Återkoppling från akademins helg

Fredag, lördag, söndag. Tre bortamatcher för akademin. Här kan ni läsa om matcherna.

Fredag, seger borta mot Värnamo för P19

HBK P19 åkte till Värnamo i helgen och kunde bärga alla de tre poängen efter en fin 0-5-seger. 0-3 i halvtid utökades med två mål i den andra halvleken där ännu en innermittfältare fick se sig som tvåmålsskytt. Förra matchen var det Melvin Sjöland och denna gången Nils Thelander som hittade nätet x2.

Matchen fick en smakstart då Johan Gudmundsson serverade Melvin Sjöland som med ett fint avslut gav Bollklubben ledningen redan efter tio minuter. Nils Thelander utökade till 0-2 på frispark dryga kvarten senare, då hans inläggsfrispark letade sig hela vägen in i den bortre burgaveln. Gudmundsson blev sedan självmålskytt efter ett fint dribblingsnummer som gav 0-3 innan halvtidspausen.

HBK tog tag i den andra halvleken direkt från start och ville inte tappa kommandot. En fin nickskarv gav Johan Gudmundsson sin tredje poäng för matchen då han friställde Jonathan Wadensten till 0-4 i den 52:a minuten. Fem minuter senare läste Nils Thelander ett uppspel tidigt, bröt bollen och kunde med bestämda steg driva sig igenom mittförsvaret och säkert lägga dit 0-5. En avslutande halvtimme kunde bjudit på flera mål men sommarvärmen tog udden av den riktiga skärpan och matchen slutade med en skön 0-5-seger till gästande HBK.

-Jag tycker killarna återigen gör en imponerande insats. Kalmar i lördags (vinst3-2), LB07 med U21 för flera spelare i måndags (vinst 1-0), BK Astrio i DM-semifinal i tisdags (vinst 5-0) och sedan att runda av veckan med ännu en 5-0-seger är väldigt starkt på sju sommarvarma dagar. Idag var det en kollektivt stark insats där vi blandade ett tålamod och bollinnehav med vassa attacker som sårade motståndarna ordentligt. Extra beröm till killarnas inställning till uppgiften, hårda jobb och ambition att hela tiden vilja samarbeta och göra varandra bra, säger tränare Johan Bergström

Nisse Thelander, bild från tidigare match, gjorde två av HBK:s fem mål

IFK Värnamo - Halmstads BK, P19-Allsvenskan, 0-5 (0-3)

Startelva Max Johnsson - Filip Larsson, Benjamin Lidh (75), Viktor Håkansson, Lucas Bresmar (73) - Melvin Sjöland, Nils Strandahl, Nisse Thelander (65), Albin Branting (82) - Jonathan Wadensten (65), Johan Gudmundsson
Avbytare Eric Svensson (75), Ardi Hajdari (65), Oscar Murro (65), Charlie Dagård (73), Eric Wiberg (82)
Mål 0-1 (10) Melvin Sjöland, 0-2 (26) Nisse Thelander, 0-3 (39) Johan Gudmundsson, 0-4 (52) Jonathan Wadensten, 0-5 (57) Nisse Thelander

Lördag, bortaseger mot HIF för P16

I en hög sommartemperatur, vindstilla och på en fin gräsplan på Olympiafältet i Helsingborg tog P16 sin fjärde seger av fem möjliga i P16-serien (oavgjord i den femte).

- Vi var det bättre laget men både tränarstaben och spelarna var missnöjda med vår första halvlek. Det blev bättre i andra, säger huvudtränare Morgan Ljungkvist. HBK började matchen med att ha svårt att behålla bollen. Man slarvade med sin teknik, satte sina medspelare i svåra situationer och det gjorde att HIF ägde bollen utan att skapa några jättechanser.

Det blåa bortalaget blev rent bjudna på ledningsmålet efter 16 minuter. Ett hemåtpass hamnade hos Hugo Eliasson som enkelt gav HBK ledningen.
Första halvlek fortsatte med HBK-ledning, HIF ägde boll och HBK slarvade.
- Vi gav inga taktiska instruktioner i paus utan gav spelarna utmaningen att visa upp att de är duktiga på att värdera vad man ska göra med bollen och vad man ska göra när en medspelare har bollen. Den utmaningen tog dem och skötte bra i andra halvlek, säger Alexander Arvidsson i tränarteamet.

HBK spelade bättre fotboll i andra halvlek och tog över. Hugo Eliasson lobbade in 0-2 efter 49 minuters spel och HBK skapade en del chanser. Viktor Dahlin, mittback som gjort mål i varje match, ville naturligtvis fortsätta sin streak och skallade snyggt in Hannes Mårtenssons hörna i den 67:e minuten. 0-3 och det stod sig matchen ut.

Hugo Eliasson, bild från en tidigare match, gjorde två mål trots en hårt tejpad fotled

- Jobbig värme vilket påverkade kvaliteten i matchen. Det var lägre tempo än vanligt. Vi hade många sju nya startspelare som fick chansen och ytterligare några avbytare som kom in och visade upp sig, säger Tobias Dock avslutningsvis.

Helsingborgs IF - Halmstads BK, P16-Nationell, 0-3 (0-1)

Startelva Isak Svensson (ut 82) - Kalle Jatta Henriksson, Viktor Dahlin, Axel Abrahamsson, Axel Persson (ut 46) - Hannes Mårtensson (ut 56, in 76), Besnik Callaku, Noel Åberg, Kristian Misic (ut 76) - Hugo Eliasson (ut 61), Enis Krasniqi
Avbytare Alexander Nielsen (in 82), Alvin Sandberg (in 46), Kevin Norling (in 56), David Neinhardt (in 61)
Mål 0-1 (16) Hugo Eliasson, 0-2 (49) Hugo Eliasson, 0-3 (67) Viktor Dahlin (Hannes Mårtensson)

Söndag, P17, delad pott i Norrköping

Det blev delad pott på Östgötaporten när Halmstad gästade IFK Norrköping i P17-Allsvenskan Södra, HBK ledde med 1-0 i paus men slutresultatet blev 1-1.

HBK tog ledningen redan efter två minuter när Gabriel Dal Molin prickade in en fin hörna som Ardi Hajdari kom först på och kunde nicka in ledningsbollen. Bollklubben missade sedan två frilägen medan ”Peking” prickade stolpen men fler mål blev det inte i första halvlek.

Ardi Hajdari gjorde HBK:s mål.

Matchen spelades i högt tempo trots att värmen låg runt 30 grader matchen igenom.

Med en kvart kvar så kontrade IFK på vänsterkanten och kunde sedan kvittera till 1-1 efter en nick som lämnade Petter Andersson i HBK-målet chanslös.

Sista 15 minuterna så pressade HBK hårt och hade flera högkaratiga målchanser men bollen ville inte in och matchen slutade oavgjort.

-Spelmässigt en jämn match och vi är väldigt nöjda med killarnas disciplin och arbetsmoral, säger tränaren Robert Nordström.

– Enda negativa idag var att vi missade alldeles för många målchanser, där måste vi bli bättre framöver.

IFK Norrköping - Halmstads BK, P17-Allsvenskan  1-1 (0-1)

Startelva Petter Andersson - Noah Enberg (67), Filip Eriksson, Jonathan Falk, Hugo Neborg - Mattias Salem Almgren, Kazper Karlsson, Gabriel Dal Molin, Remo Gotfredsen - Ardi Hajdari, Lucas Lindau (75)
Avbytare Isak Svensson, Viktor Dahlin, Gentrit Ibishi (67), Linus Claesson, Albin Morina (75), Imad Cibo
Mål 0-1 (2) Ardi Hajdari, 1-1 (74)

Foton: Casper Johansson