"Turbo" - från Vinberg och tillbaka

Åren har gått men vi är många som aldrig glömmer. Som kan sluta ögonen och ännu tydligt minnas. Alla matcher, alla uppoffrande dueller. Alla löpmeter, allt hårt, hårt jobb för Bollklubben. Och för landslaget. Magnus ”Turbo” Svensson. En av de verkligt stora.

Allt började i Vinberg, strax utanför Falkenberg, där Magnus ledde sitt Vinbergs IF hela vägen från division 6 till division 2 innan han som 25-åring skrev på för Halmstads BK 1994. Den utveckling som därefter tog vid är smått overklig.

-Jag hade fått förfrågan från HBK några år tidigare men trivdes bra hemma i Vinberg. Vi vann serie efter serie och när vi gick upp i tvåan och klarade oss kvar första året så kände jag att det var dags att testa med HBK. 


"Turbo" spelade i HBK under två sejourer. Först 1994-97 och sen tillbaka 2002-06. Här syns lagbilden från sista säsongen 2006. "Turbo" är trea från vänster i nedre raden.

Från division två rakt in i en allsvensk startelva – hur var det möjligt?

-Jag fick stort förtroende från tränaren Mats Jingblad när jag kom till HBK. Jag fick mycket speltid direkt och var typen som arbetade hårt och gav allt för laget. Jag spelade mycket på vänsterkanten och fick mycket hjälp av ”Fidde” Andersson bakom mig. Han styrde mig och lärde mig mycket. Bortsett från lite småskador då jag var ovan vid träningsmängden så gick det bra för mig redan första året.


Klubblagstitlar och landslagsdebut
Redan året därpå, 1995, kom den första titeln då HBK vann Svenska cupen efter att ha betvingat AIK med 3-1 i finalen på Gamla Ullevi. Magnus minns det lag som började formas.

-Vilket gäng vi var! Det var en mix av olika individer och Mats lyckades verkligen få ut det bästa av varje spelare.


Niklas Gudmundsson har gjort 3-0 mot Parma och Magnus Svensson vill vara med och fira.

Som segrare i Svenska cupen väntade deltagande i dåvarande Cupvinnarcupen. Efter att ha slagit ut Lokomotiv Sofia där just Magnus mål på bortaplan blev avgörande så väntade världslaget Parma – en omöjlig uppgift på papperet. Men hemmamötet kom att bli en av HBK:s mest legendariska segrar någonsin, 3-0! 

-Helt otroligt! En verklig klassiker. Bonnalaget HBK överraskade stjärnorna. Jag tittar fortfarande på höjdpunkterna från den matchen ibland. Och vilken trupp vi hade…


Nästa milstolpe var då Magnus landslagsdebuterade 1996. Och året efter kom nästa titel med HBK – det allsvenska guldet 1997.

"Turbo"i kamp med AIK:s Johan Mjällby 1997. I bakgrunden Fredrik Ljungberg och Pascal Simpson. Den senare kom senare samtidigt till HBK 2002 när "Turbo" vände hemåt igen.


-Vilken höjdpunkt att få vinna SM-guld! Vi var ett grymt bra lag som jobbade hårt för varandra och det var tränaren Tom Prahl som fick ihop gänget genom sitt tydliga ledarskap.


Framgångar i Norge och Danmark
Karriären fortsatte sedan i norska Viking Stavanger där folk än idag nämner Magnus namn med den största respekt. Ja, vissa i Stavanger kallar honom rent av för Gud.

-Efter guldet -97 fick jag ett erbjudande från Viking. Det var en stor grej för mig och familjen och även en möjlighet för mig att kunna spela fotboll på heltid. Flytten blev ett lyft för mig med en central roll i laget och ett fantastisk första år. Vi har varit i Stavanger flera gånger efter karriären men nu var det längesedan. Jag har däremot fortfarande kontakt med några av spelarna.


I Bröndby blev Magnus dansk mästare 2002.


Efter tiden i Norge flyttade Magnus till Danmark och nya framgångar i storklubben Bröndby, inte minst ett ligaguld 2002. Magnus reflekterar kring skillnaderna mellan HBK, Viking Stavanger och Bröndby.
- HBK och Viking var väldigt lika där man förväntades att vara på den övre halvan av tabellen. Bröndby däremot var en större klubb, övre halvan räckte inte. I kamp med FC Köpenhamn förväntades man att vinna guld varje år.


Karriärens största ögonblick
Vid det här laget var Magnus etablerad i den svenska landslagstruppen och togs ut till EM i Belgien/Nederländerna 2000, hans första mästerskap.


Magnus spelade från start mot Italien i EM 2002 men blev skadad.

- Vilken upplevelse! Det var stort. Men tyvärr gick det inte så bra sportsligt. Vi gick inte vidare från gruppen. För mig personligen så fick jag starta i sista matchen mot Italien men tyvärr skadade jag mig i slutet på första halvlek.


Två år senare väntade så det som skulle bli landslagskarriärens höjdpunkt - VM i Japan/Sydkorea 2002. 


Genrep inför VM 2002. Bakre raden Turbo, Mellberg, Lukic, Hedman, Mjällby, Larsson. Främre raden Linderoth, Svensson, Ljungberg, Allbäck, Andersson.

- Att få vara med i ett VM var en otrolig upplevelse. Jag fick mycket speltid och vi lyckades det som kallades Dödens grupp med England, Argentina och Nigeria. Vi tog oss vidare till slutspelet där vi föll i åttondelen efter förlängning mot ett Senegal som tyvärr hade marginalerna på sin sida. Men totalt sett var VM fantastiskt. Och matchen mot Argentina där vi säkrade avancemanget från gruppen måste vara mitt livs största ögonblick som fotbollsspelare. Det är minnen man alltid kommer att bära med sig.


Tillbaka till Halmstad

Åter till klubblagskarriären. Efter Danmarksäventyret återvände Magnus till Halmstads BK sommaren 2002, som en av tre mycket tunga värvningar (Tomas Zvirgzdauskas, Pascal Simpson, Magnus Svensson) i ett för klubben mycket utsatt tabelläge. Efter en fantastisk höst slutade laget sexa. 2003 blev sedan en märklig säsong där en stark vår följdes av en svag höst och en slutlig niondeplacering. Men något större väntade runt hörnet...


Tillbaka i HBK blev det stort silver 2004 och spel i UEFA-cupen året efter. Här ses "Turbo" i bortamatchen mot Lens.

- Det var väldigt roligt att komma tillbaka till Halmstad! Efter säsongen 2003 ersattes Jonas Thern av Janne Andersson och han lyckades forma ett fantastiskt lagbygge som ledde till en andraplats 2004, där allt avgjordes i sista omgången.


Cirkeln slöts i Vinberg

En glimrande fotbollskarriär avslutades så efter säsongen 2006 då även kroppen började säga ifrån efter alla år av hårt slit på såväl klubb- som landslagsmittfält. Magnus ser tillbaka på karriären.

- Jag började som sagt i Vinberg. Därefter HBK där samtliga spelare jobbade eller studerade vid sidan av fotbollen. Ändå lyckades vi vinna Svenska Cupen och ta SM-guld. Dessutom slog vi som sagt Parma. Efter det så blev det proffsäventyr i Norge och Danmark, sedan tillbaka till Halmstad där jag nu kunde fortsätta spela fotboll på heltid. 


Här hittar du hela vår artikelserie om HBK-profiler.


Även stora karriärer har ett slut. Magnus tog slut där den började, i fadershuset i Vinbergs IF. Och därmed var cirkeln sluten.


Vi som fick förmånen att följa resan från läktare och framför teveapparater lyfter på hatten och tackar en stor bollklubbare för underhållningen.


MAGNUS "TURBO" SVENSSON

Född 10 mars 1969

Från Vinbergs IF 2007, till Vinbergs IF 2007

Allsvenska matcher/mål 192/7

Guld 1997, stora silver 2004, lilla silver 1995, cupguld 1995

HP-Dribblern 2004, Årets kvast 1997

Deltagit i EM 2000, VM 2002

Landskamper 32 A, 1 B

Klubbkarriär Vinbergs IF (-1993), Halmstads BK (1994-97), Viking Stavanger (1998-2000), Bröndby IF (2000-02), Halmstads BK (2002-06), Vinbergs IF (2007)