HBK segrade efter sent mål!

Himlen var blå, vinden vinade i träden och sensommaren var här när HBK tog emot GIF Sundsvall på sena lördagseftermiddagen. Tvåan mot trean i Superettan.

I HBK var Dusan Djuric och Edvin Kurtulus tillbaka i startelvan. I "Giffarna" kände vi allt igen Johan Blomberg lite extra i deras startelva. Även Pontus Silfwer satt på bänken i motståndarlaget.

- Försvarsspelet är nyckeln. Vi måste sätta det över hela planen så vi inte behöver spelat mot ett samlat GIF-försvar varje gång, sa Magnus Haglund innan match.

I den tredje minuten höll Sundsvall på att ställa till det för sig vid en inspark. Kort ut till Anton Eriksson vars tillbakapass till Andreas Andersson i målet med nöd och näppe missade Rasmus Wiedesheim-Paul (RWP). Strax därefter nära igen för HBK men Sundsvallsförsvaret höll borta Boakye från RWP:s inspel och den rullade fortsatt parallellt med mållinjen.

Tempot i matchen var högre än vad vi har varit vana med på Örjans Vall på sistone. Som helhet en väldigt temporik första halvlek mellan två bra lag. Sundsvall satte fart på bollen när dem hade den och HBK gjorde likaså. Två lag som direkt ville återerövra bollen genom sin aggressiva press. Det märktes att det var två topplag som både ville något i matchen. Sundsvall hade några farliga inlägg innan tempot gick ner en kort stund då Johan Blomberg fick en smäll olyckligt i ansiktet.

Efter det lilla breaket tryckte HBK på med farligt inlägg av Djuric och ett allmänt tryck mot det södra målet som Sundsvall försvarade. Det långa anfallet avslutades av Thomas Boakye som fick till ett tamt skott på mål.

HBK hittade ganska snabbt tillbaka till Sundsvalls planhalva efter dryga kvarten spelad. Inkast mot Boman ledde till slut till en hoppvolley av Joel Allansson från straffområdeslinjen som tippades till hörna. HBK bet sig kvar efter hörnan och belönades med ytterligare en. På andrabollen på den hörnan missade Edvin Kurtulus en passning och Sundsvall kunde ställa om. Andreas Johanssons omställning var dock av hög kvalitet och han kunde stoppa Giffarna en bit in på egen planhalva.

En konstig duell under första halvlek.

Johan Blomberg hittade ofta under första halvlek fint in bakom HBK:s mittfält och fördelade bollar. Flertalet inlägg kom i matchinledningen efter det spelet, ofta från högerkanten och i den 19:e minuten kändes det farlig när Boakye och Bengtsson hamnade i numerärt underläge på sin vänsterkant. Inlägget nickades dock bort av Andreas Johansson. Sundsvall hade bollen lite mer men utan att momentum i matchen svängt. Två bra lag som båda var farliga i sitt anfallsspel.

I den 21:e minuten hade Mikael Boman chansen att bryta sin målnolla men fick felträff på Samuel Kroons inspel. I den 22:e minuten hittade Dusan Djuric in bakom backlinjen till Samuel Kroon vars högerskott räddades. Även RWP fick till ett avslut som Andersson kunde rädda under en period på fem-sex minuter som HBK var fina i.

Därefter ägde Sundsvall bollen en längre tid utan att riktigt hota. Thomas Boakye fick skottläge på en omställning efter 29 minuter men än en gång ett tamt avslut utan fart.

En läcker vrickning av Blomberg gav chansen till ett instick i straffområdet vars inlägg gick rätt igenom straffområdet. Trots att Sundsvall hotade, så som i det 35:e minuten med inspel i straffområdet stod dem fortfarande på noll avslut. Men det kändes farligt med deras snabba passningsspel och fina rörelsemönster.

Mikael Boman i en av alla tuffa dueller under den temporika första halvleken.

Det blev ett-ett i halvleken i tävlingen  "att nästan ställa det för sig på egen inspark" men Baffo och "Malle" fick ut bollen till hörna i den 40:e minuten istället för att man släppte in något.

Pontus Engblom fick ett farligt läge strax innan 45:00 men Andreas Johansson fot hann i mellan och 0-0 i paus.

- Jag tycker Sundsvall har mycket boll för dem är spelskickliga. Men jag tycker vi ligger hyfsat bra. Vi har lite omställningslägen och hoppas det kommer fler i andra. Angående mitt avslut så blev det lite tamt, berättade Samuel Kroon i paus till Dplay.

Efter 48 minuter var samme Kroon inblandad i dagens bästa målchans dittills. Joel Allansson bröt bollen av en fallande Abdul-Halik Hudu, hittade Boakye som slog ett inlägg och Kroon nickade helt ensam decimetern utanför. Sundsvall fick iväg sitt första avslut direkt efter och det var av samma dignitet men Blombergs avslut från 12-13 meter gick också decimetern utanför "Malles" högra stolpe.

På Johan Blombergs hörna tio minuter in i halvleken blev det lite kalabalik på men Sundsvallsavslut täcktes. Sundsvall inledde andra halvlek med mycket boll men omställningslägen öppnade sig när HBK försvarade väl. HBK var dock inte oävna med bollen utan vågade spela när tillfälle gavs.

Joseph Baffo satte en längre boll mot RWP efter 60 minuter som han förlängde till Boakye i djupled. Boakye hittade Kroon som gick på avslut och projektilen såg välriktad ut. Tyvärr var Bomans rygg i vägen så var den faktiskt hade tagit vägen får vi inget svar på.

Dubbelbyte på HBK:s mittfält efter 63 minuter när Erik Ahlstrand ersatte Dusan Djuric och Emil Tot Wikström ersatte Thomas Boakye.

Baffo hittade Kroon med en fin passning. Kroon försökte vända in men en Sundsvallstå kom på bollen och förstörde läget. Kroon tog tillbaka bollen och försökte lyfta in bollen och den tog nog på en hand men inte bestraffningsbar enligt domaren Richard Sundell som viftade avvärjande.

Ytterligare ett dubbelbyte i HBK kom efter sjuttio minuter. Svedberg och Karim in, Allansson och Svedberg ut. Sundsvall gjorde ett trippelbyte och bland annat gamle HBK:aren Pontus Silfwer kom in. Tempot hade fortsatt varit väldigt högt i sensommarvärmen och med så mycket byten fortsatte tempot också att vara av hög klass.

HBK viftade än en gång för hands men ingen signal. Det blev omställning och Pontus Engblom försökte ta sig förbi Andreas Johansson i HBK:s straffområde men "Ante" försvarade väl och en hörna till Sundsvall. Malkolm var snabb med igångsättning när bollen gått till hörna och nära, nära att RWP blev helt fri.

Mycket ställningskrig, två lag som gick för att vinna med tio minuter kvar. Sundsvall lite mer boll men HBK på när läge fanns. Jamie Hopcutt kom in efter 73 minuter i "Giffarna" och hittade ett volleyskott via HBK-ben till hörna i den 81:a minuten. En välslagen hörna vars nick gick en halvmeter utanför.

Emil Tot Wikström visade upp ett fint presspel i den 85:e minuten och petade fram bollen till RWP som fri med målvakten gjorde 1-0! Strax därefter gick en krampkännande Samuel Kroon ut och in kom Alexander Berntsson. HBK tänkte täppa till med en 5-4-1 med Sadat Karim ensam på topp och RWP på en kant.

HBK firar 1-0, tillika segermålet!

Omställningsläge för HBK i den 90:e minuten. Erik Ahlstrand hittade Emil Tot Wikström som spelade tillbaka till Erik vars skott täcktes till hörna. Sadat Karim kunde spela bort lite sekunder.

Albin Ekström i Giffarna fick ett läge men Berntsson långa ben kom halvt först och förstörde när 92 minuter var spelat. HBK kämpade, slet och offrade sig varandra i varje duell. Tre poäng till HBK!

- Det är otroligt skönt! Kanske inte den vackraste matchen, men oerhört skönt att göra mål. Vi jobbade oerhört hårt matchen igenom. Sundsvall har mycket boll men vi försvarade oss väl, sa Rasmus om segern.

- Vi har en bra målvakt och ett kompakt försvarsspel. Sen jobbar vi hårt framförallt, analyserade Rasmus om nionde nollan.

HBK förstärker sin andraplats och går upp på 28 poäng efter 14 matcher. Sundsvall för tillfället kvar på tredje plats med 24 poäng.

Halmstads BK - GIF Sundsvall, Superettan, 1-0 (0-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon (Alexander Berntsson, 85), Dusan Djuric (Erik Ahlstrand, 63), Joel Allansson (Jonathan Svedberg, 70), Thomas Boakye (Emil Tot Wikström, 63) - Mikael Boman (Sadat Karim, 70), Rasmus Wiedesheim-Paul