P19 fokuserar på träningarna

Våra akademilag hade alla en varsin veckas uppehåll, men annars tränar de på utan att spela några matcher för tillfället. Allt började falla på plats för P19 när coronasmittan kom och hela världen blev lite upp och ner.

- Läget i P19 går hela tiden framåt, killarna har haft en jättefin utveckling under de fyra första månaderna och vi växte hela tiden i våra prestationer och sättet att spela under januari-mars. Strax innan den tänkta seriestarten var vi i fin fas och gjorde en fantastisk match mot Falkenberg där vi vann med 6-1 och gjorde många bra saker. Efter det blev seriestarten uppskjuten och vi vet ännu inte när P19-allsvenskan startar, säger Johan Bergström, huvudtränare för vårt äldsta akademilag.


Precis som för alla andra i samhället påverkas även P19 av coronasmittan i landet.

- Hela samhället lever i en ovisshet just nu. Uttrycket att vi får ha sinnesro att acceptera det vi inte kan förändra, mod att förändra och påverka det vi kan och förstånd att inse skillnaden, får vägleda oss igenom detta. 


När det blir seriestart vet ingen. Det kan bli i juni, det kan bli i juli...

- Just nu fokuserar vi bara på att träna så bra som möjligt, ta tillvara på tiden och utvecklas men också ha roligt. Fotbollen - att komma ut på planen och få träna med lagkamraterna känns, på ett sätt, viktigare än någonsin för våra ungdomar just nu. Gymnasiet är på distans, mycket är vänt upp och ner men fotbollsträningen är lite av en fristad är min upplevelse - den fyller en viktig funktion för våra ungdomars mående, menar Johan.


- Vi har vidtagit så många åtgärder vi kan för att minska smittspridningen i vår miljö. Killarna byter om hemma och kommer direkt ut till planen, inga samlingar inomhus, håller sig till sin vattenflaska, vi har tagit bort alla moment medmedveten, onödig kroppskontakt etc. Vi har också haft något högre frånvaro på grund av lite småförkylningar, vilket jag ser som att killarna tar sitt ansvar för att skapa en så trygg miljö som möjligt.


Alla är i behov av ljuspunkter i tillvaron och det finns även i Johan Bergströms framtidstro.

- Nästa vecka får vi förhoppningsvis börja träna på Örjans valls gräsmatta, säger Johan, som efter gårdagens rekommendationer inte riktigt vet när de kan spela träningsmatcher igen. Detta då han i sitt lag har spelare födda 2001 och träningsmatcher är tillåtna för spelare födda 2002 och senare.