Stark inledning av akademilagen

Våra tre akademilag har startat seriespelet på ett strålande sätt och har tillsammans vunnit tretton av arton matcher och bara förlorat tre av dessa. Både P19 och P17 ligger fyra i sina allsvenska serier medan P16 leder sin nationella serie.

Efter en ovanlig försäsong där maj i princip var matchfritt, så kom seriespelet igång i juni med tre omgångar och nu är sex omgångar spelade serierna. För P19 var det en seger på de inledande tre matcherna, men efter uppehållet har det spelats två DM-matcher och tre seriematcher där samtliga har slutat med vinst.

- 30-2 i målskillnad på dessa fem matcher är vi mycket glada för och killarna har gjort det väldigt fint både utifrån vårt sätt att spela och i sin inställning till varje uppgift, menar P19-tränaren Johan Bergström, som förutom seriematcher även har en DM-final på söndag mot IF Centern att se fram emot.


Även P17 har fått en bra start på seriespelet och vunnit fyra av sex matcher, bl.a. senast då de tog en övertygande seger borta mot IF Elfsborg med 4-1. Förlusten kom i seriepremiären i juni och är sedan dess obesegrade i seriespelet.
- Vi har fått en fin start på seriespelet och fått ihop tretton poäng så vi är nöjda, säger Robert Nordström i P17.



Jonathan Falk i P17-laget.


P16, som gör sitt första år i akademin, har hittills bara tappat två poäng i sin regionala serie.
- Vi har duktiga offensiva spelare som gör att vi producerar en hel del lägen och även mål, vilket gör att vi är svårstoppade. Vi försvarar oss också ganska väl på offensiv planhalva och i uppställt spel, men behöver bli bättre i eget straffområde och även om motståndarna spelar längre, säger Morgan Ljungkvist, ansvarig tränare i P17.

- Vi har gjort 28 mål på sex matcher och bör ha gjort fler då vi skapat väldigt mycket lägen. Vi har dock släppt in 12 stycken och många utav dem är alldeles för billiga. Dock blir det mycket mål i de yngre åldrarna men vi behöver försvara vårt eget mål bättre. Grabbarna behöver förstå vikten utav det, anser Morgan.


För de båda äldsta akademilagen väntar nu kanske ett litet tuffare spelschema.

 – Det är dock fortfarande svårt att säga hur vi står oss mot de absolut bästa klubbarna. I de fyra nästkommande matcherna har vi Trelleborg, HIF, Göteborg och Malmö, så efter dessa kamper vet vi nog lite mer, menar ”Robban” i P17 och får medhåll av Johan Bergström i P19:

- Likt P17 väntar nu ett tuffare matchprogram med Trelleborgs FF redan nu på fredag, ett TFF som gjort några väldigt fina resultat hittills i seriespelet. Sedan kommer HIF, IFK Göteborg, MFF, ÖIS och IF Elfsborg på ett pärlband av tuffa och fina matcher.



Nils Theander och Albin Branting i P19-laget.


- Utifrån de matcher vi spelat hittills och sättet vi presterat på, ska det bli både efterlängtat och väldigt nyttigt att få dessa tuffa matcher under andra halvan av augusti och i september för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen, menar Johan Bergström i P19.


För P16 återstår bara tre omgångar innan omlottning sker av serien.
- Vi vill gå vidare till slutspelet för att få minst en handfull riktig tuffa matcher som är otroligt utvecklande. Det känns skönt att leda serien med tre omgångar kvar, så vi har allt i egna händer, menar Morgan Ljungkvist i P16.

Resultaten i seriespelet är dock inte det allra viktigaste för akademilagen utan det är att utbilda spelarna i hopp om att flera av dessa kan nå A-truppen i framtiden.

- Vi ser varje match som ett utmärkt utbildningstillfälle där det går ut på att vid varje match samla på sig erfarenhet i ämnet fotboll, både tekniskt och taktiskt, men även att utvecklas mentalt, så att man kan prestera maximalt när det är dags för varje veckas ”examen”, säger Robert Nordström, som även är akademichef och väl medveten om att man kan nedflyttas från de respektive allsvenska serierna.

- När det gäller seriespelet för P19 och P17 så har vi ett säkerhetsmål och det är att inte hamna på plats 11-14 så vi riskerar nedflyttning. Det är så storskillnad på våra serier och division 1, att vi verkligen vill säkerhetsställa att även de kommande årskullarna får spela mot det bästa motståndarna i Sverige och på så vis få bästa tänkbara matchmiljö, säger ”Robban”.


Matcher i all ära men träningsmiljön är också en väldigt viktig bit i akademispelarnas utbildning.
- Det finns också en god träningskultur bland killarna och vi pratar mycket om att hela tiden göra sitt bästa för det är enda vägen för spelarna att få reda på hur bra man kan bli i fotboll, säger Robert Nordström.



Albin Ahlstrand i match med P17.


Spelarna som kommit upp i akademin är fokuserade och engagerade på alltid göra sitt bästa.

- Jag vill berömma hela gruppen spelare som just nu utgör P19-truppen. 18 motiverade, engagerade och fina killar som jobbar väldigt hårt varje dag i en fin HBK-anda och representerar klubbmärket på ett värdigt sätt, anser tränare Johan Bergström. 


Och mer träning blir det för spelarna. För nu startar skolorna och många av spelarna går på linjer med fotbollsinriktning.
- Nu börjar alla våra spelare gymnasiet och för de flesta innebär det 2-3 fotbollspass/vecka extra i skolan och det blir också något att hantera framöver, säger Robert Nordström avslutningsvis.



P19
Ansvarig ledare: Johan Bergström
Övriga ledare: Daniel Kaplinski, Ingvar Andersson, Christian Pizevski
Tabell och resultat finns här.

P17
Ansvarig ledare: Robert Nordström
Övriga ledare: Mattias Olofsson, Alexander Sakac, Tony Andersson, Tomas Carlsson

Tabell och resultat finns här

P16
Ansvarig ledare: Morgan Ljungkvist
Övriga ledare: Alexander Arvidsson, Tobias Dock, Joakim Sandberg

Tabell och resultat finns här.


Foton: Casper Johansson.