3
Minuter
Mål!

Tre poäng med hem från Västerås

"En av årets tuffaste bortamatcher". Det sa Magnus Haglund på förhand. Det krävdes tre mål för att göra fler än motståndarna och därmed få ta med sig tre poäng hem. Comebackande Crespo Kamara avgjorde i 81:a minuten efter dryga två minuter på plan.
HBK i sedvanligt blått och Västerås i sitt vanligt grönvitrandiga ställ ställdes i Superettans nionde omgång mot varandra på konstgräset på Iver Arena i Västerås.

I den tredje minuten tog HBK ledningen. Efter en frispark på mittplan så bet HBK sig fast på offensiv planhalva. Efter en duell mellan en VSK-spelare och Sadat Karim hamnade bollen framför fötterna på Thomas Boakye i vänstra hörnet på straffområdet. Thomas drog till direkt och med en härlig skruv smekte sig bollen in i bortre krysset. En oerhört vackert avslut! Thomas som gjorde sin första start för året tackade direkt för förtroendet.

Thomas Boakye nöjd i förgrunden. Dusan Djuric glad i bakgrunden.

HBK satte direkt sin prägel på matchen och Västerås hade svårt att ta sig fram i planen. Västerås kom fram på en omställning i den åttonde minuten men Thomas Boakye försvarade sig väl inne i straffområdet. Efter dryga tio minuter började Västerås få lite ordning på sitt spel och kunde flytta fram en del i planen och ha lite mer bollinnehav.

Bortalaget HBK skapade nästa solklara målchans i den 15:e minuten. Dusan Djuric hittade Sadat Karim i en diagonal spelvändning och Sadat leverade ett friläge till Mikael Boman som dock inte fick till ett avslut som ställde till det för Anton Fagerström i hemmamålet.

Två minuter senare försökte Andreas Bengtsson täcka ut bollen till inkast men lyckades få bollen på baksidan av benet och Filip Tronet hittade ett fint inspel till Karwan Safari som enkelt rakade in bollen i ett oorganiserat HBK-försvar. 1-1.

Anton Fagerström i hemmamålet fick visa ytterligare en gång i den 20:e minuten att han är en duktig målvakt när Samuel Kroon gav Edvin Kurtulus ett fint avslutsläge och Edvin drog på ett tungt skott. Till slut ut till en resultatlös hörna.

Strax därefter slarvade HBK efter en bollvinst och nästan exakt samma sak som VSK-målet hände. Filip Tronet satte in bollen mot Karwan Safari i ett oorganiserat HBK-försvar men denna gången nådde inte Safari bollen.

I den 29:e minuten gjorde Boakye sitt andra mål, kunde man tro men Mikael Boman var lite, men tydligt, offside strax där innan. HBK, som inledde matchen med att väldigt högt presspel, sjönk hem lite efter att VSK ändrat en del i sin speluppbyggnad. Matchen tog sedan en liten konstpaus efter en ihopskallning i Västerås straffområde efter en duell mellan Sadat Karim och David Engström. Sadat klarade sig fint men värre för Engström som fick bryta matchen efter bland annat blodvite. Det tog nästan fem minuter innan matchen kom igång igen.

Strax innan paus blev det två varningar till Västerås efter, vad domaren Granit Maqedonci ansåg vara ojuste spel. Samuel Kroon i första läget och Thomas Boakye i andra fick lite smällar. Thomas Boakye åkte sedan på en smäll till  på tilläggstid. Dusan Djuric lyfte in bollen från vänster och det rådde viss oreda i Västeråsstraffområdet för en kort stund.

I de sista av fem tilläggsminuter tjänade HBK några inkast och domaren blåste av en jämn första halvlek.
- Vi började ju bra. Vi fick mål tidigt som vi ville ha. När vi sedan skulle äga bollen så slog vi väck bollen lite för enkelt. Dem har haft bollen lite väl mycket. Dem försöker naturligtvis att göra det svårt för oss men det finns ytor att spela på, kan vi då flytta på den så kommer hålen att öppna sig, sa Andreas Johansson till Dplay i paus.

4-1 i avslut till HBK varav 3-1 i avslut på mål. Dessutom två hörnor till HBK och ingen till hemmalaget. Ett något statistik övertag för HBK.
- Jag tycker vi började matchen väldigt bra. Sen jämnades matchen ut och det var en jämn första halvlek.
- Vi vill få lite bättre kvalitet på våra anfall och lite mer spelvändningar, kommenterade Magnus Haglund till Dplay strax innan andra halvlek.

Fem minuter in i halvlek visade Thomas Boakye hur sugen han var idag. Han fick bollen av Sadat Karim. I en 60/40-duell lyfte han enkelt bollen över VSK-spelaren. Han tog sig sedan in i straffområdet och blev fälld. En klar straff. Samuel Kroon gjorde sedan enkelt 1-2 på straffen. Mål för tredje matchen i följd, fjärde totalt.
- Jag hade bestämt innan jag sköt att skjuta högt och hårt, sa Samuel Kroon till Dplay efter matchen.

Filip Tronet, som kanske var VSK:s kanske farligaste spelare, drog i den 58:e minuten iväg ett skott från 30-35 minuter som till slut gick någon meter utanför men med rejält löd i dojan. Ytterligare några minuter senare stack Tronet in bakom HBK:s backlinje och bollen lyftes in. Som tur var var Andreas Bengtsson med och kunde störa tillräckligt för att det inte skulle bli farligt.

HBK hade ett farligt inspel av Kurtulus mot inlöpande spelare med Fagerström sträckte ut och fick undan bollen. Bra felvänt spel av Sadat Karim som fick fast bollen, hittade Kroon som spelade en överlappande Kurtulus.

Bortalaget HBK tog efter målet mer hand om bollen och kontrollerade mycket av mittendelen av halvleken.

2-2 kom efter 73:e minuter, ganska plötsligt. Andreas Johansson skulle slå väck bollen och träffade Dusan Djuric i bröstet. Kerwan Safari höll bort Dusan Djuric och stack enkelt in bollen till Brian Span som fri med Malle kunde kvittera. Ett HBK-försvar som var på väg åt ett annat håll lyckades inte hålla ihop det i den omställningen.

I den 78:e minuten fick vi äntligen se Crespo Kamara göra comeback efter sin långvariga skada och därmed debut i HBK. Mikael Boman lämnade planen.

Kurtulus hade ofta varit framme och levererat bollar in mot straffområdet. I den 80:e minuten satte han in en boll och det blev farligt. Det blev hörna och i situationerna efter hamnade bollen framför, ja, vem tror ni? Crespo Kamara! Drygt 120 sekunder på planen innan målet kom. Ett ganska enkelt avslut från nära håll. 2-3!

Crespo Kamara är lycklig efter sitt mål.

Erik Ahlstrand kom in strax före målet och han ställde därefter till problem för Anton Fagerström som fick styra hans avslut från långt håll till hörna. Sadat Karim gick också på ett hårt avslut någon minut senare. Ett Västerås som öppnade sig lite efter HBK:s ledningsmål och HBK försökte utnyttja i omställningarna. HBK bytte ut Sadat Karim och Alexander Berntsson kom in och gick ner i en fembackslinje för att försvara tre poäng. Vilket man lyckades med!

- Jag tycker vi är det starkaste laget och vinner rättvist till slut, säger Samuel Kroon efter matchen.

I en haltande tabell ligger HBK nu tvåa med 19 poäng, en poäng bakom Degersfors IF. I nästa omgång åker HBK till Bohuslän för att möte Ljungskile SK på lördag.

Västerås SK - Halmstads BK, Superettan, 2-3 (1-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Dusan Djuric (Erik Ahlstrand, 80), Joel Allansson, Thomas Boakye - Sadat Karim (Alexander Berntsson, 89), Mikael Boman (Crespo Kamara, 78)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström, Alexander Johansson
Mål 0-1 (3) Thomas Boakye, 1-1 (17) Karwan Safari, 1-2 (51) Samuel Kroon, straff, 2-2 (73) Brian Span, 2-3 (81) Crespo Kamara
Varningar Sadat Karim (31), Thomas Boakye (89)