Dam till DM-semi

För första gången någonsin är HBK-damerna klara för semifinal i DM. Detta står klart efter gårdagskvällens seger mot Laholms FK med 3-1 efter 2-0 i paus.

HBK Dam, som presterat bra fotboll men inte har haft marginalerna med sig, verkar ha hittat storformen. Det har sett bra ut under enl ängre tid men samtidigt är truppen till stora delar ny så man får räkna med att det tar lite tid innan allt sitter.

De provade en ny uppställning mot LFK, 4-3-3, vilket gav brasvar.

- För mig är sifferkombinationer inte så viktigt, det är mest hur det ser ut vid avspark sedan är ju spelarna i rörelse och tar beslut. Utgångsläget kan se ut på ett sätt men i spelet något helt annat. Vidare har ju alla spelsätt för- och nackdelar. Det finns inget spelsystem som vinner över det andra, det handlar ju om spelarna till slut, menar Fredrik Andersson i HBK.

HBK Dam tog snabbt tag i taktpinnen och bestämde vad som hände på plan. Laholm hade några farliga chanser på frisparkar långt utifrån men HBK skapade flest och farligast. I den 25:e minuten för Alexandra Hellekant 1-0 efter ett fint anfall och en bra vändning av Alexandra som sedan avslutar distinkt i mål.

2-0 gör Moa Karlsson i 40:e minuten efter en omställning i mycket hög kvalitet. Efter 2-0 har sedan HBK Dam ett bollinnehav under lång tid på motståndarnas planhalva där de etablerar ett anfallsspel och trycker tillbaka motståndaren.
- Så vill vi kunna kontrollera matcherna under längre stunder, menar Fredrik.

Laholm gör några byten till andra halvlek och får in ny energi. De gör också 2-1 efter bara två minuter i andra halvlek. Det kunde skapat oro hos HBK damerna men de visar bra moral och tar direkt tag i matchen igen.

3-1 gör Alexandra Hellekant efter ett väldigt fint anfall där till slut Nellie Andersson slår ett inlägg som Moa Karlsson nickar och Alexandra nickar in returen. Detta är under en period där HBK har många fina anfall med strålande kombinationer på ett och två tillslag. Det är ett spel som blir väldigt svårt för motståndarna att försvara sig mot.

Sista kvarten vilar HBK sina offensiva krafter och samtliga forwards byts ut till förmån för Emma Harrysson som gjorde comeback efter att inte ha spelat fotboll på väldigt länge.
- Emma har en bit kvar till storform menvisar redan vilken duktig fotbollsspelare hon är, säger Fredrik.

- Maja Ödman avlöste Moa och gör ett väldigt bra inhopp. Ungdomarna Emmy Ecklein och Izabella Patel kommer också in och bidrar till segern. Amanda Rees Fager avlöste Agnes Heinrich redan efter 20 min. för att inte belasta Agnes för hårt. Amanda är en gigant i mittförsvaret tillsammans med Jennifer och ser till att få bort sådant som annars kan leda till målchanser, säger Fredrik.

Till sist så gjorde Malin Andersson en väldigt fin match som högerback. Detta i sin sista match för denna gången då hon nu åker till USA för att spela fotboll och studera.

- Vi önskar Malin lycka till med nya utmaningar och vill gärna att hon kommer tillbaka när hon är hemma eller färdig med USA.

Lottning av semifinalerna sker den 31 augusti. Semifinalerna ska spelas 1-13 september.

HBK DAM - LAHOLMS FK 3 - 1

Maja Arvehell – Malin Andersson, Agnes Heinrich (20), Jennifer Andersson, Ellie Nielsen (82) – Alva Hed, Nellie Evald, Emma Nielsen – Nellie Andersson (78), Moa Karlsson (75), Alexandra Hellekant (81).

Avbytare Amanda Rees Fager (20), Maja Ödman (75) Emma Harrysson (78), Emmy Ecklein (81), Izabella Patel (82)

Mål 1-0 (27) Alexandra Hellekant, 2-0 (42) Moa Karlsson, 2-1 (47) Julia Bengtsson, 3-1 (70) Alexandra Hellekant