Sadat och Edvin gjorde målen i segern mot Öster

Solen värmde rejält på Örjans Vall under tisdagskvällen. Lagom till andra halvlek hade solen passerat nedanför träden på vackra Galgberget och då var HBK i en 1-0-ledning. När andra halvlek passerat under solens sista strålar och ljuset från strålkastarna hade HBK gjort ett mål till och tagit hem tre sköna poäng.
HBK kom till start med två ändringar sedan sist, Sadat Karim på topp istället för Mikael Boman och Erik Ahlstrand fick starta för första gången i år istället för Dusan Djuric. I Öster kände vi allt igen Oliver Silverholt och James Keane i startelvan samt Alexander Henningsson som satt på bänken.

I den sjätte minuten kom en långboll som Malkolm Nilsson Säfqvist skulle plocka ner med Nicolas Mortensen upphopp höll hög klass och duellen blev mer farlig. "Malle" tappade bollen en domaren Fredrik Hansson såg en liten ruff. Eftersom "Malle" fångade bollen strax efter visade han bara fördelstecken istället för att blåsa. Strax därefter hade HBK en farlig inläggsfrispark som gick igenom havet av HBK:are och ut till inspark.

Nästa jätteläge kom för Öster dryga 90 sekunder senare när en cut-back från samme Mortensen hittade Petar Petrovic som ostört vid straffpunkten kunde gå på avslut. Hans hårda skott gick dock decimetern på rätt sida stolpen med HBK-ögon.

Minuterna därefter var matchen ganska jämn utan att några chanser skapades. HBK slarvade lite i speluppbyggnaden och Öster kunde ställa om men HBK försvarade sina bolltapp väl. Öster bjöd också på bollbyten under de dryga första kvarten utan att HBK skapade något nämnvärt. Ett av bolltappen gav dock en frispark som Joel Allansson drog mot mål i dålig vinkel men den kändes nog bara farlig om man såg situationen från fel håll och inte i TV-soffan.

I den 25:e minuten kom HBK:s ledning. HBK hade haft ett längre anfall där man till slut tappade bollen. Dock en aggressiv press ledde till att man vann tillbaka bollen, hittade in till Sadat Karim i straffområdet som vände runt och sköt in 1-0 i bortre hörnet bakom en Damir Mehic i Öster-målet som inte riktigt var nära att rädda.

Sadat Karims bolltouch som gav 1-0 efter 25 minuter.

Malkolm Nilsson visade efter 30 minuter att han var med i matchen när Johan Persson vann sin nickduell på bortre stolpen mot Andreas Bengtsson och "Malle" sträckte ut och räddade vid stolpen.

Öster var i denna sekvens av matchen lite missnöjda mot domaren och det kan ha funnits fog för det. Öster hade också en del hörnor under matchens första delen när man packade in rejält runt mål och det känns ju alltid farligt.

Just en sådan hörna kom i 43:e minuten. "Malle" ville haft inspark i läget innan och hans klagomål bestraffades med en varning. Påföljande hörna packades in och nickades, av någon rödtröjad i gröten vid första stolpen, en bit över.

HBK attackerade strax därpå och efter ett inspel av Sadat Karim fick Rasmus Wiedesheim-Paul (RWP) bollen. Han försökte också vända runt men hans avslut gick utanför. Kort därefter blåste domarna av för paus.

En halvlek med en viss fördel bortalaget. Vi kunde i statistiken se 3-5 i avslut till Öster men 1-1 på mål. 1-4 i hörnor till Öster men viktigast 1-0 till HBK.

- Jag tycker det har varit en svår match och mycket kamp. Vi har hållit oss kompakta och försökt behålla bollen. Det behöver vi göra bättre i andra halvlek, berättade Sadat Karim om första halvlek till Dplay.

- Man måste som första forward komma mot första stolpen. Vi har tränat på det och nu gjorde jag mål, berättar Karim om sitt mål.

Efter paus fick HBK snabbt en frispark som lyftes in. Bollen gick via Erik Ahlstrand som tog hand om andrabollen och spelade vidare till Edvin Kurtulus som fick till en hård vrist som Mehic i målet kunde rädda. HBK inledde den andra halvleken starkt. Även RWP fick en halvchans i djupled men Mehic kom riktigt nära innan han kunde ta någon touch på bollen. Hans touch tog i magen på den gulklädde Östermålvakten.

Tio minuter in på halvleken närmade sig Öster HBK:s mål med ett inlägg av högerbacken Stefan Karlsson som James Keene styrde med huvudet en bit över.

HBK var betydligt mer aggressiva i sitt presspel och det gav nog också en bättre rörlighet med boll då HBK:s anfallsspel blev bättre.

Presspelet gav Samuel Kroon chansen att sticka in bollen i djupled till RWP i den 60:e minuten och hans avslut styrdes via målvakt till en resultatlös hörna.

Edvin Kurtulus imponerade på egen hand i den 69:e minuten. Han var mottaglig för en längre spelvändning, tog ner den på bröstet, drev bollen, väggspelade med Sadat Karim och dribblade av några Österspelare på egen hand innan han tryckte dit 2-0-målet. Edvins första mål i elitsammanhang.

- Det var en stor lättnad att få in första målet på seniornivå. Riktigt, riktigt skönt och i princip döda matchen med det målet. Full pott idag, säger Edvin Kurtulus.

Edvin Kurtulus firas av lagkamraterna efter 2-0 vilket också var hans första mål i elitsammanhang.

I den 72:e minuten fick Malkolm Nilsson Säfqvist än en gång visa kvaliteter efter att Öster spelat småfinurligt på deras högerkant. Carl Johansson drog ett avslut och "Malle" sträckte ut stabilt och tryggt.

HBK hade kontroll på händelserna och det var mest spel på mitten och kamp. Öster påbörjade en reduceringsjakt och HBK hamnade lite lägre. Kontringslägena öppnade sig men sista passningen var för svag allt som oftast. HBK lyckades dock hålla fast bollen vid ena hörnflaggan efter en handfull hörnor. Starkt arbete av Edvin Kurtulus och Mikael Boman som stångade bort en hel del tid.

Tre minuters tillägg visade fjärdedomaren upp och strax därefter blev HBK:s 4-4-2 till en 4-5-1 då Svedberg bytte av Wiedesheim-Paul. HBK spelade av tiden och efter två 0-0-matcher blev det tre poäng.

Magnus Haglund innan matchen. Nedan följer hans ord efter matchen.

- Vi visste det skulle bli en tuff match. En bra motståndare. Ta oss igenom matchen med enormt fighter-hjärta och viktiga poäng på spel. Öster är bra i första halvlek, vi krigar och hänger i och gör ett mål. Vi har bättre kontroll i andra halvlek och 2-0-målet är betydelsefullt. Ledningen hanterar vi på ett moget sätt sen. En viktig seger. Vi har en duktig målvakt och ett bra, uppoffrande försvar och då är det svårt att göra mål på oss. Tre raka nollan och åttonde totalt. Jag åker väldigt glad hem, säger Magnus Haglund.

Halmstads BK - Östers IF, Superettan, 2-0 (1-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo (Alexander Berntsson, 80), Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Joel Allansson, Erik Ahlstrand (Dusan Djuric, 76), Thomas Boakye - Sadat Karim (Mikael Boman, 76), Rasmus Wiedesheim-Paul (Jonathan Svedberg, 90+1)