Emil var förste landslagsmannen i HBK

"Spela på Emil" var fältropen på Örjans vall när HBK spelade hemmamatcher på 1930-talet. Supportrarna ville att bollen skulle ut till deras favorit på högeryttern.
Med sina snabba ruscher, perfekta inlägg och hårt skruvade skott blev han föreningens förste landslagsman.

Emil började spela fotboll i Furulunds IS men kom till HBK som 13-åring 1921. Fem år senare, som 18-åring, var han med i det allsvenska kvalet mot IF Elfsborg. Då blev det inget avancemang men han var med när HBK sju år senare tog steget till Allsvenskan efter kvalsegrar mot Krokslätts FF. Som första nykomling blev det medalj då HBK tog hem bronspengen.Emil Carlsson vid 10-årsjubileumet 1924.

I anfallet hade han en radarpartner i Pelle Ericsson.
- Det gällde att hitta Pelle med inläggen, för då blev det oftast mål. Han var lika säker med båda fötterna och därtill suverän i huvudspelet, berättade Emil i en intervju med Hallandsposten i samband med hans 70-årsdag.

Emil var inte bara passningsläggaren utan svarade själv för många mål och gjorde totalt 129 mål på 387 matcher i den blåa tröjan.

När Emil var som hetast lanserade en konfektyrhandlare i staden kolaklubban "Jätte-Emil".

Kvallaget 1926. Övre raden fr v John Jönsson, Gösta "Fiskarn" Johansson, Gustav "Pytt " Söderholm, Ernst Boman, Gösta "Lille-Petter" Larsson, Emil Carlsson, Pelle Ericsson, Eric Skoog. Främre raden fr v Ernst Andersson, Knut Olsson, Folke Skoog.

Emil var inte bara bollartist utan även en gentleman, då han hellre gick undan än att skada en motspelare.

I samband med 70-årsdagen sa han att den match han minns bäst var 4-1 segern på Olympia mot HIF under första allsvenska säsongen, vilket sen var en bidragande orsak till bronspengen 1933/34.

Men alltid var det inte lika kul. När HBK kom hem till centralstation efter 0-6 i Sandviken möttes de av en besviken supporter: "stig inte av grabbar, bara fortsätt..."

17 juni 1934 fick Emil som förste HBK:are spela i den svenska landslagsdressen när Sverige mötte Danmark i Idrottsparken i Köpenhamn. Emil svarade för två målgivande passningar och blev utsedd till bäste svensk i matchen.

Det blev ytterligare två A-landskamper för högeryttern.


Bronslaget 1933/34. Övre raden fr v Erik "Billy Boy" Göransson, Henry Holmsten, Gunnar Olsson, Axel Pressfeldt, Pelle Ericsson, Emil Carlsson. Främre raden fr v Thure Svensson, Torsten "Torre" Karlsson, Helge Svensson, Ernst Svensson, Sven "Fiffi" Åberg.

Han avslutade sin karriär redan som 30-åring 1938 men släppte aldrig kontakten med HBK. Emil var med i styrelsen för Gamla Bollklubbare och tillsammans med frun Elsa fick han på nära håll uppleva det första guldet 1976 då de var värdpar i klubblokalen på Örjans vall.

EMIL CARLSSON
Född 15 mars 1908, avled 21 maj 2000 (92 år)
Från Furulunds IS 1921, slutade 1938
Allsvenska matcher/mål 56/18
Kvalmatcher/mål 4/1
Div. 2-matcher/mål 107/39
Bronsmedaljör 1933/34
Landskamper 3 A, 2 B

---

På bilden överst är det fr v en samlarbild på Emil Carlsson, pokalen som han fick i samband med sig landslagsdebut och som finns på HBK:s kansli, samt en faksimil från Hallandspostens första sida efter Emils landslagsdebut mot Danmark. Emil är i nedre raden tvåa från höger.