Hemmapremiären 1973: HBK slår IFK Göteborg

På lördag skulle det ha varit hemmapremiär mot GIF Sundsvall på Örjans vall. Denna är som bekant inställd och så under några dagar tar vi tillfället att minnas tillbaka på gamla hemmapremiärer. Den första är från 1973 när HBK tog emot IFK Göteborg.

Faksimil på matchannonsen i Hallandsposten 1973-04-13.

1972 hade HBK gjort comeback i Allsvenskan, eller division I som det hette på den tiden, efter tretton år. I sista matchen uppe i Örebro ville det sig inte bättre än att HBK åkte ur på sämre målskillnad än GAIS. Tillbaka i tvåan var det seriepremiär hemma mot Blåvitt.

HBK hade haft en kantig försäsong och inför matchen hade de bara vunnit en av nio matcher och inte gjort mål på över 10,5 timma. Tränaren Sven-Agne Larsson höll motståndarlaget IFK Göteborg som seriefavorit och tyckte själv att kommer HBK femma är det bra.

Det tog bara en kvart in på matchen innan nollan äntligen hade spruckit genom en nick av Börje Carlsson. Samme man gjorde före paus 2-0 på volley.

Faksimil ur Hallandsposten 1973-04-16


På måndagen efteråt skrev Torgny Holmsten följande i sin sportkrönika i Hallandsposten:

"SÅ HAR FOTBOLLSALLVARET börjat och inledningsronden i division II gav överlag favoritsegrar. Bollklubben gladde inte bara med att göra mål utan även att vinna med 2-0 mot IFK Göteborg. Det var det bästa som kunde hända efter alla motigheterna i träningspelet. En seger som ger ökat självförtroende och som bäddar för en intressant fortsättning där svåra matcher väntar HBK i de närmaste omgångarna, Kalmar FF borta och IFK Malmö hemma.

Börje Carlsson, 21-årig debutant i HBK i seriesammanhang, blev matchens stora behållning. Han svarade för en helt övertygande insats, välspelande, teknisk, målfarlig och som klarade tempot i matchens samtliga 90 minuter. Svarade för båda målen och blev således matchvinnare.

- Jag har trott på Börje hela tiden och hade inte tvekat att satsa på honom om han så kommit från en division X klubb, försäkrade en belåten HBK-tränare Sven-Agne Larsson. Börje har rätt speluppfattning och kan utvecklas till en mycket skicklig spelare.

Börje Carlsson gjorde sina mål för Rydöbruks IF i div VI förra året. Då blev det 22 fullträffar, vilket skulle räcka till en andra plats i skytteligan.
- Det var lite svårt att komma igång, men sedan tycker jag det gick bra och det är tydligen inte svårare att göra mål i division II än i division VI, menade Börje efter sin lyckade debut. Roligt att få göra ett nickmål, det händer inte så ofta."

Det var en bra start på säsongen och HBK gick obesegrade ifrån de första tjugo matcherna. Det var först i september som första förlusten kom på bortaplan mot Skövde AIK.

Några veckor senare säkrade HBK avancemanget direkt tillbaka till Allsvenskan när man på bortaplan slog IFK Malmö med 2-1.

Omgång 1 - Lördag 14 april 1973

Halmstads BK – IFK Göteborg 2 – 0

Lennart Ljung – Jan Nissmo, Ingvar Sandberg, Jerker Jönsson – Lars-Göran Karlsson, Tommy Södergren, Bengt-Göran Svensson – Roland Fransson, Lars-Erik Larsson, Börje Carlsson, Ingvar Andersson. Avb: Rutger Backe, Johnny Wärn.

Mål: 1-0 (14) Börje Carlsson, 2-0 (44) Börje Carlsson

Domare: K-G Björkman, Lagan

Publik: 1 758 (Örjans vall)


Fotot överst är en faksimil från Hallandspostens framsida 1973-04-16. På bilden syns Börje Carlsson skjuta 2-0 målet. Övriga HBK:are på bilden är Ingvar Andersson och Roland Fransson.