Minuter
Mål!
#70 Chidi Dauda Omeje

Vändning bakom ytterligare tre poäng

I Superettans sjunde omgång tog serietvåan Halmstads BK emot ett AFC Eskilstuna som letar efter formen efter en tung säsongsinledning. Skulle HBK vinna och överta serieledningen eller skulle AFC starta en positiv trend? Svaret: det förra. HBK - AFC 2-1.

- Jag har varit tydlig med att vi skulle möta ett lag som är klart bättre än placeringen. Att dem inte tog poäng i början berodde ju på att de saknade spelare som de nu har fått tillbaka. Det skulle bli en tuff match och det blev det, säger Magnus Haglund efter matchen.

Mikael Boman i en av matchens tuffa, men inte fula, dueller.

Första halvlek

Efter några trevande förstaminuter ställde AFC om snabbt. Bollen skickades in i boxen från höger där AFC:s Omeje störtade fram och stötte in den bakom Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-buren. 0-1 i åttonde matchminuten. HBK:s första baklängesmål sedan premiärförlusten mot Trelleborg.

Repliken lät inte vänta på sig. Redan i tolfte minuten kvitterade HBK genom Samuel Kroon. Edvin Kurtulus hittade en felvänd Mikael Boman i offensivt straffområde. Efter duellspel hamnade bollen till sist framför fötterna på Kroon som elegant curlade in bollen i målvaktens högra hörn med vänsterfoten. Kroons första mål i Superettan och för HBK.
- Jag slog en djupledsboll till "Bosse" som fick in den i straffområdet. Det blev lite flipperspel och Rasmus tåade den vidare till mig och jag placerade in den i bortre. Det är alltid skönt att göra mål. Bästa känslan! Och det ledde till tre nya pinnar, berättade Samuel Kroon om sitt mål efter matchen.

- Jättekul att Samuel fick göra mål. Han förtjänar detta, berömmer Magnus Haglund.

Samuel Kroon blir grattat av laget efter sitt första mål i HBK-tröjan och i Superettan

Matchen fortsatte i högt tempo. I artonde minuten testade Joel Allansson lyckan från distans. Ett fräsande skott som målvakten tippade till hörna. I situationen därefter fick Emil Tot Wikström ett nickläge från dålig vinkel, men inga bekymmer för AFC:s målvakt Jakobsson.

Efter en halvtimme spelad, med ett dittills bollförande Halmstad, delades en varning ut när AFC:s Kojic rev ned Tot Wikström på mittplan.

I 38:e minuten, med ett alltmer aggressivt HBK, kom just Tot Wikström fram i en farlig omställning men när bollen spelades vidare var Rasmus Wiedesheim-Paul någon decimeter offside.

Strax därefter var Dusan Djuric mycket nära nätkänning då han chansade från distans efter ett svagt AFC-uppspel med målvakten ur position. AFC:s Jakobsson, på språng tillbaka till kassen, sträckte sig i sin fulla längd och avvärjde.

Under halvleken flyttade HBK gradvis fram positionerna, men AFC var inte ofarliga. HBKs backlinje hanterade dock de halvmöjligheter som kom. Ofta genom en trygg Joseph Baffo. 1-1 i paus.

- Det tar 35 minuter innan vi får ordning på saker och ting och dem kändes trötta i slutet på halvleken. Om vi kunde sätta saker på plats i början på andra så skulle dem tröttna allt mer. Det gjorde vi till och från, menar Magnus Haglund.

Andra halvlek

HBK inledde andra halvlek som den första avslutades, med hög press och bollförande där Edvin Kurtulus fyllde på bakifrån på sin högerkant. Offensiven resulterade i matchminut 60 då HBK erövrade boll på mittplan och ställde om genom Joel Allansson som avancerade och stack in den till Rasmus Wiedesheim-Paul som ur snäv vinkel från vänster spelade bollen vidare inåt där den olyckligt stöttes in av försvarande ben. Självmål och 2-1 till hemmalaget.

AFC som nu var tvungna att gå framåt avancerade direkt på avspark och avslutade med ett fint skott mot bortre från högerkanten. En välplacerad Malkolm Nilsson Säfqvist styrde undan.

Matchen öppnades upp något. Nästa chans var HBK:s, i 68:e minuten. Återigen kom Edvin Kurtulus fram till höger och la in bollen på första stolpen där en framstörtande Mikael Boman stötte den i ribban.

Boman i kamp med fd HBK:aren Adnan Kojic.

Spelet böljade fram och tillbaka utan större målchanser. Tills den 84:e minuten då Emil Tot Wikström rundade sin försvarare på vänsterkanten och med en läcker yttersida satte Mikael Boman i läge, men AFC tilldömdes frispark efter duellsituationen i straffområdet.

Efter fyra byten sista handfull minuterna spelade HBK av matchen och tre poäng in på kontot.

- Vi visste att det skulle bli tufft. Det blev tufft även om vi var det bättre laget och förtjänade segern. Ibland är man briljant och ibland är man bara bättre än motståndarna, som idag, avslutar Magnus Haglund.

Halmstads BK - AFC Eskilstuna, Superettan, 2-1 (1-1)
Startelva: Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Thomas Boakye, 87), Dusan Djuric (Jonathan Svedberg, 90), Joel Allansson, Emil Tot Wikström - Mikael Boman (Sadat Karim, 87), Rasmus Wiedesheim-Paul (Alexander Berntsson, 90)
Avbytare utan spel: Malte Påhlsson, Erik Ahlstrand, Alexander Johansson
Mål: 0-1 (8) Chidi Omeje, 1-1 (12) Samuel Kroon, 2-1 (60) Självmål
Domare: Per Melin
Publik: 0 (Örjans Vall)