Martin Ekström spelar än

Martin Ekström har spelat allsvensk fotboll med både HBK och Brommapojkarna. Nästan tjugo år efter den allsvenska debuten spelar han än och vann i år div. 5 med Rosersbergs IK.

Han började sin fotbollskarriär i IF Leikin och tillhörde deras duktiga P80-lag. Som 17-åring valde Martin att komma över till HBK. Fyra år senare, i april 2001, fick han debutera i Allsvenskan när HBK, som regerande mästare, mötte IFK Göteborg på Örjans vall. 2001 debuterade Martin Ekström i Allsvenskan. Här i en match mot Trelleborgs FF och deras spelare Tommie Grönlund.


Det blev några minuter för Martin i slutet av matchen men redan i nästa match mot Elfsborg, några dagar senare, fick han hoppa in när det var 20 minuter kvar. Efter åtta minuter på plan gjorde han sitt första allsvenska mål och HBK:s fjärde mål i 5 – 0 segern mot IF Elfsborg.


I augusti 2001 fick han för första gången spela en allsvensk match från start, när HBK vann bortamatchen mot Örgryte IS. Det blev till slut 19 matcher och fyra mål för Martin Ekström under hans debutsäsong i Allsvenskan. Det blev några allsvenska mål för HBK. Här jublar han efter ett mål på bortaplan mot Malmö FF 2002. Robert Andersson är på väg att gratulerar medan den senare HBK:aren Hasse Mattisson inte är nöjd.


Jonas Thern var ny tränare 2002 och då fick Martin spela färre matcher i A-laget. Inför 2003 valde han att röra på sig och han flyttade till IF Brommapojkarna i Stockholm. Brommapojkarna spelade då i Superettan. Fyra år senare vann de kvalet till Allsvenskan mot BK Häcken och 2007 fick Martin återigen spela allsvensk fotboll.


Här kan du läsa om alla HBK-profiler.


Det blev bara ett år för BP i Allsvenskan och efter degraderingen lämnade Martin Brommapojkarna och gick till IK Sirius. Efter Sirius har Martin spelat ibland annat Valsta Syrianska IK, BKV Norrtälje och Bele Barkarby IF.Martin Ekström var med och tog upp Brommapojkarna i Allsvenskan och då blev det besök på Örjans vall. Här i kamp med Dusan Djuric i en match 2007.


Vi har pratat med Martin, som bor kvar i Stockholmsområdet, om vad han gör nu.

- Jag jobbar på en skola som heter Vittra Frösunda, sedan många år tillbaka. Jag jobbar i Solna men bor i Upplands Väsby, berättar Martin.


- Min kontakt med fotbollen idag handlar om att jag är med i ett lag som heter Rosersbergs IK och finns i Sigtuna. Vi spelar i div. 5 och i år vann vi serien utan poängförlust. Det är ett underbart gäng men jag tränar tyvärr inte så ofta, så i år har jag inte spelat så mycket.


Vilka är dina finaste minnen från din tid HBK?

- Mitt finaste HBK-minne är när jag gör mitt första allsvenska mål mot Elfsborg. Ett annat fint minne är Champions League-matcherna mot RSC Anderlecht i augusti 2001, svarar Martin.Ekström tog steget över tull IK Sirius och möter här Landskrona BoIS 2008. Motståndaren är Christoffer Carlsson, numera i Falkenbergs FF.


- Ett annat trevligt minne är när jag spelade i Brommapojkarna och vi för första gången tog upp BP i Allsvenskan 2007.


Brommapojkarna är mycket framgångsrika på ungdomssidan i Sverige och får fram många talanger. Deras akademi är rankad som nummer två i Sverige efter MFF och Martin säger att BP har ett otroligt stort varumärke i Stockholm. Enligt Martin, så går unga spelare hellre dit än till AIK, Hammarby eller Djurgården.


Med vilka ord vill du beskriva föreningen Halmstads BK?

- HBK är den finaste och härligaste klubb jag någonsin har spelat i. Då tänker jag också på alla som jobbar runt föreningen, säger Martin.

Martin har ibland kontakt med några lagkamrater från tiden i HBK.

- När jag är i Halmstad, så springer jag på Dolle, Ante G och i somras Tobbe Arvidsson.Lika kul varje gång man vinner en serie. Seriesegrare 2020 med div. 5-laget Rosersbergs IK och Martin ses jublande längst ner till höger på bilden.


Vilket smultronställe har du i Halmstad?

- Nu är mitt smultronställe i Kvibille hos min lillebror och hans fina familj. Jag mår alltid så bra där och där kan jag hämta energi ,berättar han.


Vi avslutar med att prata om hur det kommer att gå för HBK i Allsvenskan 2021.

- Det har sett väldigt bra ut i Superettan och det värmer väldigt mycket i mitt hjärta. Vi kommer att klara oss bra i Allsvenskan, om vi får behålla det här laget och kanske få in tre – fyra nya spelare, avslutar Martin med att säga.

MARTIN EKSTRÖM

Född 5 mars 1980
Från IF Leikin 1997, till IF Brommapojkarna 2003
Allsvenska matcher/mål: 32/5
UEFA-matcher: 6/0
Allsvensk i IF Brommapojkarna 2007 (26/2)