Preko lyfte sina anfallspartners

Snart börjar seriespelet igen och därför avslutar vi för denna gång artikelserien om gamla HBK:are. Vi började i mars med Ryan Miller i USA och avslutar nu med Yaw Preko i Ghana. Totalt blev det 68 artiklar den här gången men vi återkommer när det lider. Men först Yaw Preko, som vi hade ett trevligt samtal med härom kvällen. En glad och rolig person som gjorde båda sina anfallspartners till allsvenska skyttekungar och spred glädje till alla runt omkring sig under tiden i Halmstad.
"Tjena". Så lät det i luren när Yaw svarade på vårt telefonsamtal. Trots att det gått 15 år sedan han lämnade Halmstad så kände vi direkt igen jargongen, humorn och glädjen i hans röst.

Yaw Preko, född i Ghana 1974, började spela fotboll och tog sig till Europa och Belgien som ungdomsspelare. Han beskriver hur nyttig tiden i Belgien var och vad som han faktiskt upplevde som ungdomslandslagsman för Ghana
- Jag var med i Ghanas landslag för U19-landslag i VM 1989 och det var nyttigt. Vi åkte sedan till U17-VM i Italien två år senare och vann allt (förutom Preko kan man också nämna Samuel Kuffour med nästan 10 år i Bayern Munchen).  


Faksimil ur Hallandsposten 2003-12-11. Första besök i Halmstad där Janne Andersson visar honom staden. När de körde förbi Gessles hus säger Preko: "Jag trodde inte han bodde här - jag som alltid gillar Roxette."

- Ett år senare fick jag chansen att vara med i OS i Barcelona och fotbollsmässigt gick det bra där med med en tredjeplats efter seger med 1-0 mot Australien på Nou Camp. Vi bodde i Olympiska byn och fick se många världsstjärnor även om inte alla bodde där. Jag minns att vi såg Ben Johnsson. Ett riktigt roligt mästerskap där vi förlorade semin mot ett riktigt bra Spanien. 

I Spaniens lag kunde man få se Canizares, Luis Enrique, Pep Guardiola och Kiko.

- Jag hade med mig medaljen till Halmstad och både Ante G och Dusan har sett den, skrattar Yaw. 

Till vardags i Anderlecht utvecklades Preko från en ung talang till en seniorspelare och han gjorde ungefär mål i var tredje match under sin tid där. 
- Jag började i ungdomslaget, vidare till reserverna och in i förstalaget. Vi vann ligan tre gånger och jag växte upp där. Stämningen på arenan var fantastiskt och speciellt i de stora matcherna mot Club Brugge och Standard Liege.  


Redan nere på La Manga i mars stämde kemin mellan de nya anfallarna: Yaw Preko och Markus Rosenberg.

Efter många år i Belgien flyttade han vidare till Turkiet. Det var mer likt Afrika, enligt Yaw, och inte så strikt som i Belgien. Han upplevde att han var mer professionell än de spelarna han lirade med. 
- Jag gillade tiden i Turkiet. Jag var etablerad och någon att se upp till efter tiden i Belgien. Jag gillade verkligen maten och folket var snälla och trevliga. Men jag hade inte familjen med mig och då kändes det som tid att flytta. 


- Jag letade efter en ny utmaning där familjen kunde vara med och Halmstad kom upp som ett alternativ. Dessutom skulle det vara en ny utmaning. 


- Jag minns att Janne Andersson plockade upp mig på flygplatsen och visade mig hotellet, Örjans Vall, staden och stränderna. Jag kom i december och tyckte det var jättekallt. Jag var väldigt imponerad av Janne. Att managern tar sådan tid på att välkomna mig, berätta om vad han ville göra och min roll i det hela. Janne jobbade hårt för att uppnå det han ville. 


Hemmamatch mot Djurgården i april 2005. Bakre raden "Texas" Johansson, Yaw Preko, Peter Larsson, Mamadu Bah, Tomas Zvirgzdauskas, Emil Jensen. Främre Magnus Andersson, "Turbo" Svensson, Conny Johansson, Dusan Djuric, Patrik Ingelsten. Bara en kort stund senare...

- Jag blev lite förvånad när jag såg på tv att han var förbundskapten för Sverige men också exalterad. Jag berättade för alla att han var min manager i Sverige. Jag är stolt över att han lyckats. Vi hade kul under min tid i Halmstad och han lärde sig saker hela tiden.

Yaw uppskattade tiden i Halmstad. Tidigare hade han bott i huvudstäder eller i riktigt stora städer. Nu hamnade han i småstaden Halmstad.
- Men jag gillade det. Fem minuter till träningen och fem minuter till affären. Det var bra. 

- Dessutom hade vi ett fantastiskt första år. Så nära att vinna. År två var kanske inte lika lyckat i Allsvenskan men vi kvalificerade oss för UEFA-cupen.  


...jublar Preko (6) tillsammans med Alphajor Mamadu Bah efter att Preko gjort mål redan efter 14 sekunder - HBK:s snabbaste allsvenska mål genom tiderna.

Under första året vann anfallskollegan Markus Rosenberg skytteligan. Under andra året vann anfallskollegan Gunnar Heidar Thorvaldsson. Har Yaw någon förklaring?
- När man spelar med mig så blir man vassare, skrattar Yaw.
- Jag hade mycket erfarenhet och försökte njuta av min kollega. Vi skulle göra varandra bättre. Jag ville inte vara egoitisk utan försökte skapa ytorna till dem. Med båda två slog vi våra kloka huvuden ihop och löste problemen.

2005 gjorde Yaw HBK:s snabbaste allsvenska mål genom tiderna. 14 sekunder in i matchen mot Djurgården. 


Dusan Djuric lyfter Preko efter den senare gjort 2-0 mot giffarna mot Sundsvall 2005. Andreas Johansson (som gjorde 1-0) och Magnus "Turbo" Svensson är på väg fram. HBK vann till slut matchen med 6-0.

- Vi vann med 3-1 och riktigt kul att göra mål mot Djurgården. Jag är glad att rekordet står sig och att folk minns det i Halmstad. Just då var det en chock när jag efter matchen fick höra att det var ett rekord. 

Det blev något år till på karriären, i Saudiarabien och Vietnam, efter tiden i Halmstad. Men de senaste nio åren har Yaw spenderat på tränarbänken. Något han verkligen trivs med. 
- Jag har mycket att lära men jag njuter utav det. Skulle chansen komma i Europa skulle jag verkligen ta den.


En av Prekos sista matcher i HBK var bortamatchen mot Lens i UEFA-cupen i början på november 2005.

Yaw Preko har lite kontakt med Thomas Boakye. De har känt varandra sedan 2011 då Yaw hade en ung Thomas i ungdomslandslaget. 
- När han skrev på för Halmstad skrev jag till honom. Jag var den första ghananen och han den andra. Nu är även Sadat Karim där men honom känner jag bara till. 
- I övrigt så har jag lite koll på de jag spelade med via Facebook. Jag skrev med Tomas Zvirgzdauskas för ett tag sen. 

Yaw säger att han ska besöka Halmstad i framtiden och vi från HBK önskar honom hjärtligt välkommen när tiden är redo. YAW PREKO

Född 8 september 1974
Från Gazinatepspor 2004, till Al-Effifaq 2006
UEFA-matcher/mål 7/1
Allsvenska matcher/mål 49/11
Stort silver 2004
Belgisk mästare med Anderlecht 1992/93, 1993/94, 1994/95
Belgisk cupmästare med Anderlecht 1993/94
OS-brons 1992
Landskamper 68 A för Ghana
Klubbkarriär Hearts of Oak (-1991), Anderlecht (1992-97), Gaziantepspor (1997-99), Fenerbache (1999-2000), Yimpas Yozgatspor (2000-02), Gaziantespor (2002-03), Halmstads BK (2004-05), Al-Effifaq (2006-07), Hoang Anh Gia Lai (2007)
Tränarkarriär Ghana U20 (ass.2012-13), Hearts of Oak (ass.2015-16), Hearts of Oak (2016), Ifeanyi Ubah (ass.2016), Ifeanyi Utah (2016-17), Ghana U17 (ass.2018-19), Kings Palace FC (ass. 2019), Ghana U20 (2019-)