Sista matchen med gänget

"Sista natten med gänget" är en Oscars-nominerad klassiker från 1973. I morgon blir det "Sista matchen med gänget" efter en redan klassisk säsong med Superettan-serieseger för Reine Almqvist.
Tisdagen den 7 maj förra året stod det klart att Magnus Haglund blev ny manager i HBK och dagen efter rekryterade han Reine Almqvist som analytiker till klubben. De två hade tidigare arbetat tillsammans i IF Elfsborg och var tillsammans på plats för att se premiären när HBK besegrade Jönköpings Södra på Stadsparksvallen.

Efter den matchen åkte Reine ner till Spanien och under tiden han var där tog HBK en poäng på de fem kommande matcherna. Ett sent förlustmål mot Östers IF gjorde att HBK var ny jumbo och att organisationen förändrades.

Vad var det då som ni kom till?
- Laget låg då sist i Superettan och såg ganska humörfattiga ut och saknade en riktigt bra organisation. Vi fick börja med att få ordning på organisationen och sedan att få upp humöret och sätta lite rakare linjer på hur vi skulle jobba.
- Det hade spelats på lite olika spelsätt under våren. Vi satte ett spelsätt som vi har hållit hela tiden och kunna jobba utifrån det. 


Bara dagarna efter att Magnus Haglund och Reine Almqvist tagit över HBK 2019 var det match mot Trelleborgs FF borta. Vinst med 1-0 och glädjen var stor. I bakgrunden ses även Keith Millen, då assisterande tränare i HBK.

De redde ut stormen i botten och blev ett mittenlag i Superettan och avslutade serien med fem raka vinster. Hur var då tron inför den här året?
- Jag trodde nog att vi skulle kunna vara med där uppe och slåss om det här och kunna gå, samtidigt som jag såg att det var väldigt många lag som också ville göra det. Det sätt vi jobbade på under hela tiden gjorde att vi märkte att vi blev bättre och bättre, så till slut hade jag ganska stora förhoppningar när vi kom till sommaren, det här kommer vi att klara.

Det blev en annorlunda försäsong utan träningsläger och sent om sider blev seriepremiären flyttad i 2,5 månad.
- Det var ingen nackdel för oss utan vi kunde bygga upp laget på ett bra sätt. Simon (BakkiouiI) gjorde ett fantastiskt jobb, vi tränade på för att förbereda laget för den säsong som skulle komma med täta matcher. Det har också visat sig att vi i stort sett har varit en skadefri trupp och kunnat spela med samma spelare hela tiden och fått kontinuitet.


Reine med sin skarpa blick för fotbollsdetaljer vid en match 2019 mot IK Frej Täby.

När sommarvärmen kommit till västkusten en bit in i juni var det premiär hemma mot Trelleborgs FF. Ett sent mål av skåningarna innebar förlust. Blev du lite orolig?
- Ja, lite. Jag tyckte efter att vi kom i gång att i de sista träningsmatcherna såg vi inte lika bra ut som vi gjort tidigt på våren. Men vi jobbade på och så kom det så småningom.

HBK vände snabbt premiärförlusten och blev ett topplag i serien. Stabiliteten fanns där och många segrar och poäng togs. Under septembers sista veckor drabbades laget av corona på både spelare och ledare, vilket gjorde att i matchen mot Ljungskile fanns inte en enda ordinarie ledare på bänken. Var det oro hos er då?
- Vi pratade om det, jag och Magnus, att det enda som skulle egentligen kunna stoppa oss var om vi fick ännu mer corona i truppen bland spelare. Vi fick några stycken och överlevde Ljungskile-matchen men vi klarade inte Jönköping, men vi hade den marginalen ändå som gjorde att vi trodde att nu får vi igång det igen när alla kommer tillbaka. Det kändes skönt att vi inte fick några fler sjuka och att vi fick igång spelet bättre och bättre igen.

Efter förlusten mot Jönköping skilde bara två poäng ner till kvalplats där just J-Södra låg. Upp till Degerfors i serieledningen var avståndet betydligt större, 8 poäng, och det såg ut som det bara fanns en direktplats att spela om.
- Jag trodde väl också då att Degerfors skulle klara det, och bara sticka ifrån, och Jönköping var farliga. Samtidigt tycker jag att vi såg stabilare och stabilare ut, så bara vi koncentrerar oss på våra matcher och vann dem, så hade vi två poäng marginal och den blev större och större efterhand.


Reine Almqvist i samband med en träning under sommaren 2020 på idylliska C-plan på Örjans vall.

Efter matchen på Stadsparksvallen har segrarna radats upp. Nu är det åtta raka i serien. Vad är det som gör att det bara rullar på?
- Jag tror att vi har kontinuiteten, vi har tränat jäkligt bra, och nu när det har blivit lite tyngre planer så har vi stått bättre pall för det än många andra lag gjort. Framförallt tycker jag att vårat sätt att spela har blivit bättre för varje vecka.

Vad är det för detaljer i spelet som du är mest nöjd med under årets seriespel?
- Vi sa innan säsongen, efter att tittat på de målen vi i fjor släppte in, att det var många av de målen som var enkla. Vi måste gå ner på 26 insläppta mål (2019: 34 insläppta) om vi ska klara att gå upp och det har vi ju lyckats med, än så länge är det 16. Vi sa också att vi måste få mer mål från våra kanter och det har vi fått också, så det är de två sakerna som vi är nöjdast med mest.

Vilken match är då årets match rent prestationsmässigt?
- Det är rätt många matcher. Vi har ju haft genomgångar efter varje match och då har vi sagt flera gånger att detta är den bästa matchen vi har spelat, men det har blivit en ny hela tiden. I bland är det många detaljer i spelet som vi tittar på och ser att det här har vi blivit bättre på. Den helt perfekta matchen har vi inte kommit till ännu och jag hoppas att den kommer i Allsvenskan 2021.


Diskussion med Magnus Haglund inför bortamatchen mot Akropolis IF i september.

Förberedelserna att kartlägga motståndarna har blivit allt mer viktig. HBK har haft fördelen med Reine som har ett öga för detaljer men han lägger också ner mycket tid på det.
- Jag börjar i princip att titta, även om jag alltid har koll på alla lag, en vecka innan, när vi spelat föregående match. Då ser jag tillbaka på många matcher och tillbringar då, på t.ex. måndagen efter en match, hela den dagen och tittar på olika matcher. Sen hjälps vi åt och klipper bilder innan vi tittar gemensamt på alltihopa och diskuterar, så det läggs ner mycket tid.

Reine Almqvist var i föreningen även 2014 som en slags mentor till Jens Gustafsson och det var då man radade upp bortasegrar i match efter match. I morgon avslutar Reine denna sejour i HBK och går in i matchen med laget som kan bli det bästa bortalaget genom tiderna i Superettan. För hemmalaget TFF så kommer det vara en laddad match då de slåss för att slippa negativt kval.
- Vi har sagt att de kommer vilja vinna den här matchen, och de måste vinna den för annars kan de hamna i kval. Vi tror de kommer komma ut med lite mer offensivt spel än de kanske gjort om det varit en match tidigare på säsongen.

Det finns också en revanschlusta i laget efter premiärförlusten mot Trelleborg.
- Själva började vi med en förlust mot Trelleborg och vi vill inte både börja och sluta med förlust. Vi vet att de kommer ha en otrolig vilja och det kommer bli mycket närkampsspel och dueller, så där måste vi stå upp och vara med från början.

Före matchen mot GIF Sundsvall borta tillsammans med GIF Sundsvalls tränare Henrik Åhnstrand och Magnus Haglund.


När Reine nu avslutar sin tid i HBK så gör han det som seriesegrare och där ett allsvenskt avancemang är klart. När han började låg laget sist i Superettan.
- Jag hade egentligen slutat med det här jobbet för två år sedan när jag var i Helsingborg. Sen ringde Magnus och frågade om vi kan hjälpas åt att få tillbaka HBK till Allsvenskan. Nu när vi har gjort det så känns det skönt för mig att få sluta som vinnare igen.

- Jag är jätteglad att vi klarade det och framför allt för klubbens skull, det är få klubbar som jag har trivts så väldigt bra i som här. Det är en jordnära klubb med sunda människor och alla jobbar tillsammans, säger Reine Almqvist, dagen innan sin sista match med gänget.

Stort TACK för allt du har bidragit med, Reine!