Allsvenska motståndare 2021: Östersunds FK

Östersunds FK bildades genom ett samarbete mellan IFK Östersund och Ope IF där målet var att spela på elitnivå. Under många år tillhörde de nivå tre i svensk fotboll men sedan gjorde ÖFK en Åshöjdenliknande resa och avancerade tre divisioner på fem säsonger, 2001-15, och 2016 gjorde de sin första säsong i Allsvenskan. 

Klubbens dåvarande ordförande Daniel Kindberg och tränaren Graham Potter låg bakom framgången. Östersund var duktiga på att scouta spelare från lägre divisioner och utveckla dem. ÖFK fick också mycket uppmärksamhet för sitt kulturengagemang. Det handlade bland annat om en teaterföreställning, en dansföreställning och man målade tavlor och genomförde en manifestation för mångfald.



Första klubben i Sverige för Thomas Boakye var Östersunds FK.


Första året i Allsvenskan kom de på åttonde plats men deras hittills största fotbollsframgång kom 2017. Östersund vann Svenska cupen och på hösten var de mycket framgångsrika när de kvalificerade sig till ett gruppspel i Europa League. De slog bland annat ut storklubbar som Galatasaray SK och PAOK FC. I gruppspelet fortsatte ÖFK att spela bra och de vann gruppen. 


I februari 2018 mötte de Arsenal i en sextondelsfinal. På hemmaplan förlorade de med klara 3 – 0 men på Emirates skrällde ÖFK genom att vinna med 2 – 1. Segern räckte inte till avancemang men nu kände många i fotbollseuropa till klubben från norra Sverige. Det här ledde bland annat till att flera spelare såldes för stora pengar, t.ex. Saman Ghoddos och Ken Sema.


De senaste åren har det fotbollsmässigt inte gått så bra för ÖFK. De kom på 12:e plats 2019 och i år blev det en 13:e plats. Det har för Östersunds del också handlat mycket om dålig ekonomi och att ordförande Daniel Kindberg fick lämna sin post. Nu i november besluta skiljedomstolen, Cas, att ÖFK inte får värva spelare under 2021.



Första mötet lagen emellan var premiären 2017. För Mads Roerslve blev det enda matchen i HBK. Nu spelar han i Brentford. Motståndare på bilden är Ken Sema.


Minnesvärda matcher mellan lagen:

HBK har bara mött Östersund två gånger i seriesammanhang. De möttes första gången den 1 april 2017 på Örjans vall när HBK var tillbaka i Allsvenskan efter kvalbragden mot Helsingborg hösten 2016. HBK vann matchen med 1 – 0 efter att Sead Haksabanovic gjorde ett drömmål, ett skott med vänsterfoten rakt upp i första krysset.


I februari 2019 möttes lagen i Svenska cupens gruppspel och då gjorde HBK-laget en stark insats. Hela sju spelare i truppen var däckade i magsjuka och då fick 17-årige Erik Ahlstrand göra tävlingsdebut. Hela laget svarade för en suverän försvarsinsats och klarade 0 – 0. Poängen visade sig vara värdefull när tabellen skulle fastställas. HBK gick vidare till kvartsfinal.


Senaste två inbördes möten i seriespel:

2017 Östersunds FK – HBK 0 – 0
2017 HBK – Östersunds FK 1 – 0


Placering 2020: 13:e plats


Tränare 2020: Amir Azrafshan, sedan juli 2020



2017 vann de cupfinalen mot IFK Norrköping.


HBK-anknytningar i Östersunds FK 2020:

I dagens Östersund finns det ingen spelare med HBK-anknytning. Däremot så spelade Thomas Boakye i Östersund 2012-14.


Statistik från 2000:


Bästa målskyttar:

7 mål: Blair Turgott
3 mål: Francis Jno-Baptiste och Ludvig Fritzson


Flest varningar:

7 st: Eirik Haugan och Ludvig Fritzson
5 st: Noah Sonko Sundberg
4 st: Isak Ssewankambo och Sam Mensiro


Utvisad spelare:

1 st: Noah Sonko Sundberg


Flest antal matcher:

29 matcher: Aly Keita
28 matcher: Felix Hörberg och Isak Ssewankambo
27 matcher: Blair Turgott


Största segrarna:

Östersunds FK – Kalmar FF 2 – 0


Största förlusterna:

Östersunds FK – Varbergs BoIS 0 – 4 
Östersunds FK – IFK Göteborg 0 – 4
Malmö FF – Östersunds FK 4 – 0 


I Allsvenskan sedan: 2016


Allsvenska säsonger: 5 st, 33:a i den allsvenskamaratontabellen



Efter fina internationella framgångar blev det match mot Arsenal där de dock åkte ut.


SM-guld: 0 st


Cupguld: 1 st (2017)


Hemmaarena: Jämtkraft Arena (Konstgräs, 105 x 68meter)


Hemsida: ostersundsfk.se


Stora profiler genom tiderna:

David Accam, Hans Eskilsson, Daryl Smylie, Saman Ghoddos, Ken Sema, Modou Barrow, Fouad Bachirou, Sotirios Papagiannopoulos, Tom Pettersson, Graham Potter, Curtis Edwards, Aly Keita.