Hemmapremiären 2007: HBK vände mot HIF

I dag skulle det varit hemmapremiär mot GIF Sundsvall men så blir inte fallet. I stället får vi minnas tillbaka mot en premiär 2007 när HIF kom på besök.

HIF tränades av Stuart Baxter som hade kommit till HIF sommaren innan, och då lyft laget från bottenregionerna till toppstriden. Nu hade man tappat Andreas Granqvist till England, men samtidigt fått hem Henrik Larsson efter sin sejour i Manchester United.

HIF var även detta år tippade i toppstriden medan Janne Anderssons tränade HBK mer var ett tänkt mittenlag. Premiären spelades på annandagen i påskhelgen 2007.

Premiär på Örjans vall. Lite av derbykaraktär och fantastiskt väder. Inmarschen leds av domare Peter Fröjdfeldt.

Efter första halvlek borde matchen varit avgjord till HIF:s fördel efter 11-1 i avslut men där lagen gick till paus med 0-0. Endast målvaktsdebutanten Magnus Bahne och Peter Larsson kunde få godkänt efter första halvlek.

Janne Andersson var arg och blev tvingad att göra inte bara en, utan två förändringar. Andreas Johansson och Ajsel Kujovic fick lämna plan och in kom i stället Tim Sparv och Emra Tahirovic.

Peter Larsson smäller på Henke Larsson. Peter var en av få som fick godkänt i första halvlek medan Henke fick känna på hur det var att vara hemma i Allsvenskan igen. När HBK vinner kvalet 2016 är båda HIF:are med Henrik som tränare och Peter som lagkapten.

- Det här är elitidrott, det handlar om att prestera. Ajsel och Ante är så pass kloka spelare att de vet vad det handlar om. Vi kramade om varandra eftermatchen, sa Janne Andersson till HP.

Det tog ändå bara tre minuter in på andra halvlek innan ledningsmålet kom för HIF genom Razak Omotoyossi. Men glädjen blev kort för skåningarna då de hann knappt fira färdigt innan Tomas Zvirgzdauskas skallade in kvitteringen och då tog det slut för Helsingborgarna.

Tomas Zvirgzdauskas har precis kvitterat till 1-1. Övriga på bilden Tommy Jönsson, Emra Tahirovic, Peter Larsson och en förtvivlad HIF-kapten i Andreas Jacobsson.

- En intränad variant men det var också en perfekt frispark av Martin Fribrock som jag fick ner vid ena stolpen, sa ”Zvirre” efter matchen.

Kvitteringen betydde psykologiskt mycket för båda lagen.

- När Halmstad fick 1-1 så snabbt, så kändes det som att vi låg under. HBK fick en stor insprutning av adrenalin, sa Stuart Baxter eftermatchen till Hallandsposten.

Henrik Larssons blick säger "vad är det som händer?". Emra jublar efter sitt mål och Martin Fribrock är på väg för att fira.

Och segermålet för HBK kom i matchens 72:e minut. Emra Tahirovic fick bollen utanför straffområdet med ryggen mot mål. Han vände bort Erik Wahlstedt och höll sedan undan bevakningen innan han med vänsterfoten rullade in bollen bakom Daniel Andersson.

Magnus Bahne visade för sin nya hemmapublik att här har HBK fått en stabil målvakt.

Den nye målvakten Magnus Bahne räddade sitt lag före pausen och fick även göra en avgörande räddning i slutminuterna på ett skott av Karekezi.

- Jag han ut och göra mig stor. Och det var skönt eftersom 0-1 föregicks av en hands. Att vända 0-1 till 2-1 mot ett så bra lag som Helsingborg, det ger självförtroende, menade Bahne.

En härlig premiärseger för Janne och hans mannar.

- Visst är den underbar, fotbollens oförutsägbarhet. Fast egentligen är det här inte riktigt klokt, sa Janne Andersson och tänkte på första halvlek där HBK inte hade haft ett rätt framåt. Inte en närkamp vanns, inga uppspel hamnade rätt och alla andrabollar vann HIF:arna.

Eng ung Dusan Djuric samtalar med Janne Andersson, medan lagledaren Anders Smith lyssnar.

Bytena i pausen slog väl in då laget började vinna andrabollar på mitten med Sparv på plan och på topp var Tahirovic het och löpvillig.

En härlig premiärseger för alla bollklubbare.

Annandag påsk måndag 9 april 2007

Halmstads BK – Helsingborgs IF 2 – 1

HBK: Magnus Bahne – Mikael Rosén, Peter Larsson, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson – Dusan Djuric, Hasse Mattisson, Andreas Johansson (Tim Sparv, 46), Martin Fribrock – Magnus Arvidsson (Björn Anklev, 85), Ajsel Kujovic (Emra Tahirovic, 46). Avbytare: Marcus Sahlman, Tibor Joza.

HIF: Daniel Andersson – Erik Wahlstedt, Fredrik Björck, Samir Bekeuta, Franco Miranda – Oliver Karekezi, Andreas Jacobsson, McDonald Maringa, Babis Stefanidis (Fredrik Svanbäck, 70) – Razak Omotoyossi (Fredrik Olsson, 78), Henrik Larsson.

Mål: 0-1 (48) Razak Omotoyossi, 1-1 (49) Tomas Zvirgzdauskas, 2-1 (72) Emra Tahirovic

Domare: Peter Fröjdfeldt, Eskilstuna

Publik: 8 684

På översta bilden visar inbytte Tim Sparv med tydlighet i blicken vart skåpet ska stå. I bakgrunden Henrik Larsson.

Större delen av texten och kommentarerna är tagna från Hallandsposten 2007-04-10.