Minuter
Gult kort
#30 Alexander Johansson

Akropolis sänkte HBK i sjunde tilläggsminuten

Halmstad bjöd på bra fotbollsväder - kring 20 grader varmt och svag vind - då Stockholmslaget Akropolis IF gästade Örjans Vall för de båda lagens första batalj genom tiderna, detta i Superettans åttonde omgång. HBK kom till matchen med fyra raka segrar, senast 2-1 mot AFC Eskilstuna. Även Akropolis har tagit för sig denna deras debutsäsong i elitfotbollen och parkerade på en sjätteplats efter sju omgångar, 2-0 mot Västerås senast. HBK:s tränare Magnus Haglund mönstrade samma elva som i de senaste matcherna. Efter mångåriga medarbetaren Birgitta Strömblads bortgång spelade HBK:arna med svarta sorgeband.
Redan i matchminut två kom Akropolis fram i en farlig omställning som dock inte renderade Malkolm Nilsson Säfqvist några problem. Därefter följde en tjugominutersperiod utan nämnvärda möjlighet åt något håll, förrän matchen plötsligt blixtrade till.

Först i den 21:e minuten genom ett HBK-inspel från höger där de blåsvarta menade att nickavslutet som följde blockerades av en Akropolishand, men domaren friade. I minuten därefter kom Rasmus Wiedesheim-Paul i ett friläge men hakades upp och avslutet gick i burgaveln. Halmstadsspelarna ville återigen ha straff men även nu friade domaren till vilda HBK-protester.

I matchminut 26 kom så målet - men då för Akropolis. Efter en vunnen duell på mittplan flyttades boll framåt på vänsterkanten. Det låga inspelet i boxen nådde Nikola Vasic som inte gjorde något misstag - bollen stolpe in i bortre hörnet, 0-1.

HBK-spelaren Andreas Bengtsson i svart sorgeband för att hedra den mångårige medarbetare Birgitta Strömblad som gått bort.

Efter 37 spelade minuter avlossade Joel Allansson ett skott utifrån. Skottet blockerades i straffområdet varpå Wiedesheim-Paul fick bollen olyckligt på sig och blev liggande. Efter ett tag var han dock på benen igen. Konsekvenserna av händelsen gjorde att Rasmus lämnade planen i matchminut 60.
- Bollen tog klockrent i ansiktet och det blev värre, berättade Rasmus på presskonferensen efteråt.

Strax därefter uppstod ytterligare en eventuell straffsituation. Edvin Kurtulus inlägg från höger nådde efter en touch nästan till en framstörtande Weidesheim-Paul. Bollen till hörna men Rasmus tyckte han blev alltför bryskt behandlad i duellen. Men ingen straff denna gången heller och hörnan resultatlös.

Ny hörna i matchminut 43 efter att Dusan Djurics skott från distans stöttes ut över sidlinjen av Akropolis målvakt Samuel Brolin. I en inläggsituation efter hörnan föll Andreas Johansson i straffområdet och HBK:arna ville återigen ha straff, men spelet fortgick. Akropolis ställde om snabbt, HBK-försvaret var inte samlat och Akropolis utnyttjade skickligt det uppkomna två-mot-ett-läget. Målskytt igen: Nikola Vasic. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

- Vi hade ett alldeles för lågt bolltempo vilket gjorde att vi hade svårt att skapa chanser. Vi var, till exempel, inte tillräckligt starka i vårt återerövringsspel. Det gjorde att dem kom fram i kontringar och också gjorde mål. Samtidigt hade vi våra möjligheter. Rasmus (Wiedesheim-Paul) blev rejält upphakad i en situation i offensivt straffområde. Hursomhelst är det så här i fotbollen. Ibland får man med sig saker, ibland inte, säger Magnus Haglund om första halvlek.

I matchminut 48 trängdes Samuel Kroon nära hörnflaggan till höger och tilldömdes en frispark som han själv tog hand om. Bollen nådde Dusan Djuric som testade en cykelspark - högt över. Minuten senare ny frispark till HBK, denna gång från vänster men bollen plockades enkelt ner av Samuel Brolin i Akropoliskassen.

55:e minuten och en ny straffsituation. Efter Emil Tot Wikströms inlägg från vänster och lite flipperspel avlossades till slut ett skott som åtminstone HBK-spelarna ansåg tog på en hand. Men hemmalaget skulle till slut få en straff då Joel Allansson revs ner i straffområdet några minuter senare. Samuel Kroon, inte den vanlige straffskytten Rasmus Wiedesheim-Paul, klev fram. Inget misstag, 1-2 i matchminut 59. Direkt efter reduceringen klev RWP av och ersattes av Sadat Karim.
- Rasmus kände inte sig fräsch. Han fick en hård boll i ansiktet i första halvlek. Vi testade i andra, men han kände inte sig okej så vi bytte straffskytt och valde också att byta ut honom senare, säger Magnus Haglund.

HBK flyttade fram positionerna, nu med ett stort bollinnehav. Samtidigt hotade Akropolis med snabbt omställningsspel när tillfälle gavs.

I minut 76: Hörna från höger. Andreas Johansson i ett fint nickläge relativt ostörd mitt i straffområdet, men nicken långt utanför. Ett par minuter senare kom HBK fram på högerkanten, bollen spelades in och Joel Allansson släppte den mellan benen istället för att avsluta själv, och bollen rensades undan. Målet kändes nära nu, och det skulle också komma.

I 80:e minuten tog en felvänd Mikael Boman emot ett inspel vid straffområdeslinjen. Han höll undan sin försvarare och chippade elegant bollen vidare till en framlöpande Samuel Kroon som snabbt fick iväg avslutet, och bollen rullade in bredvid en ställd Akropolismålvakt. Kvitterat, 2-2.

HBK fortsatte trycka på. I minut 82 kom Sadat Karim i ett friläge något till vänster. Målvakten avvärjde skickligt Karims skott mot bortre hörnet. Strax därefter HBK-frispark strax utanför straffområdet. Kroon avlossade vänsterdojan och bollen gick mot höger kryss, men Brolin lyckades mycket skickligt tippa till hörna.

HBK-pressen fortsatte med stor kraft men i ett av få Akropolisanfall upptäckte Pontus Åsbrink att Malkolm Nilsson Säfqvist stod långt ut och skickade iväg bollen som seglade in bakom en tillbakarusande HBK-målvakt. 2-3 i sjunde (!) och sista tilläggsminuten. Detta var det sista som hände i matchen. Slutresultat: 2-3.

- I andra halvlek gör vi väldigt mycket rätt i vårt anfallsspel. Vi skapade många chanser och gör också två mål. Utöver dem har vi också chanser att avgöra men efter att ha dominerat totalt så trillar vi dit på en lobb utifrån. Självklart är det tungt utifrån hur halvleken såg ut, men återigen - sådan är fotbollen. Vi måste hantera detta, lyfta på huvudena och jobba vidare, kommenterar en märkbart besviken Magnus Haglund om den andra halvleken och matchens utgång.

- Idag så spelade vi mot kanske bästa laget i serien. Både som lag och som individer är Halmstad det bästa. Vi hade en plan för att hämta matchen till vår fördel. När vi försvarade försökte vi begränsa HBK:s möjlighet både centralt och på kanterna. I vårt offensiva spel försökte vi utnyttja de centrala delarna av planen. Nyckeln till resultatet var vårt offensiva spel där vi använder bollen på rätt sätt, kommenterar Giannis Christopoulus via tolk på presskonferensen.

Mikael Boman, minst sagt, besviken.

Halmstads BK - Akropolis IF, Superettan, 2-3 (0-2)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson (Alexander Berntsson, 90+8) - Samuel Kroon, Dusan Djuric (Erik Ahlstrand, 72), Joel Allansson, Emil Tot Wikström - Mikael Boman, Rasmus Wiedesheim-Paul (Sadat Karim, 60)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Johansson, Thomas Boakye, Jonathan Svedberg
Mål 0-1 (26) Nikola Vasic, 0-2 (43) Nikola Vasic, 1-2 (58) Samuel Kroon, straff, 2-2 (80) Samuel Kroon, 2-3 (90+7) Pontus Åsbrink