Moa Karlsson blickar framåt

Moa Karlsson blev förra våren den första kvinnliga spelaren i HBK som fick dra på sig den svenska landslagsdressen. Därför kommer hon för alltid att vara historisk i föreningen och nu har hon återigen blivit uttagen till ett landslagsläger för sin årgång.

- Det känns så klart väldigt kul att bli uttagen och få möjligheten. Att få vara med på landslagsläger är ett bra tillfälle för mig att utvecklas som fotbollsspelare, samtidigt som man får mäta sig med andra duktiga spelare i sin egna ålder. Dessutom visar det någonstans att ens hårda arbete och all den tid man lägger på fotbollen lönar sig och ger resultat, menar Moa.

Du har tidigare spelat i landslaget, hur är det att representera svenska landslaget?
- Det går nog inte riktigt att beskriva den känslan! Nästan lite ofattbart eftersom det är något som man alltid drömt om sedan man var liten. Det känns oerhört kul och stort att man har fått chansen att representera sitt land i fotbollssammanhang. 


Årets säsong är inte någon annan lik genom pandemin som har lamslagit stora delar av världen och givetvis även fotbollen. För damlagets del innebar det att premiärsäsongen i div. 1 blev senarelagd i två månader samtidigt som man ändrade om till en enkelserie.

- Så klart var det tråkigt att seriepremiären blev framflyttad och att det blev en lång försäsong utan matcher. Samtidigt gäller det att ta faran på största allvar och det är samma villkor för alla. 

- Fotbollsmässigt blir det halva antalet matcher och det innebär att varje poäng blir väldigt utslagsgivande och extra viktig. Det är alltså mindre marginaler att gå på. Så det gäller att vara väl förberedd inför varje match, säger Moa.


HBK har haft en tuff inledning med förluster mot Mariebo IK och IS Halmia. Nu är det uppehåll till andra helgen i augusti.

- Det är alltid svårt att vara nykomling i en serie och resultatmässigt har det väl inte gått våran väg. Vi har haft två tuffa inledande matcher där vi inte presterat på den nivån vi kan. Vi vet att det kommer krävas mer för att ta poäng i kommande matcher. Men samtidigt gäller det att ta med sig dessa två förluster och vända det till något positivt. För oss gäller det att träna vidare och tänka positivt inför kommande matcher. Jag känner att vi är på rätt väg och jag vet att det finns potential i laget att prestera på en högre nivå, tycker Moa.

Vad behöver ni förbättra inför höstens matcher?
- Något som vi behöver förbättra och lägga mer fokus på nu inför kommande matcher i höst, är att bli mer samspelta som lag och jobba mer tillsammans, både offensivt och defensivt. Vi måste försöka hitta mer lugn i vår speluppbyggnad och förlita oss på att vi kan spela fin fotboll. 

Moa Karlsson har väldigt höga krav på sig själv och har alltid haft svårt att vara riktigt nöjd, och det kan vara både positivt och negativt. Men hon är ganska nöjd med sin inledning på säsongen.

- När det gäller min egna start i serien känner jag mig nöjd med att ha kunnat göra mål i båda matcherna och har kunnat bidra med mycket energi ute på planen. Jag känner att jag har tagit ansvar och kämpat hårt. 


- Det som jag förväntar mig under hösten är att jag förhoppningsvis kan bidra till att laget tar poäng och att vi kan göra fina prestationer i div. 1. Samtidigt vill jag fortsätta ta kliv i min egna utveckling och fortsätta utvecklas i mitt målgörande. Jag ser mycket fram emot kommande matcher och jag hoppas vi kan hoppa på segertåget, säger hon.

Lördagen den 8 augusti är det dags för nästa seriematch och då tar damerna bussen till Nittorp. Men före det är det landslagsläger på Bosön för Moa och detta startar på måndag och pågår till torsdag. Ett läger som kanske kan resultera i nya landslagsuttagningar för HBK:s Moa Karlsson…