Grattis Jerker Jönsson

I dag ställer sig HBK till gratulanterna när vår gamle spelare Jerker Jönsson, Båstad, fyller 75 år. Han kom till HBK 1968 och är en av de spelare som spelat i de tre högsta serierna för Bollklubben.
Jerker Jönsson hade vunnit den interna skytteligan tre år i följd för Båstads GIF när han inför 1968 skrev på för HBK. Under första säsongen blev han endast vid två tillfällen uttagen i truppen och året därpå blev det inget spel alls i A-laget för Båstadsspelaren.

När Lennart Alexandersson blev skadad i sjätte omgången i div. 2 1970 så fick Jerker Jönsson hoppa in och göra sin div. 2-debut när HBK slog IFK Ystad med klara 6-0. Under Lennarts skadeperiod fick Jerker spela högerback, för att därefter spela vänsterback.

Han fick under 1971 fortsätta som vänsterback och gjorde i fjärde omgången sitt första och enda mål när HBK slog Helsingborgs IF borta med 2-0. Jerker var ordinarie större delen av året och var med i startelvan som uppe på Råsunda i sista matchen mot Sandviken säkrade allsvenskt avancemang.

Under en första allsvenska säsongen dröjde det till femte omgången innan Jerker fick hoppa in som vänsterback borta mot GAIS. Han spelade från start mot Djurgården och Landskrona innan han var utanför laget fram till efter sommaruppehållet. När serien väl satte i gång igen spelade han samtliga matcher från start.

Tillbaka i tvåan blev det spel som mittback för Jerker som spelade samtliga matcher fram till omgång 21 när HBK åter tog steget upp i allsvenskan. Men något mer spel i allsvenskan blev det inte för Jerker, då han under de kommande två säsongerna höll till i B-laget.

Inför 1976 skrev Jerker Jönsson på för IS Örnia och var senare tränare i bl.a. Gullbrandstorps AIS och Båstads GIF.


JERKER JÖNSSON, Båstad
Född 21 augusti 1945.
Från Båstads GIF 1968, till IS Örnia 1976.
Allsvenska matcher/mål: 14/0.
Kvalmatcher/mål: 3/0.
Div. 2-matcher/mål: 60/1.
Div. 3-matcher/mål: 2/0.