Magnus var en i silverlaget

Tillsammans med sin barndomskompis följde han med Jonas Thern till HBK. Det inledde en karriär i elitfotbollen som skulle ta slut först sexton år senare. Dock finns Magnus Andersson kvar i Superettan, som assisterande tränare för Trelleborgs FF.

2002 var Jonas Thern ny tränare i HBK och från Värnamo tog han med sig Magnus Andersson och Patrik Ingelsten. Magnus Andersson, som också kallas för ”Gnutten”, startade på ett utmärkt sätt i HBK. Det ledde bland annat till att han fick spela en U21-landskamp 2002.


HBK fick en trio från IFK Värnamo 2002. Patrik Ingelsten, tränaren Jonas Thern och Magnus Andersson.


Magnus spelade i HBK under fem säsonger och var bland annat med om att ta Stora silver 2004. Tråkigt nog drabbades Magnus av två korsbandsskador 2005 och 2006. Det blev hans slut i HBK och från 2007 har han tillhört Trelleborgs FF. I TFF blev det elva säsonger som spelare och de sista säsongerna var han spelande assisterande tränare.


Glädje efter ett mål 2003 i Allsvenskan.


Vad gör du nu och var bor du?

- Jag bor i en liten ort som heter Hjärup och som ligger mellan Malmö och Lund. Efter spelarkarriären har jag utbildat mig och har idag en roll som assisterande i Trelleborgs FF och då med ansvar för spelarnas status, svarar Magnus.


Han säger också att fotbollen konstant är med i hans tankar.

- Mina bästa HBK-minnen är många. Allt från att det var där jag fick möjlighet att vara en del av en elitförening och till alla roliga minnen med alla fantastiska medspelare och människor jag fick lära känna, säger Magnus. 


Meningen var att han skulle slutat i TFF efter kvalsegern 2017, men en bit in på 2018 var han tillbaka i Allsvenskan - sexton år efter debuten!

Han lyfter också fram personerna runt laget som gjorde klubben till en andra familj.
- De minnena kommer jag alltid att bära med mig och sportsligt var det andraplatsen 2004 och givetvis att få se lagkamraterna spela Europa League året efter som är bra HBK-minnen, svarar Magnus, som missade Europa League-äventyret med en korsbandsskada.


Magnus beskriver Halmstads BK, som en familjelitförening när han tänker på när han spelade i HBK.

- Veckovis har jag kontakt med min barndomskamrat Patrik Ingelsten från tiden i HBK. Jag har också kontakt med några vänner utanför fotbollen, som jag lärde känna under min tid i HBK. Sen är det ju några äldre rävar, som fortfarande är kvar i gamet, som man stöter på då och då, säger Magnus.


Magnus var med i den klassiska snömatchen mot Odense i Royal League i februari 2005.

Magnus har många smultronställen i Halmstad.

- Allt från Östra Stranden, där jag tillbringade midsomrarna som ung, till restaurangerna som man åt på dagligen och sist men inte minst Tylösand och Ricardos på sommaren, säger han.


Avslutningsvis får han svara på frågan om hur han tror att det går för HBK i årets Superettan.

- Jag tycker att de har en bra trupp som de har spetsat till och de har också en bra stab runt laget vilket möjliggör för en placering på övre halvan. Jag förknippar HBK med Allsvenskan och hoppas såklart på sikt att de ska kunna ta sig tillbaka dit och etablera sig i Sveriges högsta serie, svarar Magnus Andersson.

 

MAGNUS ANDERSSON

Född 27 april 1981

Från IFK Värnamo 2002, till Trelleborgs FF 2007

Allsvenska matcher/mål 80/11

Stort silver 2004

Allsvensk i Trelleborgs FF 2007-11, 2018 (134/14)

Landskamp 1 U

Klubbkarriär Hillerstorps GoIF (-2000), IFK Värnamo (2001), Halmstads BK (2002-06), Trelleborgs FF (2007-18)