Allsvenska motståndare 2021: IK Sirius

IK Sirius Fotbollsklubb, från universitetsstaden Uppsala, ingår i idrottsklubben IK Sirius, som har sektionerna fotboll, bandy och innebandy.

IK Sirius bildades 1907 och redan då fanns fotbollen på programmet. Sirius största fotbollsframgång är att de 1924, före Allsvenskans tillkomst, spelade SM-final mot Fässbergs IF från Mölndal. De förlorade finalen med 5 – 0 och fick silvermedaljer. 


IK Sirius har haft svårt för att avancera till Allsvenskan under årens lopp. De debuterade i Allsvenskan först 1969 och då hade de några år tidigare förstärkt laget med flera spelare från Djurgården IF:s guldlag 1964. 



En tidig profil i IK Sirius Leif Eriksson, ses här i en match mot Degerfors IF 1967 i div. 2.


Sirius kom sist i Allsvenskan 1969 och åkte ut direkt. De fortsatte att satsa och värva nya spelare, bland annat Hasse Selander. Det gav resultat och 1973 var de tillbaka i Allsvenskan. Den här gången blev det två år i högsta serien. 


Det dröjde sedan till 2007 innan Sirius var tillbaka i elitfotbollen och då var det spel i Superettan. Efter tre år i Superettan blev det fyra år i division 1 Norra innan de var tillbaka i Superettan 2014. Det är inledningen på en mycket bra fotbollsperiod för Sirius. Redan andra året i Superettan, 2015, kom de trea och fick kvala till Allsvenskan. De förlorade kvalet mot Falkenbergs FF men inför 2016 var Sirius en av favoriterna att gå upp i Allsvenskan. ¨


De motsvarande förväntningarna och vann serien. Sirius säkrade den allsvenska platsen genom att vinna över HBK med 1 – 0 på Örjans vall och då var 42 års väntan över. 


I comebacken i Allsvenskan, 2017, nådde laget en sjunde plats och det är Sirius främsta placering i Allsvenskan någonsin. 



1969 spelade IK Sirius allsvensk fotboll för första gången. Här har de fått ett mål i baken, och på marken ligger Hasse Mild och målvakten Rolf Marinus.


I år, 2020, var Sirius länge med uppe i toppen av Allsvenskan och de fick berömför sitt offensiva spel. Men på de sista åtta omgångarna vann de ingen match och spelade bara två oavgjorda matcher. Det gjorde att Sirius till slut hamnade på en tionde plats. 


Minnesvärd match mellan lagen:

HBK och Sirius har mötts få gånger i seriespel under årenslopp. En minnesvärd match mellan lagen är Svenska Cup-matchen från 2019. Sirius vann första gruppspelsmatchen mot Karlstad BK och HBK hade spelat oavgjort mot Östersunds FK på bortaplan. När lagen möttes på Lötens IP den 23 februari 2019, så var det allsvenska laget Sirius storfavoriter. 


Sirius tog tidigt ledningen på straff men när HBK hittade rätt i positionerna kunde inte Sirius hota längre i djupled. I stället kunde HBK vända före paus genom två mål av Sadat Karim. Det var Karims första mål i HBK-tröjan. Sirius försökte forcera efter paus men kom oftast bara till inlägg, som stoppades effektivt av mittlåset Andreas Johansson och Alexander Berntsson. Det blev en 2 – 1-seger för HBK och det var avgörande för att de skulle vinna gruppen och gå vidare till kvartsfinal.



Under allsvenska sejouren 1973-74 var Hasse Selander en kraftfull center i Sirius. Den förre högerbacken i landslaget kom till HBK 1975 efter att uppsalalaget degraderats.


Senaste sex inbördes möten i seriespel:

2017 HBK – IK Sirius 0 – 3
2017 IK Sirius – HBK 2 – 1
2016 HBK – IK Sirius 0 – 1 (Superettan)
2016 IK Sirius – HBK 2 – 1 (Superettan)
1974 IK Sirius – HBK 0 – 1
1974 HBK – IK Sirius 1 – 1


Placering 2020: 10:e plats


Tränare 2020: Henrik Rydström, sedan 2019, men slutar nu.


HBK-anknytningar i IK Sirius 2020:

Ingen spelare i Sirius spelartrupp har någon anknytning till HBK men Petter Hansson, som spelade i HBK 1998-2002, är akademiansvarig och har varit assisterande tränare i A-laget 2020.


Statistik från 2000:


Bästa målskyttar:

12 mål: Stefano Vecchia
 7 mål: Mohammed Saeid och Yukiya Sugita
 6 mål: Elias Andersson
 5 mål: Axel Björnström


Flest varningar:

8 st: Elias Andersson
6 st: Adam Hellborg och Tim Björkström
5 st: Hjalmar Ekdal och Karl Larson


Utvisad spelare:

1 gång: Stefano Vecchia


Flest antal matcher:

30 matcher: Axel Björnström
29 matcher: Tim Björkström
28 matcher: Mohammed Saeid, Yukiya Sugita och Elias Andersson
27 matcher: Adam Hellborg



Det allsvenska avancemanget säkrades när de en oktoberdag 2016 besegrade HBK på Örjans vall och det blev firande med supportrarna. Några veckor senare fick även HBK fira efter kvalseger mot Helsingborgs IF.


Största segrarna:

Östersunds FK – IK Sirius 0 – 2
IK Sirius – IFK Norrköping 4 – 2
IK Sirius – Helsingborgs IF 3 – 1
IK Sirius – Hammarby IF 3 – 1 


Största förlusterna:

Djurgårdens IF – IK Sirius 4 – 0
Malmö FF – IK Sirius 4 – 0
IK Sirius – Malmö FF 2 – 5


I Allsvenskan sedan: 2017


Allsvenska säsonger: 7, 32:a plats i den allsvenska maratontabellen


SM-guld: 0 st


Cupguld: 0 st


Hemmaarena: Studenternas IP (Konstgräs, 105 x 68meter)


Hemsida: siriusfotboll.se


Stora profiler genom tiderna: Sigge Parling, Hans Mild, Hans Selander, Roland Grip, Leif Eriksson, Fredrik Sundfors, Ola Andersson, Klebér Saarenpää, Einar Brekkan, Olle Kullinger, Kim Skoglund, Ian Sirelius, Christer Gustafsson, Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand.




I och med denna artikel är samtliga allsvenska motståndare 2021 presenterade - och nu ser vi fram emot allsvensk fotboll igen på Örjans vall.