Akademins helg

En summering av tre akademihemmamatcher under helgen.
Bild av Casper Johansson på P19:s Lucas Bresmar

P19 vände och vann

Det blev en jämn kamp med en rafflande andra halvlek då P19 tog emot Kalmars FF:s dito. Efter en något chansfattig första halvlek, men ändock KFF-ledning 0-1, hände desto mera i den andra halvleken. Den psykologiska faktorn tillsammans med en stark lagmoral får tillskrivas en avgörande roll då Bollklubben vände och vann matchen.

I den 58:e minuten lyckades gästerna utnyttja ett missförstånd i HBK:s passningsspel och gjorde 0-2. Uppförsbacke, men skam den som ger sig! Sju minuter senare kom reduceringsmålet som fick matchen att vända. Nyinbytte Lucas Bresmar friställde Jonathan Wadensten som kunde pricka in 1-2. Det blev en ny nerv i matchen, ett hungrig och piggt HBK på kvitteringsjakt mot ett KFF som alltmer tvingades slå i från sig.

I den 74:e minuten gjordes Oscar Murro ner i straffområdet  och Melvin Sjöland kvitterade på den efterföljande straffen till 2-2. Nu var det ett HBK med momentum medan Kalmar såg alltmer nedpressade ut. Nya pigga ben höjde laget ytterligare och endast tre minuter efter kvitteringsmålet kunde Melvin Sjöland sätta sin andra elvametersspark för dagen. Jonathan Wadensten var den som blev fälld denna gång och Sjöland verkställde straffen lika säkert som tre minuter tidigare. 3-2 och vändningen fullbordad inom loppet av tolv minuter. Fler mål blev det inte och tre goa poäng till P19 mot ett, alltid, starkt Kalmar FF i värmen.

- Stark moral och ett metodiskt och koncentrerat spel la grunden. Truppens styrka och sammanhållning gjorde det sedan möjligt att vända och vinna matchen. Elva spelare startade matchen och gjorde det jättefint. Sedan kom sex inhoppare in och tillförde jättemycket till det som var. En perfekt laginsats med flera saker att ta mig sig till fortsättningen av serien, avslutar tränare Johan Bergström.

Halmstads BK - Kalmar FF, P19-Allsvenskan, 3-2 (0-1)

Startelva Max Johnsson - Filip Larsson, Benjamin Lidh, Viktor Håkansson (ut 74), Charlie Dagård (ut 63) - Johan Gudmundsson, Nils Thelander (ut 63), Melvin Sjöland, Albin Branting (ut 90) - Mohammed Alsalkhadi (ut 52), Jonathan Wadensten (ut 82)
Avbytare Zackarias Nilsson, Eric Svensson (in 82), Taulant Peci (in 74), Oscar Murro (in 52), Nils Strandahl (in 63), Eric Wiberg (in 90), Lucas Bresmar (in 63)
Mål 0-1 (35), 0-2 (58), 1-2 (65) Jonathan Wadensten (Lucas Bresmar), 2-2 (73) Melvin Sjöland, straff, 3-2 (77) Melvin Sjöland, straff

P17 tog storseger

Det blev 6-0 i poängskörd för västkusten gentemot Östkusten på lördagen då Kalmar gästade HBK för dubbla matcher. Som ni precis läst vände P19 till seger med 3-2 och P17 vann med hela 8-0 i sin match.

- För oss var det jätteskönt att efter förra veckans debacle mot Lerkil få visa att laget kan bättre än så och att vinna med 8-0 mot Kalmar händer ju inte varje år..., säger P17:s huvudtränare Robert Nordström efter vinsten.

I första halvlek var HBK det spelförande laget men KFF var giftiga i sitt kontringsspel. 1-0 kom efter att Albin Ahlstrand jobbat fram bollen till Ardi Hajdari som kallt rullade in ledningsmålet för bollklubben. Första halvleks slutresultat blev 2-0 efter ett fint HBK-anfall där vänsterbacken Hugo Neborg spelade in bollen till högermittfältaren Mattias Saleem Almgren som snyggt prickade in bollen i bortre gaveln.

I starten av andra halvlek skulle just nämnde Neborg få till en frispark som letade sig in bakom KFF-målvakten fram till 3-0 och sedan rullade HBK-målen in i jämn takt sista halvtimmen där inhoppade Lorent Mehmeti gjorde tre fina mål och även två andra inhoppare, Lucas Lindau och Albin Binnefors gjorde varsitt snyggt mål fram till 8-0 till HBK.

- Skönt att ha skrapat ihop nio poäng på fyra matcher för nu har vi några tuffa matcher framför oss, säger den assisterande tränaren Alexander Sakac och tänker på att nu väntar bland annat IFK Norrköping och IF Elfsborg på bortaplan i den tuffa P17-Allsvenskans söderserie.

Halmstads BK - Kalmar FF, P17-Allsvenskan, 8-0 (2-0)

Startelva Petter Andersson - Wilmer Hesselgren, Filip Eriksson, Jonathan Falk (ut 77), Hugo Neborg - Mattias Salem Almgren (ut 77), Gabriel Dal Molin, Albin Ahlstrand, Remo Gotfredsen (ut 61) - Elliot Hintsa (ut 61), Ardi Hajdari (ut 61)
Avbytare Isak Svensson, Noah Enberg (in 77), Albin Binnefors (in 61), Lucas Lindau (in 61), Linus Claesson (in 77), Lorent Mehmeti (in 61)
Mål 1-0 (5) Ardi Hajdari, 2-0 (35) Mattias Salem Almgren, 3-0 (53) Självmål, 4-0 (72) Lorent Mehmeti, 5-0 (73) Lorent Mehmeti, 6-0 (74) Lucas Lindau, 7-0 (87) Lorent Mehmeti, 8-0 (88) Albin Binnefors

P16 slarvade bort två poäng

P16 dominerade stort och segern såg ut att vara klar när Besnik Callaku gjorde 4-1 med timmen spelad och HBK var en man mer. Tyvärr släppte HBK:arna på både koncentration och inställning och GAIS fick med sig en poäng hem.

GAIS tog tidigt ledningen, innan en minut var spelad, men sedan var det mest HBK som anföll och skapade chanser. GAIS försökte ställa om och det fanns en giftighet där men HBK var väl med på omställningarna.

HBK kvitterade efter 16 minuter genom ett fint anfall där Lorent Mehmeti slog ett fint inlägg till Albin Binnefors. HBK tog också rättvist ledningen innan paus när Viktor Dahlin gjorde sitt fjärde mål på fyra matcher. Han är dessutom mittback.

- I paus snackade vi egentligen om att göra vissa saker bättre, behålla koncentrationen och fortsätta trycka på. Dem var en man mindre och vi borde fortsatt i 90 minuter, säger tränare Tobias Dock.

I andra halvleks första kvart var HBK väldigt bra och direkt i inledningen, efter ytterligare en fint anfall, fick HBK-debutanten Pontus Carlsson (ny från Hyltebruks IF) göra mål efter ytterligare en assist av Lorent Mehmeti.

HBK fick sedan straff efter 58 minuters spel och Besnik Callaku gjorde fyran. Sen slappnade man av trots att matchen inte var klar. 4-2 kom i 61:a minuten när en frispark gick under en hoppande mur. 4-3 strax därefter efter ett onödigt bolltapp på mittplan som gav GAIS en farlig omställning. GAIS kvitterade sedan i 77:e minuten och hade något läge till. Det hade även HBK som fick lite fart igen efter kvitteringsmålet men delad poäng i seriefinalen.

- GAIS ska ha eloge för att man inte gav upp trots det rådande läget efter 60 minuter. Vi får ta med en STOR läropoäng att man måste prestera hela linan ut, säger Alexander Arvidsson.

Halmstads BK - GAIS, P16-Allsvenskan,

Startelva Isak Svensson - Emil Annerhult (ut 65, in 80), Viktor Dahlin, Fabian Kindbom Nanfeldt, Kristian Misic (ut 65) - Pontus Carlsson, Kazper Karlsson (ut 65), Besnik Callaku (ut 77), Lorent Mehmeti (ut 80) - Enis Krasniqi, Albin Binnefors (ut 75)
Avbytare Alexander Nielsen, Kalle Jatta Henriksson (in 65), Axel Persson (in 65), Kevin Norling, Noel Åberg (in 65), Elliot Hintsa (in 75), Albin Ahlstrand (in 77)
Mål 0-1 (1), 1-1 (16) Albin Binnefors (Lorent Mehmeti), 2-1 (42) Viktor Dahlin (Emil Annerhult), 3-1 (47) Pontus Carlsson (Lorent Mehmeti), 4-1 (59) Besnik Callaku, straff, 4-2 (61), 4-3 (63) 4-4 (77)