Motståndarkollen: Ljungskile SK

Nästa träningsmotståndare för HBK:s herrlag är Ljungskile SK. Matchen spelas i morgon torsdag kl. 13.45 i inomhushallen Prioritet Serneke Arena i Göteborg

Ljungskile SK bildades 1926 och Ljungskile är en tätort i Uddevalla kommun. Ljungskile SK är mest känt för sin snabba klättring i seriesystemet. Det har jämförts med Max Lundgrens berättelse Åshöjdens BK. 1990 spelade man i division 5 och sju år senare, 1997, gjorde de debut i Allsvenskan. 

Det blev bara en säsong i Allsvenskan, det här året för LSK. I deras sista match, borta mot HBK, säkrade HBK det allsvenska guldet 1997 genom att vinna med 3-0.

Ljungskile lyckades att ta sig upp till Allsvenskan återigen 2007. De kom på andra plats i Superettan och direktkvalificerades till Allsvenskan. 2008 hamnade de på kvalplats och de förlorade sedan mot BP i kvalet.

LSK spelade sedan i Superettan från 2009 – 2016. 2014 kom de på kvalplats i Superettan och fick kvala mot Gefle. Gefle vann kvalet, så LSK fick stanna kvar i Superettan. 


2016 ramlade de ur Superettan och har därefter spelat tre säsonger i division 1 Södra. De vann serien förra året och blev då klara för Superettan igen.


Familjen Wålemark är starkt förknippad med Ljungskile SK och nu är det Jörgen Wålemark som tränar herrlaget och ny för i år i laget är Jörgens son Teodor. När Jörgen tränade Varberg för några år sedan var Torbjörn Arvidsson hans assistent. I LSK återfinns även HBK:s förre ungdomsspelare Johan Svahn.

.

Inför årets säsong har följande spelare anslutit till Ljungskile: Joakim Olausson, Adam Rosén och Albin Skoglund från Utsiktens BK, Teodor Wålemark och Adam Söndergaard från BK Häcken, Niklas Olsson från GAIS, Tom Siwe från Jönköpings Södra och Johannes Vall från IFK Norrköping (var utlånad till Östers IF i höstas).