Tim Sparv minns tillbaka

Tim Sparv lever fortfarande fotbollsdrömmen men vid 33 års ålder finns det mycket att minnas tillbaka till. Goda minnen, lärdomar och en del skratt blev det i samtalet med HBK.se.
Tim, som kom till HBK 2007, har under livet hunnit representera FC Southampton på ungdomsnivå, VPS i Finland, Groningen i Holland, Greuther Furth i Tyskland och de senaste sex åren, FC Midtjylland i Danmark.

I januari vann Tim bragdguldet i Finland på den finlandssvenska idrottsgalan.
- Jag gör inte det större än vad det är. Det vittnar att jag tillsammans med andra i finska landslaget gjort något bra. Kul att få det erkännandet och även se vilka som fått det innan.

Tims far, Tor, hämtade priset på galan.
- Under min uppväxt i Österbotten så fanns mamma och pappa där. Vi är en väldigt sportig familj. Pappa hade spelat amatörfotboll och var även min och min brors tränare under 10 år. Mamma hade varit häcklöperska så friidrott var också en del av uppväxten. Dem inspirerade till rörelse och sport blev en viktig del. Jag är tacksam för det.


Tim tillsammans med Arajuuri och Hradecky efter att Finland kvalificerat sig för EM under hösten 2019

Till sommaren var det tänkt att Tim skulle leda Finland ut under fotbolls-EM men han får vänta till 2021. En stor del av Tims identitet hittar man i finska tröjan.
- Jag har varit lagkapten i alla landslag från ungdomsnivå och uppåt. Det har varit en barndomsdröm att få spela ett mästerskap med Finland. Det är första gången det kommer ske och det är en fantastiskt bedrift.

Finland hade en gyllene generation med spelare som bland annat Jari Litmanen, Sami Hyypiä och Juussi Jääskeleinen men de lyckades aldrig kvalificera sig till något mästerskap trots att man var nära. Tim pekar på att en generationsväxling för 3-4 år sen var viktig för framgångarna nu.
- Några som spelat länge slutade och yngre fick komma in och skaffa sig erfarenhet. Dem bidrog också med mycket kvalitet. De två-tre senaste åren har varit fantastiska då vi både vann vår Nations League-grupp som gav mycket självförtroende inför EM-kvalet. 

Tim tillhörde FC Southampton innan tiden i HBK. Han flyttade från en trygg och bekväm tillvaro i Finland hos föräldrarna till ett äventyr.
- Jag var där i tre år. En lärorik skola att ha gått igenom. Jätteviktigt för mina personliga utveckling. Hade turen att komma till en internationell miljö, med bra ledare och många duktiga spelare. Det är ju kul att se hur karriärerna blivit för Gareth Bale, Theo Walcott och Adam Lallana.


Tim jagas av Henrik Larsson i Helsingborgs IF på Örjans Vall, 070409. 

Tiden i HBK, anser Tim, var den mest utmanande i karriären. Att gå från ungdomsfotboll till seniorfotboll. 
- Det finns saker jag lärde mig i Halmstad som jag haft nytta av senare. Det var saker som jag inte alltid hanterade på ett moget sätt och andra motgångar. Jag blev sjuk, var skadad och även petad. Allt lärde jag mig av och jag blev mer robust inför framtiden. I England hade allt bara handlat om att utvecklas men i Halmstad blev det mer pragmatiskt. Det handlade om resultat och taktik på ett nytt sätt för mig.

- Halmstad var fantastiskt men lämnade för FC Groningen. Ny stadium som var fullpackad. Många bra spelare från Norden och kryddat med Van Dijk i hans unga år och Dusan Tadic. Väldigt professionellt, större intresse och större resurser. En väldigt kul upplevelse och jag lärde mig ett nytt språk.

Lagfoto FC Groningen 111217. Bakre raden fr v: Van Dijk, Texeira, Sparv, Kappelhof, Tadic, Andersson. Främre raden fr v: Da Silva, Burnet, Hiariej, Holla, Kieftenbeld

Efter tre och ett halvt år i Holland blev det ett ettårigt äventyr i Greuther Furth där målsättningen var att återgå till Bundesliga. Efter ett år där man mestadels legat etta och tvåa blev det tillslut ett kvalspel med Hamburger SV.
- 0-0 på bortaplan och 1-1 på hemmaplan. Missade Bundesliga på bortamål...

Semester väntade och Tim var i stort sett på väg tillbaka när han fick reda på att FC Midtjylland lagt ett bud och tyskarna ville sälja.

Tim Sparv i Midtjyllandtröjan. Här i närkamp med förre HBK:aren Markus Rosenberg

- Data och statistik blir mer och mer användbart i fotbollen och Midtjylland var tidigt ute med en ägare som ville implementera detta i allt från träning till transfers. Bundesliga 2 var en liga som, enligt Midtjylland, var undervärderad och de sökte efter en ny central mittfältare. 

Nu har Tim varit i Danmark i snart sex år och kontraktet går ut till sommaren. Vad som händer då vet inte Tim idag men han kan se tillbaka på en fin tid i klubben.
- Det har ju varit den mest framgångsrika perioden i min karriär. Vunnit danska mästerskapet två gånger och även danska cupen en gång. Fått uppleva stora matcher i Europa League.

För er som inte vet det så är Tim en väldigt stor Manchester United-supporter. 

- Vi slog United på hemmaplan. Ganska okej. Att sedan att få spela på Old Trafford, ni förstår ju. Hela den perioden var ju kul. Vi mötte även Southampton i sista kvalificeringsmatchen och jag gjorde mål på St Marys på min gamla klubb. Jag som knappt gör mål.


160225 - Tim Sparv i duell på Old Trafford med Jesse Lingaard

- Jag har inte så mycket kontakt med gamla HBK:are men en av mina bästa vänner är från denna tiden, Magnus Bahne. Vi pratar regelbundet och träffas när vi får chansen. När landslaget spelar i Åbo, där Magnus numer bor, så kommer han förbi spelarhotellet och tar en kaffe. 


Tim efter hans enda allsvenska mål mot Hammarby 091019. På bilden syns Emir Kujovic, Jonas Gudni Saevarsson och Michael Görlitz.

Tim Sparv

Född 20 februari 1987 i Oravais, Finland
Från Southampton FC 2007, till FC Groningen 2009
Allsvenska matcher/mål 51/1
Klubbkarriär Norvalla FF (-05), Southampton FC (05-07), Halmstads BK (07-09), FC Groningen (09-13), Greuter Furth (13-14), FC Midtjylland (14->)
Landslag matcher/mål 74/1 A, 19/6 U21, 19 J, 28/1 P