Grattis "Svängsta" Larsson, 70 år!

I dag gratulerar vi Lars-Erik Larsson, mera känd som "Svängsta", på hans 70-årsdag. Han är en av de stora profilerna i HBK:s fina historia och var med om det första SM-guldet 1976. 
Som 18-åring kom Lars-Erik ”Svängsta” Larsson till HBK och blev under sina elva år i föreningen en stor publikfavorit. Han var ensam om att under alla år vara på den långa färden från div. 3 till allsvenskt guld åtta år senare. 

Våren 1968 spelade han tillsammans med den gamle HBK-profilen Sylve Bengtsson i Laholms FK. På hösten kom han till HBK och var med i fem matcher. Dagen efter sin 18-årsdag fick han debutera i matchen mot Qviding.

Under första året i tvåan dröjde till hösten innan han fick spela, debuten skedde när HBK slog Landskrona borta med klara 6-2. Hans första mål kom på hemmaplan när IK Atleten besegrades med 6-0.
1970 blev det mer regelbundet spel och genom detta svarade han för sju mål. Bl.a. avgjorde han vårderbyt mot Halmia genom att göra matchens enda mål. 

Året därpå (1971) blev han än mer framträdande och svarade för tio mål. Två av dessa var i den viktiga seriefinalen mot Perstorps SK på sommaren, dagarna efter det stora mediadrevet när Janne Holmberg avgick som tränare och där kvällstidningarna skrev spaltmeter om ”Ring så spelar vi”-skandalen.

Det blev serieseger och i kvalet svarade han för mål både mot Saab och det viktiga målet hemma mot GAIS. Detta mål har förevigats i Olle Agnells målning och är numera HBK:s finaste medlemspris ”Bengt Winges Minne”.


1973 spelade HBK och "Svängsta" Larsson i div. 2. Där blev det serieseger och åter avancemang till Allsvenskan. Här ses "Svängsta" i bortamatchen mot IFK Kristianstad.

Första säsongen i allsvenskan innebar ”bara” två mål för ”Svängsta” men när HBK var tillbaka 1974 gjorde han målmässigt sin bästa säsong med elva mål. Av dessa var ett hattrick när det blev 3-3 i bortamatchen mot Djurgården.

Två år senare var han en viktig murbräcka med Sigge och Backe på var sin sida om sig och det hela slutade med SM-guld. Det var fjärde seriesegern för ”Svängsta”, och det är han tillsammans med Lars-Göran Karlsson och Lennart Ljung ensamma om.

Under hösten 1978 hamnade han på bänken vid några tillfällen och denna höst blev hans sista i HBK. Inför 1979 skrev han på för IFK Malmö men det blev bara en säsong hos skåningarna. Därefter blev det spel i BK Astrio, för vilka han var med om kval till div. 2, och senare i Snöstorps IF.

LARS-ERIK ”SVÄNGSTA” LARSSON, Halmstad
Född 23 augusti 1950.
Från Laholms FK 1968, till IFK Malmö 1979.
UEFA-matcher/mål 2/1.
Allsvenska matcher/mål 127/24.
Kvalmatcher/mål 3/2.
Div. 2-matcher/mål 62/25.
Div. 3-matcher/mål 5/0.
Guld 1976.
Landskamper 3 U