"Fagge" har tappat kontakten med fotbollen

I år klarade HBK av att ta en direktplats till nästa års Allsvenska. Under 2010-talet har HBK vid två tillfällen, 2012 och 2016, tagit steget till Allsvenskan via kval. En som var med vid båda tillfällena var Kristoffer Fagercrantz.

Sommaren 2012 kom Kristoffer ”Fagge” Fagercrantz hem till HBK. HBK lånade Kristoffer från Kalmar FF och efter 5,5 år i andra klubbar var Kristoffer tillbaka i HBK. Han var en bidragande orsak till att HBK kom på kvalplats i Superettan 2012 och sedan vann kvalet mot GIF Sundsvall. Det blev 11 matcher och tre mål den hösten.


Kristoffer började spela fotboll i IF Centern, laget på Kärleken i Halmstad. 2004, när han var 17 år, kom han till HBK och det dröjde sedan 1,5 år innan han fick göra sin allsvenska debut. Han gjorde ett inhopp mot Örgryte IS hemma på Örjans vall den 15 maj 2005. 2005 debuterade Kristoffer Fagercrantz i Allsvenskan. Här i en match mot IFK Göteborg där man skymtar Sebastian Johansson, som senare spelade för HBK.


Under året blev det ytterligare fyra inhopp men när han under våren 2006 inte fick fler chanser i A-laget valde han att lånas ut till Laholms FK. Året därpå skrev Kristoffer påför Falkenbergs FF i Superettan och där spelade han i tre säsonger. 


Här läser du om fler gamla HBK-profiler.


Därefter blev det en säsong i Jönköpings Södra innan Kalmar FF värvade honom inför säsongen 2011. Första året i Kalmar blev det 22 matcher från start och tre mål. 2012 fick han mindre speltid hos Nanne Bergstrands Kalmar och när HBK ville förstärka inför höstsäsongen var Kristoffer inte sen att tacka ja till låneavtalet. Inför den allsvenska säsongen 2013 löste HBK honom från kontraktet i Kalmar. Jubel efter ett mål för Kalmar FF 2011. Han blev förste målskytt på Guldfågeln Arena för smålänningarna.


Han spelade 28 matcher 2013 och i juli 2014 gjorde han sitt första allsvenska mål för HBK när han gjorde 3-1 till HBK mot Gefle hemma på Örjans vall.


Nu har vi varit kontakt med Kristoffer, som bor i Halmstad, för att höra vad han gör nu.

- Idag jobbar jag på K-Rauta i Halmstad, som försäljningschef på deras Proffsavdelning. På fritiden springer jag en hel del och har precis gjort min maratondebut. Det blir inte så mycket kontakt med fotbollen. Jag spelade ett år med min moderförening, IF Centern, direkt efter att jag hade slutat i HBK. Jag tycker att löpning är mer effektiv träning, säger Kristoffer.Hösten 2012 kom han tillbaka till HBK och jublar här efter ett mål mot Ängelholms FF i comebackmatchen.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Bästa minnet från min tid i HBK var ju när jag kom hem på hösten 2012 och hjälpte klubben tillbaka till Allsvenskan. Vi hade ett jäkla go, bra sammanhållning i laget och kände oss starka. 


- Ett annat personligt fotbollsminne är att jag fick göra Kalmar FF:s debutmål på deras nya arena, Guldfågel Arena, 2011.


- Det var också häftigt att få göra två P17-landskamper sommaren 2003 och spela för sitt land, menar "Fagge".


Han beskriver HBK som en familjär förening. Han har inte så mycket kontakt med någon från tiden i HBK men enligt Kristoffer kommer det att förändras.

- Det är lite dåligt med kontakter med personer från HBK-tiden. Det är så mycket annat i livet idag. Jag pratar en del med Jesper Westerberg och det kommer att bli betydligt mer nu när min svåger (Kristoffer Pressfeldt) ska börja jobba på marknadssidan för klubben, berättar han.


”Fagge” gillar löpning och han tycker det är fint att springa förbi Örjans vall och sedan fortsätta längs Prins Bertils stig hela vägen ut till en stranddag i Frösakull.2014 tillsammans med Mikael Boman i en match mot Djurgårdens IF.


Så här tror Kristoffer att det kommer att gå för HBK iAllsvenskan 2021.

- Det kommer att bli tufft, som vanligt, när man är nykomling. Jag har sett de senaste matcherna och jag tycker att det ser ut som om de har en riktigt bra stomme att bygga vidare på. Så det blir Allsvenskan även 2022, avslutar Kristoffer vårt samtal med att säga.


KRISTOFFER FAGERCRANTZ

Född 9 oktober 1986
Från IF Centern 2003, till Falkenbergs FF 2007 (utlånad 2006 till Laholms FK)
Allsvenska matcher/mål: 65/2
Kvalmatcher/mål: 4/0
Superettan matcher/mål: 22/3
Allsvensk i Kalmar FF 2011-12 (33/3)