Regfeldt lämnade när han fick chansen

Under fem år stod Stefan Regfeldt i bakgrunden bakom Lennart Ljung. Sommaren 1980 fick han äntligen chansen av Roy Hodgson och tog den. Men året efter stack han utomlands så något mer spel blev det inte för ”Regan” som numera är göteborgare sedan många år.
Stefan Regfeldt kom från de egna leden och blev inför 1975 andremålvakt bakom HBK-legendaren Lennart Ljung. 

Under de här fem åren, som Stefan spelade i HBK:s B-lag, hade laget stora framgångar i B-lagsserien. De vann serien två gånger, 1977 och 1979. 1979 förlorade HBK:s seniorlag, A- och B-lagen, bara tre matcher tillsammans och de vann båda sina serier.

Sommaren 1980 fick Stefan chansen av Roy Hodgson att spela i A-laget. Lennart Ljung, som spelat samtliga seriematcher under de senaste åtta åren, fick en smäll i hemmamatchen mot Hammarby och detta gjorde att Stefan Regfeldt fick stå i mål i matchen borta mot Åtvidabergs FF. 

På de flesta lagbilderna från 1970-talet var Lennart Ljung ensam målvakt, men inte på denna från 1978. Bakre raden Stig Nilsson, Nanne Bergstrand, Alf Peterson, Jan Ryding, Lars-Erik Larsson, Bertil Andersson, Roy Hodgson. Mellersta raden "Joggen" Karlsson, Rutger Backe, Roland Johansson, Stefan Regfeldt, Lennart Ljung, Claes-Göran Karlsson, Anders Westergren. Främre raden Peder Amberntsson, Mats Jingblad, Ingemar Järdler, Hans Selander, Bengt Sjöholm, Nils-Olof Pettersson, Sigge Johansson.

Under Roys sista tid i HBK var Stefan HBK:s förstemålvakt och det blev totalt 13 matcher och fem nollor för debutanten det här året. 

Här är alla artiklar om HBK-profiler.


Inför 1981 var det tänkt att Lennart Ljung skulle sluta spela, men fick fortsätta då Regfeldt bestämde sig för att arbeta utomlands.
- Ja, jag jobbade utomlands inom resebranschen 1981 och det fortsatte jag med i olika former, berättar Stefan när vi har kontakt med honom.

1983 gjorde Stefan comeback i BK Astrio och där spelade han i en säsong. Därefter blev det två säsonger i IS Halmia och han avslutade sin fotbollskarriär med sex säsonger i IS Örnia.

Stefan har varit målvaktstränare i ett flertal klubbar under många år, t.ex. Falkenbergs FF och GAIS. Han slutade som målvaktstränare i GAIS seniortrupp 2012 och fortsatte sedan en tid i deras ungdomsakademi till 2016. 

Faksimil ur Hallandsposten 1981-11-21. Stefan Regfeldt var efter åtta månader på Cypern på väg tillbaka till HBK men det blev inte så.

Så här beskriver Stefan hur ett målvaktsarbete är idag, jämfört med när han spelade i HBK på 70-talet:
- Målvaktsarbetet idag är helt annorlunda än tidigare och det mest utmärkande är att målvakter idag är minst lika bra som utespelarna med fötterna. De används idag som en viktig och likvärdig spelare i igångsättning och speluppbyggnad.

Vilken målvakt i dagens fotboll tycker du har de bästa egenskaperna?
- Jag tycker att De Gea i Manchester United står för mycket av hur en modern målvakt ska vara men det finns många som är bra, säger Stefan.

Stefan bor och verkar i Göteborg, sedan snart 30 år tillbaka.
- Jag har jobbat som datatekniker men har de senaste 18 åren varit verksam inom Kriminalvården, berättar Stefan.

Hans bästa HBK-minne är hela resan med Roy Hodgson. Då byggde klubben upp en grund, som kom att ge många framgångar under lång tid, menar Stefan. Han fick också kröna sin tid i HBK med att spela Europacupmatcher.

Sedan många år är Stefan Regfeldt göteborgare men besöker Halmstad när han får chansen, och brukar finnas med när de gamla spelarna från 1970-talet träffas genom Gamla Bollklubbares försorg.

Stefan hade Roy Hodgson, som tränare under fem år och det här är hans bild av Roy:
- Roy hade en stor entusiasm och inlevelse för spelet och han hade en förmåga att få individen att fungera i laget. Jag kommer ihåg att vi blev kort introducerade för den nye tränaren under en resa till London, efter säsongen 1975. Några veckor senare stod vi på Örjans grusplan och då kunde han alla namnen i spelartruppen. Det var en bra början, säger Stefan.

- HBK är en klubb, där jag började spela fotboll och där fick jag utvecklas som människa och spelare. Jag hade fina ledare och det var ett härligt kamratskap, berättar Stefan när han pratar om HBK.

- Idag springer man då och då på gamla kompisar från HBK-tiden, när jag besöker Halmstad och det är alltid lika roligt, berättar Stefan vidare.

I Halmstad är stränderna naturligtvis Stefans smultronställen och även Örjan. Så här tror han avslutningsvis om HBK:s chanser i årets Superettan:
- Jag tror och hoppas att laget ska kunna ta sig hela vägen. Jag är optimist även i dessa konstiga tider.


STEFAN REGFELDT

Född 19 oktober 1955
Egen produkt, slutade 1981
UEFA-matcher/mål 2/0
Allsvenska matcher/mål 13/0
Klubbkarriär Halmstads BK (-1980), BK Astrio (1983), IS Halmia (1984-85), IS Örnia (1986-91)