IS Halmia. Jag har mycket att tacka Wassman för att jag fick den fotbollskarriär jag fick, menar Stojan.


Stojan Lukic spelade några år i Skåne för Högaborgs BK och här för Landskrona BoIS.


Under sitt femte år i Halmia så drabbades Stojan av ett armbrott. Samtidigt med detta bestämde sig Stojan för att flytta söderut.

- Jag skrev på för Högaborgs BK från Helsingborg. Jonas Wirmola tränade oss och jag hade en fin tid i klubben. Men när Landskrona BoIS hörde av sig och ville att jag skulle träna med dem så gick det snabbt. Jag skrev på mitt förstaproffskontrakt och kunde satsa på fotbollen på heltid. 


Redan efter ett år så lämnade han dock skånelaget för att gå till Assyriska FF från Södertälje.

- Det året gick vi upp från div 1 till Superettan och jag gjorde en väldigt fin säsong, men jag trivdes aldrig riktigt i Södertälje. Så när Håkan Svensson hörde av sig till mig om att komma till Falkenbergs FF, så nappade jag direkt.


Här finns alla artiklar om HBK-profiler.


- Att få Håkan som målvaktstränare var en dröm, då det var ju Håkan som man sett upptill när man var yngre när jag gick på alla HBK matcherna.


- Det HBK som var väldigt framgångsrika, med spelare som Håkan Svensson, Stefan Selakovic, Jesper Mattsson, ”Hacke” Andersson och inte minst Fredrik Ljungberg, ja, det går att räkna upp en massa mer ruskigt bra fotbollsspelare som var aktiva i HBK under hela min ungdom. Så man kan säga att drömmen av att spela i HBK föddes direkt när jag såg min första match på Örjans vall. 


2012 var det derby med hans Falkenbergs FF mot HBK. Året efter var han lagkamrat med Johan Blomberg.


Det blev fem år i FFF för Stojan Lukic och han trivdes väldigt bra.

- Min tid i Falkenbergs FF var helt fantastisk. Jag spelade där i fem år som jag minns tiden med glädje och vi hade fina placeringar år efter år. I Falkenberg spelade jag med Jens Gustafsson, som senare skulle väva mig till HBK och visa sig bli en topptränare i Sverige. 


Under sensommaren 2012 fick Stojan ett samtal från sin forne lagkamrat Jens Gustafsson.

- Hanringde mig en kväll på sensommaren och sa att han gärna vill se mig i Halmstads BK:s tröja inför 2013. Jag hade verkligen drömt om att få representera HBK och ville verkligen dit med, så även om det fanns andra alternativ, så var valet aldrig svårt.


Stojan Lukic skrev på för HBK och hade turen att se HBK slå ut GIF Sundsvall i det allsvenska kvalet. HBK var tillbaka i Allsvenskan och i debuten möter han ett topplag direkt på bortaplan.

- 33 år gammal gjorde jag min debut i allsvenskan mot Malmö FF på bortaplan. Jag kommer ihåg att det var ett sjukt tryck med 20 000 åskådare på läktarna och vi gjorde en kanonmatch som slutade 1-1. Den kommer jag aldrig att glömma, säger Stojan.


Stojan Lukic var 33 år när han gjorde sin allsvenska debut i en bortamatch mot Malmö FF. Här räddade han en nick av MFF:s Erik Johansson, numera Berg.


HBK hade en tuff säsong och låg risigt till i tabellen inför de sista omgångarna.

- Jag kommer ihåg att vi i dem tre sista matcherna den säsongen plockade sju poäng och fixade kvalplatsen. Det blev en repris av året innan att vi skulle spela mot Sundsvall. Bortamatchen började nattsvart, 1-0 till Sundsvall efter en minut, men vi trummade på och fick med oss 1-1 till hemmamatchen.


Att spela kval är en mentalt tuff uppgift. Stojan hade upplevt det något år innan i FFF, när de kvalspelade för att stanna kvar i Superettan och då hade det slutat positivt.

- Jag kommer ihåg det vakuumet man levde i den kvalveckan, ”ångest deluxe”. Hemma på Örjans vall började det lika illa. Efter 14 minuter tryckte Pa Dibba in 0-1 till Sundsvall och det stod sig halvleken ut. 


Full fokus på bollen i en match från 2014.


Inför andra halvlek såg det mörkt ut men tränaren fick spelarna hoppfulla.

- I halvtid kommer Jens in och säger helt lugnt: ”killar om ni gör som jag säger så kommer vi vända och vinna matchen”, och det lugnet jag såg på Jens smittade av sig på oss alla. Vi gick ut fullpumpade med självförtroende om att vi skulle vända. 


Även om Mikael Boman blev kvalhjälte med två mål, så kunde matchen varit över en stund innan om inte Stojan Lukic svarat för en mycket viktig räddning.

- Jag kommer ihåg att jag i den 55:e minuten fick ett friläge emot mig, Pa Dibba bröt sig loss och kom fri mot mi,g men på något sett fick jag upp handen på hans avslut och räddade friläget, säger Stojan, och minns nog räddningen som en av hans viktigaste i karriären.


- Sen tog det inte lång tid innan Jesper Westerberg slog ett av sina patenterade inlägg, där "Bobo" (Mikael Boman) tryckte upp bollen i nättaket 1-1, och några minuter efter detta även gjorde 2-1. Matchen slutade 2-1 och vi spelar kvar i Allsvenskan. 


Här räddar han ett friläge från Malmö FF:s Marcus Rosenberg i hemmamatchen mot skåningarna 2015.


- 2014 kommer jag ihåg att vi spelade väldigt fin fotboll på våren men poängen ville inte in. Vi släppte in väldigt många mål på övertid som var blytungt. På hösten så lossnade det rejält och vi hade en svit på sex vinster på bortaplan och kom på en fin 10:e plats. 


Året efter var inte lika framgångsrikt menar Stojan.

- 2015 var en stor besvikelse på många vis. Allt som byggts upp hade raserats och vi spelade tyvärr inte den fotbollen vi gjorde 2014, så vi åkte ut med dunder och brak. 


Tillbaka i Superettan 2016 blev laget trea och återigen skulle det bli kvalspel. Nu mot Helsingborgs IF. Efter 1-1 hemma var det dags för avgörande match på bortaplan.

- Den matchen på Olympia var helt makalös. HIF gjorde 1-0 i 86 minuten, då tänkte nog många att det är Superettan igen för HBK, men vi ville annat. I 89:e minuten fick vi en straff som Mathisen satte säkert, minns Stojan.


Stojan Lukic jublar efter sin sista HBK-match där man precis slagit ut Helsingborgs IF i kvalet och är klara för Allsvenskan.


- Där och då var jag redo för förlängning men i den 92 minuten dunkade Mathisen in 2-1 till oss och vi var tillbaka där HBK hör hemma, Allsvenskan, säger Stojan, som när slutsignalen gick kunde jubla över allsvenskt kontrakt, men samtidigt hade han spelat sin sista match för HBK.


Veckan efter kvalsegern skrev Stojan Lukic på för Örgryte IS och när HBK var tillbaka i Superettan 2018 fick han möta sitt gamla lag. 

- Det var lite speciellt och konstig att springa ut på Örjans vall som motståndare till HBK, det måste jag säga, menar Stojan, som efter tiden i HBK fortsatt hålla kontakt med en del gamla lagkompisar, och då framförallt Westerberg och Boman.


I full action under 2016 i hemmamatchen mot AFC Eskilstuna.


Under fjolåret, 2019, var han assisterande tränare till Thomas Askebrandt, en annorlunda uppgift för Stojan Lukic. Nu skulle han vara tränare för sina gamla lagkamrater.

- Det var ett lärorikt år som jag har fått väldigt mycket erfarenhet av, genom att se det från andra sidan så att säga. Det är inte lätt att vara tränare och få 25 spelare nöjda, inser Stojan.


Tre års pendling till Göteborg var slitsamt och han valde att avsluta sin tid i Örgryte IS. Både han själv och alla andra trodde att den aktiva karriären var över. Men icke.

-I mars i år ringde Joakim Persson, tränare i Varbergs BoIS, och ville ha mig tillVarbergs BoIS. Jag tänkte direkt, ja, va fan vi kör. Så i år kommer jag jobba som fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och spela allsvensk fotboll med Varbergs BoIS. Det kommer att bli ett tufft år men detta kommer bli skitkul, säger Stojan Lukic, som i år är den äldste elitspelaren i Sverige med sina 40 år fyllda.


2019 kom han till Örjans vall som assisterande tränare för Örgryte IS.


Han var tänkt som en liten backup i Varbergs BoIS men har redan i år spelat i Svenska Cupen. Och känner man Stojan Lukic rätt, så kommer han i år göra comeback i Allsvenskan – senast var 2015.


STOJAN LUKIC

Född 28 december 1979

Från Falkenbergs FF 2013, till Örgryte IS 2017

Allsvenskamatcher/mål 89/0

Kvalmatcher/mål 4/0

Superettan-matcher/mål 30/0

HP-Dribblern 2013

Klubbkarriär Västerhaninge IF (-1995), IF Leikin (1996-97), Harplinge IK (1998), IS Halmia (1999-2003), Högaborgs BK (2004-05), Landskrona BoIS (2006), Assyriska FF (2007), Falkenbergs FF (2008-12), Halmstads BK (2013-16), Örgryte IS (2017-19), Varbergs BoIS (2020)