"Mackan" slog igenom i HBK

Han har varit kanske Allsvenskans största ikon under de senaste åren, och när han hyllades vid sin sista match var nog hyllningarna större än någon annan svensk fotbollsspelare fått i Sverige. Markus Rosenberg kommer alltid att förknippas med Malmö FF, men det var i HBK som han slog igenom 2004.

Fotbollssäsongen 2004 minns alla Bollklubbare. Det var det året som HBK, inför ett fullsatt Örjans vall, förlorade guldet med knapp marginal. HBK ledde inför den sista matchen mot IFK Göteborg och vid seger, så skulle guldet hamna i Halmstad. Efter första halvleken ledde HBK med 1-0, efter mål av Dusan Djuric. HBK:s silverlag i juli 2004. Övre raden Rosenberg, Borgstrand, Jönsson, Zvirgzdauskas, Preko, Touma. Främre raden Johansson, Nilsson, Svensson, Djuric, Jensen.


Inför andra halvlek ändrades förutsättningarna. Markus Rosenberg tvingades att gå av skadad och strax efter blev det straff både i Halmstad och på Malmö Stadion. Båda straffarna gick i mål och det betydde 1-1 på Örjan och 1-0 till MFF i Malmö. 

Resultaten stod sig och MFF vann guldet och HBK fick trösta sig med stora silver. Markus Rosenberg var inte ordinarie i Malm FF inför säsongen och dåvarande HBK-tränaren Janne Andersson lyckades övertala MFF:s tränare Tom Prahl att få låna ”Mackan” 2004, när Tom flyttade från sitt hus i Halmstad.


Janne sa i ett program på SVT så här om värvningen:
– När vi stod där med något tungt skåp så sade jag ”släpper du Mackan eller?” och han svarade ”nja”. Då sade jag att ”då får du lyfta själv”. Det var faktiskt så. Hade han sagt tvärnej hade jag gått därifrån och då hade han fått bära ut skåpet själv. "Mackan" utmed Nissan strax före säsongsstarten 2004.


Markus Rosenberg lyfte silverlaget och vann den allsvenska skytteligan, men smällen tidigt i den avgörande matchen gav honom inte riktigt chansen när det skulle avgöras.

- Just direkt efter guldmissen så var det såklart väldigt tufft. Vi hade gjort ett helt magiskt år och föll på målsnöret. Hela säsongen 2004 är ett bra HBK-minne. HBK var en familjär förening och utvecklande för mig, tycker "Mackan". 


Att tappa guldet till just MFF, från vilka han var utlånade i från, var speciell med tanke på att han skulle tillbaka efter säsongen.
- I efterhand med tanke på att jag gick tillbaka till Malmö FF och historian mellan mig och MFF så tror jag nog att det var det bästa, säger han med ett leende.


Från den tiden har han under årens lopp haft kontakt med Björn Anklev och Janne Andersson. Han minns också vissa platser lite extra från tiden i Halmstad.

- Mårtenson var trevligt och jag gillade Lilla Torg, svarar Markus.I Werder Bremen svarade Rosenberg för 40 mål i Bundesligan.


Efter skytteligavinsten var lånet över och han återgick till Malmö FF, för att snabbt skriva på för Ajax. Han har därefter spelat i flera större ligor; Tyskland, Spanien och England, innan han återkom till Malmö FF, där han till slut fick vinna tre SM-guld.


Ingen i fotbollssverige har missat att Markus Rosenberg avslutade sin framgångsrika fotbollskarriär i höstas. Han fick en perfekt avslutning genom att göra ett avgörande segermål mot Dynamo Kiev på Malmö Stadion i Europa League. 
Efter matchen fick han motta hyllningar och spelare från hans tidigare klubbar deltog. Björn Anklev var representant från HBK-tiden.


Markus bor i Höllviken, som ligger två mil söder om Malmö, och har nu lämnat den aktiva karriären.

- Jag har börjat som fotbollsagent efter fotbollskarriären och har också en padel-hall i Höllviken, som heter Padelcourt9, svarar Markus på frågan om vad han gör nu. 

- Fotbollsagentsjobbet gör att jag fortfarande har kontakt med både spelare och klubbar, menar han.


Vi tackar Markus för att han ville svara på våra frågor och han avslutar samtalet så här:
- Jag hoppas att HBK går upp i Allsvenskan 2020.


MARKUS ROSENBERG
Född
27 september 1982

Från Malmö FF 2004, till Malmö FF 2005

Allsvenska matcher/mål 26/14

Stort silver 2004

Allsvensk skyttekung 2004

Allsvensk i Malmö FF 2001-03, 2005, 2014-19 (208/75)

Deltog i VM-truppen 2006
Deltog i EM-truppen 2008, 2012

Allsvenskans stora pris - Årets anfallare 2014

Svensk mästare 2014, 2016, 2017 (med Malmö FF)

Landskamper 33 A, 9 U

Klubbkarriär Malmö FF (2001-05), Halmstads BK (2004, lån), Ajax (2005-07), Werder Bremen (2007-12), Racing Santander (2010-11, lån), West Bromwich (2012-14), Malmö FF (2014-19)